tavoktatas-alkotmanyjogi-tanszek

A távoktatás megvalósulása az Alkotmányjogi Tanszéken – Interjú Dr. Tilk Péterrel

Március 23-a hétfő óta már javában zajlik az egyetemeken a távoktatás. Mint ahogy az utóbbi napokban olvashattátok a Media Iuris szerkesztőinek munkáját, akikkel együtt felkerestük a pécsi jogi kar összes tanszékét és mihamarabb igyekszünk közzétenni az összes interjút. A felkészülést sikeresen vette az Alkotmányjogi Tanszék is. Az alábbiakban Dr. Tilk Péter tanszékvezető úrral készült interjút olvashatjátok.

INTERJÚ

Hogyan képzeli el a félév további részében zajló távoktatást?

dr-tilk-peterDr. Tilk Péter: A távoktatást az 1/2020(03.13.) számú dékáni utasítás betartásával, az abban foglaltak alapján tervezi a tanszék. Ennek megfelelően hangfájlokkal és ppt-anyagokkal készülünk, ami a félév előrehaladtával “csiszolódhat”, változhat, bővülhet. A hallgatók mindenről megfelelő információt fognak kapni tőlem kurzusmailben.

Milyen módon szeretné eljuttatni a tananyagot a hallgatóknak?

Dr. Tilk Péter:  A dékáni utasításnak megfelelően az NMS rendszerben, illetve a Teams alkalmazással.

A diasorok és a tankönyvek mellett milyen segédanyaghoz juthatunk még hozzá, ami némileg pótolhatná az előadások személyességét? (pl: videófelvétel, élő konferencia, hangfelvétel)

Dr. Tilk Péter: Hangfájlokkal és ppt-anyagokkal oldjuk meg a távoktatást, ami a félév előrehaladtával, a tapasztalatok hasznosításával, idővel bővülhet, csiszolódhat.

Milyen ütemben lehet számítani az előadások anyagainak megjelenésére?

Dr. Tilk Péter: A dékáni utasításnak megfelelően legkésőbb az oktatási alkalom órarendi időpontját követő munkanapon lehet rá számítani (amennyiben technikai akadály nem merül fel, de ekkor is a lehető leghamarabb).

A szorgalmi dolgozat sikeres teljesítése a tantárgy félévi eredményes teljesítését, a vizsgázási kötelezettség kiváltását eredményezte, aminek lehetősége a hallgatók számára igencsak megkönnyítette a vizsgaidőszakot. Most a távoktatás miatt szorgalmi dolgozatok teljesítésére lesz lehetőség? Ha igen, milyen formában?

Dr. Tilk Péter:  A távvizsgáztatásról szóló 2/2020 (03.16.) számú dékáni utasítás szerint a távvizsgáztatás alapvetően tilos, a szorgalmi pedig hallgatói jelenléthez kötött. Emiatt a szorgalmi vizsga jelenleg nem tűnik megvalósíthatónak.

Mennyire volt nehéz a tanszék számára ilyen rövid idő alatt kidolgozni a távoktatás menetét?

Dr. Tilk Péter: A helyzet mind a hallgatóknak, mind nekünk új, de a technikus kollégák és a tanszéki adminisztrátor kollegina segítségével a nehézségek leküzdhetőnek tűnnek. Az első pár hétben előfordulhatnak kisebb-nagyobb problémák, de ezek minimalizálására törekszünk. A hallgatók egyébként bármikor, bármilyen, a tananyaggal, oktatással, vizsgával kapcsolatos kérdésekben kereshetnek a tilk.peter@ajk.pte.hu címen. Kérem, hogy a tanszéket érintő kérdésekben közvetlenül engem keressenek.

Mit gondol erről a félévről, mennyiben látja a nehézségeit a hagyományosan zajló évekhez képest?

Dr. Tilk Péter: Az Alkotmányjogi Tanszék tananyaggal való ellátottsága alapvetően jó, így a hallgatók fel tudnak készülni a vizsgákra. Reméljük, a vizsgák előbb-utóbb megfelelő rendben lefolytathatók lesznek, ebben mi partnerek leszünk. A hallgatók részéről viszont fontosnak látom, hogy az óralátogatással mostantól nem érintett hetekben se hanyagolják a tanulást, hanem fegyelmezetten, folyamatosan készülve haladjanak a tananyaggal, akkor nem lehet semmi gondjuk a vizsgákon.

Végezetül, de nem utolsósorban a tanszékvezető úr üzenetét szeretném tolmácsolni a hallgatók felé:

Kellő nyugalommal, fegyelmezett készüléssel és humorral ezt az időszakot is átvészeljük, és az őszi félévtől remélhetőleg a megszokott kerékvágásban folytatódik az oktatás és a vizsgáztatás rendje.

Azt olvastam, hogy mindenki vásároljon mákot, mivel, akinek mákja van, nem kapja el a vírust.

A viccet félretéve, mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánok!

Köszönöm szépen, hogy válaszolt kérdéseimre!

Ez az időszak mindegyikünk számára, akár oktatói vagy hallgatói szemszögből nehézkes. Nem tudhatjuk, pontosan mikor mehetünk vissza az egyetemre, ha még az idei szemeszterben járhatunk órákra. A vizsgákról, a vizsgaidőszakról sem tudunk még pontosat, az idő és a kialakult helyzet előrehaladtával válik majd nyilvánvalóvá, hogy miből és hogyan tudunk majd számot adni a tudásunkról. A vizsgaidőszak amúgy is egy stresszes szakasz életünkben, de talán ez a rendkívüli állapot még inkább azzá teszi. A hétfői naptól szinte minden óra anyaga már valamelyik felületen elérhetővé vált, nemcsak diasorok, hanem hangfájlok is rendelkezésünkre állnak. Zajlottak le élő órák, konzultációk, amik igencsak megkönnyítik egy anyagrész érthetőbbé válását.  Nektek ugyanazt tudom tanácsolni, amit magamnak is, hogy próbáljatok meg óráról órára haladni, mert ha felhalmozódik az óriási anyagmennyiség, melynek a vizsgaidőszakra hagyjuk a megtanulását, akkor nagyon rövid idő alatt kell elsajátítanunk a szinte ismeretlen több száz oldalnyi oldalt.

Kitartást kívánok nektek erre az időszakra, vigyázzatok magatokra, vigyázzunk egymásra!

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian