[metaslider id="9331"]
túsz

Szépségverseny az életedért, avagy a balassagyarmati túszdráma

Balassagyarmat csöndes kis város volt, egészen 1973-ig, amikor ugyanis bekövetkezett Magyarország első túszdrámája. A komor időszakra máig sokan emlékeznek vissza, tárják fel az érdeklődők előtt a túszdráma valós eseményeit, egy szemtanú így emlékezik vissza:

,,Szaladnak az évek, harminc év telt el, mióta egy túszdráma a szemünk előtt zajlott le. Szinte hihetetlen, hogy mindez megtörténhetett, mégis igaz. Akik akkor ebben a városban éltek, velem együtt szemtanúi lehettünk az akkor még hihetetlen, mégis valós eseményeknek. Azok az események akkor még annyira idegenek, szinte hihetetlenek voltak nekünk, mivel sem a környezetünkben, de még az országban sem fordult elő hasonló.,,

A túszdráma

A tragédia a Geisler Eta leánykollégiumban zajlott le, a hatnapos túszdráma 1973. január 7-én kezdődött és 12-én ért véget, az egyik túszejtő halálával.  Egy tizenéves testvérpár, Pintye András és Pintye László apjukat kicselezve a határőr laktanyáról elcsent géppisztollyal rontottak be a leánykollégiumba.  Összesen 20 lány tartózkodott akkor ott, közülük az elején 5-en sikeresen elmenekültek a testvérpár figyelmetlenségének köszönhetően. 

túsz

Előre megtervezték az akciót, mely szerint a téli szünetről visszatérő diáklányokat túszul ejtik és irreális, abszurd követelésekkel állnak eléjük. Azt akarták például, hogy vigyék el őket a Ferihegyi repülőtérre, hogy onnét elmenekülhessenek, emellett nagyon sok pénzt is követeltek. Azzal fenyegetőztek, hogy rengeteg fegyverük, géppisztolyuk és puskáik vannak.  A középiskolás túsz lányokat a testvérpár megalázta, sokszor órákig térdepeltette őket, nem engedte ki őket a mosdóba. Az idősebb testvérpár azt is mondta, hogy mielőtt lelövik őket, szépségversenyt rendeznek közöttük, és az általuk a legkevésbé szép lánnyal kezdik a kivégzést. A követeléseket nem teljesítették, napokig tartott a túszdráma. A rendőri intézkedés nagyon lassan és nem túl hatékonyan indult meg, hiszen ilyenre azelőtt nem volt példa. Először is a városban szükségállapotot rendeltek el, majd pedig a helyszínre magas rangú katonákat, mesterlövészeket és munkásőröket küldtek. Az egész akciót az országos szervek irányították, külön parancsnok vezénylésével. 

túsz

A fiúk szülei is megérkeztek a helyszínre és próbáltak a fiúk lelkére beszélni, később fenyegetőzni, de nem értek el vele semmilyen eredményt. Amikor már végképp nem tudtak megoldást találni arra, hogy lehetne minél előbb véget vetni a túszdrámának, a rendőrök értesítették a balassagyarmati kórház pszichiátria osztályának főorvosát, Dr. Samu Istvánt. Ő volt az egyetlen, aki be tudott jutni a lányok szobájába és vihetett nekik élelmiszert, vizet, valamint információval látta el a kint állomásozó fegyvereseket, rendőrséget. 

A Pintye fiúk

A fiúkat szinte mindenki ismerte a környéken, a szülők a sok munka miatt nem tudták őket a megfelelő nevelésben részesíteni, így állandó jelleggel bajba keveredtek.  A kisebbik békésebb természetű volt, de bátyját mindenben vakon követte, ő pedig sokszor lopott és terrorizálta Balassagyarmat lakóit. A testvérpár nyugatra szeretett volna szökni, hogy ne kelljen szolgálniuk a honvédségben, így született meg az az ötlet, hogy túszul ejtik a leány kollégistákat és követelik az utazásukhoz szükséges papírokat, pénzt és szabad utat a repülőtérre. 

Végkifejlet

A tragikus történéseknek végül január 12-én lett vége, amikor is az idősebb Pintye fiú kinézett az ablakon és agyonlőtték, a fiatalabbik testvér pedig szökési kísérlet után megadta magát.  Bírósági ítélet 1973 februárjában született. A vádlottak padján nem csak a fiatalabbik testvér ült, hanem azok is, akiket bevontak az ügybe, ők kezdetben benne voltak, de visszaléptek, bűncselekmény előkészítésében való részvétel vádjával enyhébb büntetésekkel megúszták. Pintye András 15 évet kapott, de jó magaviselet következtében 11 év után szabadulhatott. 1984-ben szüleivel együtt új személyazonossággal kezdett új életet messze a balassagyarmati kis várostól.  Az üggyel foglalkozók között máig megoszlik a vélemény, hogy valóban terroristák voltak-e a fiatal fiúk, vagy csak a rossz családi háttértörténet állhat a dolgok mögött. Pintye András azonban egyértelműen beismerte, hogy terrorcselekményt hajtottak végre, ám de a körülmények sok tekintetben arra utalnak, hogy a behatolás után csak sodródtak az árral a végkifejletig, vagyis László haláláig.

Túsztörténet (1989)

Hogyha rövid összefoglalómmal felkeltettem az érdeklődésedet, szeretettel ajánlom a Túsztörténet című filmet, amely tökéletesen bemutatja a tragikus történetet. Az alkotás nagyon élethűre sikeredett, szinte tapintani lehet a drámát a levegőben. Ez egy olyan krimi, amelyben az emberi lélektan – mind fogvatartói oldalról, mind áldozati oldalról – előtérbe kerül.

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian