Javában tavasz van, így a piacon és a szupermarketekben széles választékban találkozhatunk friss, vitamindús zöldségekkel. A tengernyi jótékony hatással rendelkező zöldségekből megannyi kiváló ételt lehet készíteni és különféle fogások “színesítéséhez” sem utolsóak. Jelenlegi cikkemben négy receptötletet hoztam, hogy mi is kerülhet mostanában az asztalodra.
Krémes, csőben sült spenót
Ez a könnyed étel nagyszerű lehet, ha szereted a spenótot, és esetleg unod a „hagyományos”, főzelékként készített változatát. A spenót és a sajt kombinációja kiváló tészták ízesítéséhez is, azonban csőben sütve még krémesebb fogást tudsz készíteni.
Hozzávalók 4 adaghoz:
5 dkg vaj
1 szál póréhagyma (a fehér része)
30 g liszt
3 dl tejszín
50 dkg spenót (fagyasztott)
másfél teáskanál só
1 (nagyobb) fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csipet szerecsendió
50 g parmezán
10 dkg zsíros sajt
ízlés szerint bors
Recept:
Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a karikára vágott póréhagymát és az apróra vágott vöröshagymát, dinszteljük 5 percig. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát is, további 1 percig dinszteljük. Szórjuk rá a lisztet és a szerecsendiót, még egy percet pároljuk. Öntsük rá a tejszínt, addig keverjük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük bele a parmezán felét. A spenótból nyomkodjuk ki jól a felesleges levet, majd keverjük a tejszínes masszához. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 20×30 centiméteres jénait vajazzunk ki, majd kanalazzuk bele a spenótos keveréket. Szórjuk meg a maradék parmezánnal és a többi reszelt sajttal. Takarjuk le fóliával, süssük 30 percig.
Jó tipp, ha kicsit laktatóbb, vega ebédet szeretnél, a csőben sült spenótot társíthatod bulgurral, kuszkusszal vagy egy kis rizzsel. Ha pedig húsosat ennél, egy-két szelet sült csirke mellé is fogyaszthatod akár köretként.
Tavaszi zöld minestrone leves
Egy igazán tavaszias, zöldségekben bővelkedő „comfort food”, amit ha – hozzám hasonlóan – zöldségimádó vagy, mindenképp megéri kipróbálnod.
Hozzávalók:
1 szál póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
negyed db kelkáposzta
2 szál szárzeller
10 dkg zöldbab
10 dkg brokkoli
15 dkg zöldborsó
15 dkg spárga
8 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál liszt
2,5 liter zöldségalaplé
Ízlés szerint só, bors
1 db hámozott paradicsom konzerv
1 marék eperlevél tészta
5 levél friss bazsalikom
3 evőkanál reszelt parmezán
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk és közepes méretű darabokra vágjuk. Egy nagy lábasban olívaolajat hevítünk, amin megpároljuk a zöldségeket a következő sorrendben: póréhagyma, fokhagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó, spárga, brokkoli, kelkáposzta. A liszttel megszórjuk a zöldségeket, átforgatjuk, míg fel nem hevül, ettől sűrűbb lesz a leves. Felöntjük az alaplével, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. Összeforraljuk, majd alacsony lángon kb. 30 percig ’gyöngyözve’ főzzük. Közben félidőnél hozzáadjuk a hámozott paradicsomot a levével együtt. Amikor a zöldségek megpuhultak, beleszórjuk a tésztát a levesbe. Elzárjuk alatta a gázt, és lefedve néhány percig pihentetjük. Közvetlenül tálalás előtt belekeverjük a reszelt parmezán sajtot és a bazsalikomot.
Tavaszi zöldségtócsni
Hozzávalók:
2 közepes db sárgarépa
1 db nagy cukkini
fél közepes db piros kaliforniai paprika
3 közepes db újhagyma
1 közepes szár zeller
1 csokor petrezselyem
2 db tojás
só, bors ízlés szerint
12 dkg zabliszt (lehet kicsit több vagy kevesebb, attól függően, mekkorák a tojások és mennyire nyomkodtuk ki a zöldségeket)
6 dl napraforgó olaj
Recept:
A répát megpucoljuk és lereszeljük, akárcsak a cukkinit. Legcélszerűbb kislyukú reszelővel dolgozni, de ha rusztikusabb verziót szeretnénk, közepeset is használhatunk. Ha kész, kicsavarjuk, hogy ne maradjon benne túl sok folyadék. A paprikát, zellert, újhagymát finomra vágjuk. Hozzáadjuk a cukkinihez és a répához, sózzuk, borsozzuk. Beleütünk két tojást, rászórjuk a finomra vágott petrezselymet és összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet apránként, mert a tojás méretétől függően szükségünk lehet többre vagy kevesebbre. A masszát a tojásokkal kikeverjük. Az olajat felforrósítjuk és kanállal beleszaggatjuk a masszát, majd szintén a kanállal kicsit elnyomkodjuk. Oldalanként 5-6 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz. Sütőpapírra szedjük és melegen tálaljuk.
Javaslom, ha a tócsnit valamelyest egészségesebb verzióban szeretnéd elkészíteni, napraforgóolaj helyett használj kókuszolajat a sütéshez, vagy süsd ki őket sütőben, így a zsiradékot el is hagyhatod.
Tejszínes, spárgás csirke
A spárgának számos jótékony hatása van, többek között, hogy bővelkedik K, C, A, E és B vitaminban, valamint a benne található folsav védi a szívet és az érrendszert. Ami a felhasználását illeti, sokféleképpen lehet kombinálni, legyen szó húsos vagy húsmentes fogásokról.
Hozzávalók (2 főre):
2 evőkanál olaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
450 gramm csirkemell
só, bors
50 ml fehérbor
250 ml tejszín
20 g vaj
fél citrom reszelt héja
A spárgához:
1 csomag zöld spárga
20 g vaj
só, bors
Elkészítés:
A tejszínes csirkéhez az olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, majd körbepirítjuk a hagymás olajon. Felöntjük a fehérborral, mehet rá a tejszín is, esetleg egy kis só és bors is, ha szükséges. Lefedjük a csirkemelleket a serpenyőben, és közepes lángon 6-8 percig sütjük még. Kivesszük az elkészült csirkemelleket, a mártásba pedig beledobjuk a vajat és a citromhéjat, majd átkeverjük. A spárgákat megtisztítjuk, és forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk őket 2-3 percre, majd egyből hideg vízbe rakjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és kevés só és bors hozzáadásával lepirítjuk a spárgákat, majd ezzel és a mártással tálaljuk a felszeletelt csirkemelleket.
Remélem, sikerült pár ötletet adnom, milyen recepteket érdemes kipróbálnod ezeken a tavaszi napokon. Jó étvágyat!
Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

Hautzinger Anna vagyok, a Pécs Tudományegyetem jogász szakos hallgatója. 2022 októberében lettem a Media Iuris csapatának a tagja. A magazin sokszínűsége már korábban, külső szemlélőként is vonzott, így nagy örömmel tölt el, hogy szerkesztőként már én is szélesíthetem a Iuris ’palettáját’ a cikkek terén.