[metaslider id="9331"]
britney

„Szerette, ha bánthatta a saját lányát” – Britney Spears gondnoksága

Britney Spears: talán senkinek sem kell bemutatni cikkünk központi szereplőjét, hiszen akarva-akaratlanul is mindenki hallhatott az énekesnőről – akár felcsendült egy dala a rádióban, rákerestünk Youtube-on vagy olvastunk a botrányairól. Igen, Britney nem él éppen botránymentes életet, azonban mostani cikkünkben kicsit mélyebbre ásunk az életében; pontosabban egy meghatározó korszakot fogunk bemutatni, amelynek pár hónapja sikerült pontot tennie a végére. Britney Spears pénzügyeink és magánéletének számos aspektusát az apja és mások irányították az elmúlt közel 14 évben törvényes gondnokság keretében.

Miért helyezték gondnokság alá?

Az énekesnő 2007-ben kezdett el furcsán viselkedni, miután Kevin Federline-tól való válását végleg kimondták, amellyel egyben elvesztette két gyermekük feletti felügyeleti jogát is. Nyilvános incidensek sorozata mentális jóléte iránti aggodalmat váltott ki az emberekben, főleg a rajongóiban és a hozzá közel állókban. A sztár ebben az időben botrányt botrányra halmozott, a címlapok állandó szereplőjévé vált olyan dolgok miatt, mint például amikor leborotválta a fejét, vagy amikor egy esernyővel ütötte egy fotós autóját.

britney

2008-ban kétszer került kórházba ideiglenes pszichiátriai határozat alapján, többek között egy olyan incidens után, amelyben állítólag nem volt hajlandó átadni fiait egy rendőri vitában. Ekkortájt hozták létre az ideiglenes gondnokságot, amely még ugyanebben az évben állandósult is.

A közelmúltban benyújtott bírósági beadványokban apja, Jamie ügyvédei azt mondták, hogy a gondnokság „szükséges volt Britney védelméhez a szó minden értelmében”. Azt mondták: „Az élete zűrzavarban volt és fizikai, érzelmi, mentális és anyagi nehézségekkel küzdött.” 

De mi is az a törvényes gondnokság?

A gondnokság egy jogi fogalom az Egyesült Államokban, amelynek értelmében a bíró a gondnokot nevezi ki egy másik személy pénzügyeinek és/vagy mindennapi életének irányítására fizikai vagy szellemi korlátai miatt. A gondnoki felügyelet alatt álló személy a gondnokolt. 

Spears gondoksága két részre oszlott: az egyik a birtok- és pénzügyeire vonatkozott, a másik pedig a személyére. Mindkét részt Jamie Spears irányította, de 2019-ben egészségügyi okokra hivatkozva lemondott lánya személyes gondnoki posztjáról, helyére pedig a bíróság által kijelölt személy került. Mr. Spearst 2021 szeptemberében felfüggesztették lánya pénzügyi vagyonának gondozói posztjáról, helyébe Britney és ügyvédje által választott könyvelő lépett.

A gondnokság alatti években Britney három albumot adott ki, sikeres Las Vegas-i rezidenciát tartott fent és számos televíziós műsorban szerepelt, többek között az US X Factorban mint zsűri.

britney

Mit is kontrollál a gondnok?

A gondnoknak hatalma van a pénzügyei és karrierdöntései felett, valamint olyan fontos személyes ügyei felett, mint a tinédzser fiaival való találkozások, valamint az, hogy újra férjhez mehet-e. Britney tavaly júniusban azt mondta egy bíróságon: „Szeretnék férjhez menni és gyereket szülni. Most azt mondták, hogy nem tudok férjhez menni és gyereket szülni”. A gondnokok nem engedték, hogy abbahagyja fogamzásgátlóinak szedését állítása szerint. Azt is elmondta, hogy kénytelen volt turnéra menni, olyan gyógyszereket kellett bevennie, amelyeket nem akar, valamint elvonóra is el kellett mennie. A The New York Times által megszerzett bírósági feljegyzések azt mutatták, hogy az utasítások, irányítások még a konyhaszekrények színére is kiterjedtek. Az újság által készített dokumentumfilm azt is állította, hogy az énekesnő telefonját és hálószobáját az apjának dolgozó biztonsági személyzet ellenőrizte.

Spears 2021 júniusában tette meg az első nyilvános nyilatkozatát a bírósági eljárásban, és kérte, hogy szüntessék meg a gondnokságot. Visszaélésekkel vádolta apját, családját és vezetőségét, részletezve a rossz bánásmódot, kényszerítést és az összeférhetetlenség eseteit. 2021. július 14-én Brenda Penny bíró feljogosította Spearst arra, hogy saját ügyvédet fogadhasson, aki Matthew Rosengart volt szövetségi ügyész lett. Szeptember 7-én Jamie és csapata megváltoztatta álláspontját, és beadta a gondnokság megszüntetését, céljuk evvel a felfedés elkerülése volt. Penny bíró szeptember 29-én felfüggesztette Jamie-t, helyére John Zabel könyvelőt nevezte ki; ez lehetővé tette a gondnokság működését a megszűnéséig. November 12-én Penny bíró hivatalosan is lezárta a gondnokságot.

Mit állított Britney? 

Az ügyvéd elmondása szerint az énekesnő úgy jellemezte életének ezt a korszakát, mint „egy évtizede tartó, kafkai rémálom volt, amelyet apja és mások hangszereltek”. Britney bírósági fellépésén arra kérte a bírót, hogy vessen véget a „bántalmazó” állapotnak, mivel ezidő alatt őt „traumatizálták”. 

„Ez a gondnokság sokkal többet árt nekem, mint használ. Megérdemlem, hogy életem legyen” – jegyezte meg, továbbá köszönetet mondott azoknak a rajongóknak is, akik a „FreeBritney mellett kampányoltak és támogatták őt.

britney

Britney azt állította, hogy menedzsmentje perrel fenyegette, ha nem teljesíti a 31 napos Piece of Me turnét. „A vezetőségem azt mondta, hogy ha nem teszem meg ezt a körutat, keresnem kell egy ügyvédet” – mondta a bíróságon. „Nagyon fenyegető és ijesztő volt. És a gondnokságommal még a saját ügyvédemet sem tudtam megszerezni. Szóval félelemből belementem, és megcsináltam a turnét.” 

Azt mondta, hogy a menedzserei hamis infókat közöltek a terapeutájával, amely szerint nem veszi be a gyógyszereit és nem hajlandó részt venni a próbákon. Amikor kifogásolt egy részt a koreográfiában azonnal támadóan léptek fel ellene: „olyan volt, mintha egy hatalmas bombát helyeztem volna el valahol”.

A sztár azt mondta, hogy nem volt befolyása az egészségügyi ellátására, azt állította, hogy az orvosok lítiumot – hangulatstabilizáló gyógyszert – írtak fel, miután 2018 végén felmondta a Las Vegas-i rezidenciáját. „A lítium egy nagyon-nagyon erős és teljesen más gyógyszer, mint amihez hozzászoktam. Szellemileg sérült lehetsz, ha túl sokat veszel be, ha öt hónapnál tovább szeded.” A gyógyszeres kezelés megkezdése után Britney azt mondta, hogy „részegnek érezte magát” és „nem tudott beszélni sem anyjával, sem apjával, igazából semmiről”. Állította, hogy hat különböző nővért küldtek a házába, hogy felügyeljék állapotát, „és egy hónapig nem engedtek beülni az autómba, hogy ne tudjak elmenni sehova”. Britney hangot adott továbbá annak, hogy a családja nem avatkozott közbe, mondván „egy istenverte dolgot sem csináltak”.

A New York Times által nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok szerint a sztár heti 2000 dollár juttatásban részesült, míg apjának gondnoki fizetése körülbelül 16.000 dollár plusz irodabérleti díj és a lánya számára kötött különféle szerződések meghatározott százaléka. Britney a bíróságon így fogalmazott: „Nem kellene gondnokság alatt lennem, ha tudok dolgozni és pénzt biztosítani másoknak”. Megjegyezte, hogy 17 éves kora óta dolgozik, valamint hozzátette: „Semmi értelme sincs, hogy Kalifornia állam hátra dőljön és szó szerint a két szemével figyeljen engem, miközben annyi embernek a megélhetését fizetem, továbbá autókat, buszokat, amik elszállítanak, és azt mondják, hogy nem vagyok elég jó.”

Az apjával való kapcsolatára is kitért a sztár, elmondta, hogy egykor arra kényszerítette, hogy rehabilitációra menjen 60 000 dollárért, és úgy tűnt, nem törődött azzal, hogy ez milyen szenvedést okozott neki. „Az irányítást, amivel rendelkezett valaki felett, aki olyan erős, mint én – szerette, ha bánthatja a saját lányát. Imádta” – mondta. „Egy órán keresztül sírtam a telefonba és minden percét imádta.” Hozzátette, hogy az apja annyira megdolgoztatta és megfenyegette, hogy „megbünteti”, ha nem teljesíti az utasításait.

A meghallgatás elején a gondnok ügyvédje aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Britney vallomása nyilvános, de ő nem értett ezzel egyet. „Úgy érzem, ennek nyílt bírósági tárgyalásnak kell lennie, és meg kell hallgatniuk, amit mondok” – nyilatkozta Britney. A sztár továbbá hangot adott dühének amiatt, hogy a családja bárkinek, akinek akarnak interjút adnak a helyzetéről, miközben ő nem nyilatkozhat a sajtónak. „Hazudtam és azt mondtam az egész világnak, hogy jól vagyok és boldog” – folytatta. „Azt hittem, ha ezt elégszer mondom, talán boldog lehetek, mert tagadásban voltam. Sokkot kaptam. Traumatizált vagyok. Tudod szokták mondani, hamisítsd meg, amíg sikerül. De most az igazat mondom, rendben? Nem vagyok boldog. Nem tudok aludni. Annyira dühös vagyok, hogy az őrület. És depressziós vagyok. Minden nap sírok.”

Mit mondott Jamie?

Spears úr azt nyilatkozta, hogy „feltétel nélkül” szereti a lányát, és „megpróbálta azt tenni, ami a legjobb érdeke”. Lánya bírósági vallomását követően ügyvédje azt mondta, „sajnálattal látja, hogy lánya szenved és ennyi fájdalmat érez”. Mindezek ellenére tagadta, hogy Mr. Spears felelős lenne a lánya magánéletére vonatkozó nyilvánvaló korlátozásokért, és vizsgálatot kért a tanúvallomással kapcsolatban.

britney

Miután Britney tavaly júliusban beadta a kérvényt, hogy váltsák le apját a gondnoki pozícióból, Spears beleegyezett, hogy lemond erről, és később arra kérte a bíróságot, hogy mérlegelje, folytatni kellene-e az egészet. „A gondnokság révén Britney életének minden szakaszában visszatérhetett a stabilitás felé vezető útra” – mondta ügyvédje november elején. „A küldetés sikeres volt, és most itt az ideje, hogy Britney újra átvegye az irányítást élete felett.”

 

Források: 1, 2

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian