[metaslider id="9331"]
szín

Színpszichológia avagy mit jelentenek a színek?

Mindenki számára természetesnek hatnak a színek, hiszen mindenhol jelen vannak. Színek nélkül el sem tudnánk képzelni a világot, annyira beágyazottan az életünk részei. Csakúgy, ahogyan mindenkinek vannak kedvenc ételei; általában megvannak azok a színek is, amiket valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag közelebb érez magához az ember, mint a többit. Ezeket a színeket általában akár tudat alatt is, de bevonjuk a napjainkba: például olyan színű ruhákba öltözünk. De szoktatok azon gondolkodni, hogy egyes színek milyen hatással vannak a mi, vagy akár környezetünk közérzetére és megítélésére? Ebben a cikkben igyekszem összegyűjteni a legismertebb színeket és jelentésüket, hogy ezáltal akár tudatosan is alkalmazni tudjátok őket. 

1.) Zöld

A zöld szín nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit, a megújulás, harmónia érzését adja, az egészséget és nyugalmat szimbolizálja. A béke és a természet színe, a sötétzöld férfias, konzervatív és jólétet sugároz, valamint a kék után a legkedveltebb szín. Egyben a leggyakoribb szín, amely körülvesz bennünket a természetben, ezért is használják gyakran háttérként a belsőépítészek.
Az emberi szem számára a legkönnyebben észrevehető és megkülönböztethető szín. A zöld szín sokáig a termékenység színe volt, éppen ezért választották előszeretettel a 15.században az esküvői ruhák színeként.

szín

2.) Piros

A piros színről általában elmondható, hogy egy izgalmas, kalandos, erős, barátságos, és dinamikus szín. A szerelmet és szenvedélyt szimbolizálja. A pirosnak ösztönző, stimuláló, energetizáló hatása van, így például egy fárasztó nap során energiát meríthetsz belőle, ha piros színt látsz valahol. A piros figyelemfelhívó, mivel azonnal magára irányítja a figyelmet. Növeli a lelkesedést, emeli a vérnyomást, a légzést, a szívverést és a pulzusszámot, tettre ösztönöz, és még az önbizalmat is növeli. A piros a legelső szín, amit sötétedéskor szem elől tévesztesz. Figyelemfelkeltő, gyors cselekvésre ösztönöz, ezért gyakran használják a pirosat a leárazásoknál és a reklámokban. Éppen ebből a figyelemfelkeltő hatásból fakad az is, hogy az élelmiszeripar előszeretettel használja étvágyfokozásra. (Coca-Cola, Red Bull, Kellogy’s)

 

3.) Kék

Az óceán és az ég színeként folyamatosan jelen van az életünkben, és mivel ezáltal a természethez köti az agyunk (hasonlóan a zöld színhez) békét és nyugalmat áraszt. Nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a testünkben, ezért gyakran használják hálószobák falainak festésénél. Növeli a munka hatékonyságát, támogatja az intuíciót. Hideg színként ismert, megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall – ezért állásinterjúra javasolják a kék viselését. A kék a legkevésbé nemhez kötött szín. Egyenlő arányban hordják nők és férfiak is. Az emberek sokkal hatékonyabb munkát tudnak végezni kék szobában, csakúgy, mint ahogyan állítólag a súlyemelők is nagyobb erőt tudnak kifejteni kékre festett edzőteremben. Étvágycsökkentő hatást is tulajdonítanak neki. Biztonságot és megbízhatóságot sugall, ezért gyakran használják logókhoz.

 

4.) Sárga

A sárga egy vidám, jókedvű, szeretetteljes szín. Melegséget, energiát sugall és stimulálja az idegrendszert, a mentális folyamatokat. Gyakran asszociálják az optimizmussal és a boldogsággal. Többek közt ösztönzi a kommunikációs folyamatokat és inspirálólag hat, elindítja a kreatív folyamatokat, segít az esetleges írói blokkban. Aktivizálja a memóriát és elősegíti a koncentrációt, tehát tanulásnál is jól jöhet. Franciaországban a 10. században sárgára festették az árulók és a bűnözők házainak ajtaját. Görögországban a sárga a szomorúság, Franciaországban és nálunk is az irigység színe. Bár optimista színként tartják számon, mégis az emberek jobban elvesztik a türelmüket sárga szobában és a babákat is könnyebben sírásra készteti.

 

5.) Lila

A lila a királyság színe, hatalmat, jólétet, luxust sugároz. Caesar királyi színe volt. A királyi palástokat később is gyakran lila kelméből varrták. Ezek mellett nőies és romantikus. Mivel a természetben ritka, így műnek hathat. A lila szín a piros dinamizmus és a kék nyugalma közt a harmóniát testesíti meg. A sárgához hasonlóan ez a szín is kreativitásra ösztönöz, de nyugtató hatása is van az elmére és az idegrendszerre. A titokzatos és királyi múltja miatt a lilát előszeretettel használják a nagyon kreatív és különc emberek.

szín

6.) Fekete

A fekete szín mérvadó és erős szín, mivel erőteljes érzelmeket gerjeszt, a túl sok belőle nyomasztó lehet. De ugyanakkor megnyugtató ürességet is áraszt. A nyugati kultúrákban köztudottan a gyász színe, a hiányt reprezentálja, az ősi űrt. Klasszikus szín az öltözködésben, valószínűleg mert a fekete ruha optikailag karcsúsít és időtállóan divatos. A feketét az eleganciával asszociálják: fekete a szmoking, a limuzin, a bírók talárja, a papi öltözet. Kínában a fiúk tradicionális viselete a fekete. Sok kultúrában ha fekete macska megy át előtted, az balszerencsét jelent. Nem így Angliában, ahol mindez a szerencse jele.

7.) Fehér

A fehér a semlegesség, erkölcsösség, béke, nyugalom, tökéletesség színe. A tisztaságot jelképezi, ezért hordanak az orvosok fehér köpenyt és esküdnek hagyományosan fehér ruhában a menyasszonyok. Támogatja a szellemi tisztaságot is: az akadályok elgördítésére és a gondolataink megtisztítására ösztönöz. Az új kezdeteket szimbolizálja. Lakberendezésnél tágítja a teret a fehér szín használata. Álomfejtők szerint a fehér szín az otthon boldogságára utal. A fehér vár az eredményességet, a teljes mértékben beteljesült végzetet, és a spirituális tökéletességet szimbolizálja.

szín

Forrás: 1

Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian