[metaslider id="9331"]
targyfelvetel-neptun

Tárgyfelvétel

Kedves Gólyák!

A téma, a tárgyfelvétel.

A gólya kisokos 1. részében a közelgő táborról esett szó, de most a második részben egy még közelebbi esemény lesz a téma, a tárgyfelvétel. Az egyetem minden elsőéves hallgatónak kiküldte a követendő tanrendet. Az óráitokat augusztus 15-től tudjátok felvenni egészen szeptember 9-ig, úgyhogy pánikra semmi ok, bőven lesz időtök variálni vagy az elmaradt kurzusokat felvenni.

Tényleg nagyon sok hasznos információt megtaláltok az oldalon és minden hivatalos levélben, de egy dolog mégis hiányzik ezekből… a személyes tapasztalat. Összegyűjtöttem 5 pontban pár hasznos tippet, ami megkönnyíti a tárgyfelvétel menetét.

  • Kredit száma

A legfontosabb az, hogy 30 kreditnek minimum össze kell jönnie. Nektek első félévben a kötelező órák száma 27 kredit, ezt pedig egy differenciált, vagyis kötelezően választható tárggyal (3 kredit) pótolhatjátok. Szóba jöhetnek még a szabadon választható tárgyak. A tanterv első félévben nem írja elő, hogy teljesíteni kell belőle bármennyit is, de azt sem, hogy nem szabad felvenni. Akinek megtetszik valamelyik óra az nyugodtan felveheti magának, ha nem ütközik a többi tárggyal.

  • „Hol tudom felvenni a tárgyaim?”
  1. Lépjetek be a neptunba és felül kattintsatok rá a „tárgyak” fülre, azon belül is a tárgyfelvételre.
  2. Állítsátok be a 2019/20/1 félévet. Következő lépésként válasszátok ki a mintaterv tárgyait, majd mehet a tárgyak listázása.
  3. Az órákat úgy tudjátok felvenni, hogy az adott kurzusnál rákattintotok a jobb oldalon megjelenő pluszjelre, ezután mehet a felvétel.
  4. Abban az esetben, ha időpontot kell beállítanotok akkor feldob egy külön ablakot a lehetőségek kiválasztására.

 

  • Órarend

Idén az egyetem készült nektek egy órarenddel.

orarend

Amik pirossal vannak írva azok a kötelező tantárgyak, de ebből sem kell minden. Ami után oda van írva, hogy „1. csoport” ott nektek kell kiválasztani, hogy egy hétfői vagy egy szerdai órára akartok menni. A kékkel szedettek lesznek a differenciáltak, amikről fentebb olvashattatok már egy rövid ismertetőt.

  • Ajánlás

Mint ahogy ígértem beleviszek egy kis személyes tapasztalatot is. Szeretnék nektek ajánlani egy differenciált és annak, aki elszánja magát egy szabadon választható tárgyat.

Kötelezően választhatóból (dif.) én a Római jogi jogesetek órát javasolnám. A szemináriumon átbeszéltük az előző órán tanultakat, ami segített a tananyag memorizálásában. Esetleg, ha valamit nem értettünk, akkor bátran kérdezhettünk, amire kielégítő választ kaptunk.

Szabadon választhatók közül pedig a Terrorizmus, migráció és biztonságpolitika elnevezésű szemináriumot ajánlanám. A tárgy tematikája, mint a címéből is kiderült a terrorizmus maga. Minden órán más-más terrorista csoportokról esett szó, majd ezek tanulmányozása után a hátralévő időben dokumentumfilmeket néztünk.

  • Ráépülős tárgyak

Ezekre a tárgyakra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, mert rajtuk múlik, hogy mikor fejezed be az egyetemet. Első félévben ilyen tantárgyak pl.: Római jog, Magyar alkotmány és jogtörténet, Európai alkotmány- és jogtörténet. A második szemeszterben mindegyiknek lesz egy folytatása, amiknek feltétele ezek teljesítése. Az imént felsorolt tárgyakból félévkor kollokvium, év végén pedig szigorlat lesz.

Remélem a gólya kisokos 2. része segít majd nektek eligazodni, dönteni a tárgyfelvétel során. Hamarosan érkezik a következő cikk, amely az egyetemisták megszokott helyeit mutatja be nektek.

EnglishGermanHungarian