[metaslider id="9331"]
nő

Sztálin nőügyei

Sztálin nem vetette meg a nőket, sőt több különböző korú, és státuszú nővel volt viszonya. Ahogyan testőre, Vlasik is mesélt róla, nem tudott betelni a nőkkel, mert mégiscsak férfi volt.

 

Jekatyerina Szvanidze

Kato volt Sztálin első felesége és, ahogyan ő állította az egyetlen ember, akit valaha is szeretett. Jekatyerina, becenevén Kato 1880. április 2-án született Tbilisziben, Grúzia fővárosában egy szegényebb nemesi családba. 

Nagyanyja egyik ismerőse által ismerték meg egymást. Az akkori Sztálint még Koba néven mutatták be neki. Az ifjú forradalmár még a lány öccsével, Alexanderrel is jó viszonyba került és többször meglátogatta a lányt munkahelyén. Szerelmes dalok és verseket is írt Katonak, aki hasonló érzéseket táplált iránta, mert kisebb feladatokat is elvállalt, amiket a forradalmár bízott rá. Sztálinnak azonban menekülnie kellett, de lány várt rá négy évig és még egy lánykérést is visszautasított. 

1906-ban tért vissza Sztálin és az Orosz Szociáldemokrata Munkáspárt Kongresszusának köszönhetően biztosabb körülményt tudott biztosítani magának és menyasszonyának is. Július 15-én hajnali kettőkor házasodtak meg sógora segítségével, mivel Sztálin hamis papírjai miatt nem igazán akadt pap, aki összeadta volna őket. Bakuba költöztek és ezzel házasságuk még rosszabb lett. Kato nagyon magányos volt, míg férje állandóan elfoglalt volt. Hiába született meg 1907-ben közös fiúk, Jakov, a helyzet csak rosszabb lett. A nő mellhártyagyulladást kapott, de ennek ellenére sem mentek haza időben. Mire visszautaztak Kato még tífuszos is lett. Sztálin ekkor sem foglalkozott feleségével, sőt titokban még csalta is. 

1907. november 22-én halt meg Jekatyerina. Sztálin a temetésen könnyekbe tört ki és majdnem a felesége után ugrott a sírgödörbe. Teljesen összezuhant, barátai attól féltek, hogy öngyilkos lesz. Fiát örökbe akarta volna adni, de Kato nővére magához vette.

nő

Nagyezsda Allilujeva

Sztálin 39 éves korában találkozott egy barátjának húgával, Nagyezsda Allilujevával, aki még csak 16 éves volt akkor. A fiatal lány nagy rajongója volt az akkorra már híres, nagyhatalmú férfinak. Kezdetben titkárnőként segített Sztálinnak, majd szeretője lett. 2019-ben házasodtak meg, majd született két gyermekük is, Szvetlana Joszifovna Allilujeva és Vaszilij Joszifovics Dzsugasvili. Nagyezsda hatalmas luxusban és gazdagságban tengette napjait, míg a legtöbb ember éhezett. Azonban házassága Sztálinnal nem volt tökéletes. A diktátor állandóan csalta, amikor részeg volt kezet is emelt feleségére. Volt, mikor Nagyezsdával végignézette, ahogyan titkárnőjével szeretkezik. Ezek ellenére is férje mellett maradt, mert abban hitt, hogy Sztálin az orosz nép pásztora és neki segítenie kell. Később beiratkozik az egyetemre, hogy mérnöknek tanuljon. Ott rájött, hogy teljesen félreismerte férjét. Még Ukrajnába is elutazott és ezzel biztossá vált számára, hogy, amit Sztálin csinál, annak köze sincs, ahhoz, amit ő gondolt. Számonkérte férjét visszatérésekor, ami még több veszekedést generált. 

nő

1932. november 8-án halt meg Nagyezsda. Előtte lévő este férjével részt vett Vorosilov házában tartott ünnepségen. Az est során Sztálinnal ismét összevesztek, majd másnap a hálószobájában egy fegyver mellett találták meg holtan. Többek szerint Sztálin húzta meg a ravaszt, mivel a felesége temetésén nem vett részt, ráadásul az nap este Kremlbe részt vett egy összejövetelen, ahol jó kedvűen szórakozott.

 

Roza Kaganovics

Négy hónappal később találkozott harmadik feleségével Roza Kaganoviccsal, aki tudta, hogy kinek lesz a felesége. A diktátornak egy olyan nő kellett, aki gyönyörű, kedves, gondoskodó, aki alkalmas a „First Lady” szerepre. Ezek mellett legyen jó szerető és jó anya a magánéletben. Roza csak egy feltétellel ment be a házasságba, méghozzá, hogy ha Sztálin szabad kezet ad neki és eljárhat mulatságokra, cserébe férje csalhatja. A diktátor természetesen elfogadta a feltételt, de gyorsan rá is unt a nőre. Egyik nap csak úgy eltűnt és idősebb testvéreit is eltávolították pozíciójukból. Roza esete még mindig vitatott, sokak szerint össze sem házasodtak, ugyanis a nő zsidó volt.

A diktátornak egyébként rengeteg szeretője volt még feleségei mellett is. Egyes szeretőitől még gyermekei is születtek. Mikor száműzték Sztálint Szibériába, ott bérelt egy szállást. A fiatal özvegytől, Maria Kuzakovtól bérelte a helyet, de gyorsan összemelegedtek. A forradalmár száműzetése lejártával elment és még fia Konstantin születésén sem maradt ott. A már 37 éves Sztálin következő szeretője egy 13 éves lány, Lida Pereprygina volt. Együtt éltek és két gyermekük is született. Az első meghalt, de a második 1907-ben jött világra és Alexander Davydov nevet kapta. A falusiak kötelezték, hogy vegye el a lányt, mert még kiskorú, de Sztálin elhagyta a falut. 

nő

Még született egy gyermeke Vano Jughashvilitól, aki a neve Besarion lett. Illetve Sztálin örökbe fogadta Artem Sergeevet, aki később vezérőrnagyi tisztséget töltött be a hadseregben.  

 

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian