[metaslider id="9331"]
sztálin

Sztálin, a bankrabló

Történelmünk tele van sötét foltokkal, amikkel az ember, ha szembesül, nem is érti, hogyan történhettek meg. Vérrel színezik a tankönyveket a háborúk és népirtások2, amik mögött hódító eszmék, politikai vagy vallási ellentétek vagy pedig kegyetlen és őrült diktátorok állnak. Tragikus történetek ezek, mégis sokan „szeretjük” őket, hiszen izgalmasak és elgondolkodtatóak, hogyan volt képes egyetlen ember ekkora kárt tenni a világban. Sztálin is egy volt ezek közül a vezetők közül, aki nem csak a huszadik század, hanem talán az emberiség történelmének egyik leghírhedtebb személyét is jelentette egyeduralma során. De mint több forrásból is kiderül, tetteit szörnyű gyermekkor, rengeteg magánéleti kegyetlenség, kifogásolható életvitel és bűnözői múlt ötvözi. Sztálin sem volt több eredetileg, mint egy egyszerű bankrabló? 

Gyermekkora

Ahhoz, hogy eljussunk a tényleges bűncselekményekig, amelyeket a diktátor elkövetett, érdemes néhány szóban megemlíteni a gyermekkorában fennálló körülményeket, amik nagyban befolyásolták későbbi életét. Sztálin apja suszterként dolgozott és rendkívül sokat ivott. Rossz tulajdonságai közé tartozott viszont az alkoholizmus mellett az agresszió is, mivel rendszeresen verte feleségét és fiát is. Sokszor ezt olyan kegyetlenül és mértéktelenül tette, hogy a szomszédaiknak kellett segíteniük a gyermeknek. Egy idő után apja egészségügyi állapota jelentősen leromlott és nem tudta többé bántalmazni családját. Azt hihetnénk, hogy ezután végre nyugalom köszöntött otthonukra, ám ez sajnos közel sem volt igaz. Anyja legalább olyan agresszív volt, mint apja és ahogy tudta, ő folytatta a bántalmazást ezúttal a férj és a gyermek ellen. Az alkoholizmus miatt természetesen emellett a fiatal Sztálinnak nélkülözéssel is kellett küzdenie. Később, feltehetőleg szülei miatt kétféle szellemi betegsége is kialakult: a paranoia és a pszichopátia. Ezek kegyetlen tettei megtervezésében és végrehajtásában is szerepet játszottak. Felnőtt korában a kapcsolatot csupán édesanyjával tartotta néha, akinek pár soros leveleket szánt, emellett apja példáját követve alkoholista volt, akinek több tette mögött is megbújik a töménytelen mennyiségű szesz. 

A bankrablás

Mindezek tudatában talán nem is annyira furcsállja az ember, ha a diktátor lelki fejlődése alapjaiban omlott össze és torzult el. Eredetileg (nagyon meglepő módon) papi szemináriumot kezdett Sztálin még korai éveiben, ám ezt hamar otthagyta és forradalmár vált belőle. Ezen keresztül könnyedén ki tudta élni a benne lakozó feszültséget és agressziót, mivel ezt a „hivatást” többnyire arra használta, hogy fosztogasson, hiszen fő feladata nem volt más, mint hogy pénzt szerezzen a mozgalomnak. Ezt sokszor úgy teljesítette, hogy a tehetősebb, gazdagabb embereket zsarolta meg és szedett tőlük védelmi pénzt, tehát lényegében saját magától „védte” őket. Nem vetette el emellett a pénzhamisítást és a lopást sem. Bűnözői pályafutásának csúcsát azonban az 1907-es tifliszi (ma Tbiliszi, Grúzia fővárosa) bankrablás jelentette. Egy pénzszállítókocsit támadtak meg, amely a postahivatal és az orosz birodalom Állami Bankjának helyi fiókja között szállított nagyobb összeget. Sztálin és csapata a zsúfolt városi téren a védett kocsit bombákkal és fegyverekkel támadta meg, ezek segítségével győzte le. A rablásnak a források szerint negyven áldozata és ötven sebesültje lett, tehát nagyszabású mészárlásról beszélhetünk. A kocsiról a forradalmároknak sikerült 341,000 rubelt megszerezniük, ami 3,4 millió USD-nak felel meg (2008-as adatok szerint). A rablás érdekessége még az, hogy nem csak Sztálin, hanem Lenin is részt vett benne. A jelentős számú halott és nagymértékű károkozás miatt az esetnek igen negatív visszhangja lett, amiért később a két híres személy tagadta a benne való részvételt.

 sztálin

Pedofília, erőszak, gyilkosság

Sztálin a bankrablás, pénzhamisítás és lopás mellett más bűncselekmények elkövetésétől sem riadt vissza és meglepő módon, erre leginkább a szerelmi élete tanulmányozásában találunk példákat. A diktátor két feleséget tudhatott magáénak élete során, ám ez nem azt jelenti, hogy csak velük volt viszonya. 35 éves korában Sztálint Szibériába száműzték, ahol egy apró, száz fős faluba vezette útja (Kurejka). A száz főbe beletartozott hét árva gyermek is, akik közül a legfiatalabb egy Lidia Platonovna Pereprygina nevű 13 éves lány volt. A fiatal Lidiát elvarázsolta a szenvedélyes forradalmár, ruhát adott neki és hamar bele is szeretett. Ezután szexuális kapcsolat is létesült közöttük, ami a lány kora miatt egyszerre számított pedofíliának és erőszaknak is annak ellenére, hogy a lány beleegyezését adta. Kapcsolatukból egy gyermek is született, aki nagyon korán, szinte azonnal életét is vesztette. Ezután a pár még két évet élt együtt szerény körülmények között a lánynál és testvéreinél, akik csak úgy voltak hajlandóak szóba állni Sztálinnal, ha megígérte, hogy Lidiát elveszi majd feleségül, ha elérte az ehhez szükséges kort. Erre szavát adta a forradalmár, de mikor kedvese újra teherbe esett, minden szó nélkül magára hagyta. Született egy fia, kinek létezésével tisztában volt, de sosem kereste fel élete során. A források szerint azonban nem ez volt az egyetlen ilyen eset, Sztálin 39 évesen is létesített kapcsolatot egy akkor 16 éves lánnyal. A zűrös viszonyok után elvette második feleségét, Nágya Allilujevát. Ez a nő sem volt több 16 évesnél (Sztálin itt már 42 éves volt), mikor az esküvőt megtartották, ám ő igen értelmes és tanult volt, még egyetemre is járt. A fiatal Nágyától két gyermeke született a diktátornak házasságuk során, első feleségétől született fia is velük élt ekkor. Nágya hibája csupán annyi volt, hogy túlságosan is érdeklődő volt a világ iránt, ezért amikor hallott az ukrajnai éhezésről azonnal oda is ment, hogy megbizonyosodjon erről. A borzalmak láttán kérdőre vonta férjét, rajongását iránta megszakította. Ekkor történt egy táncos mulatságon, hogy az ittas Sztálin táncra invitálta feleségét, aki ezt a felkérést megtagadta. A felbőszült férj ezért a hajánál fogva rángatta hát a parkettre kedvesét, aki visszarohant a szobájába. Sztálin dühösen követte őt, majd perceken belül a nő már halott volt. A magyarázatok szerint mellkason lőtte magát, ám ennél sokkal valószínűbb, hogy férje végzett vele aznap este. Nágya temetése után nem sokkal holttestét kihantolták és elégették.

sztálin

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian