[metaslider id="9331"]
szem

Szemináriumi kisokos-melyiket vedd fel tavaszi félévre?

Következő cikkemben különböző szemináriumokat mutatok be Nektek, hogy ezáltal segítsem a közeledő tantárgyfelvételt. A szemináriumok, azaz a szabadon választható tárgyak célja és lényege, hogy a kötelező tárgyak mellett olyan órákra is járhattok, amelyek a saját érdeklődési körötökhöz a leginkább passzol. Találhattok rengeteg tárgyat, amelyek közül válogathattok, és biztos vagyok benne, hogy legalább egyet talál mindenki, ami mellett leteheti a voksát, és egy egész szemeszteren keresztül, heti egy alkalommal hallgathatja. Ha nem feltétlen szeretnétek minden héten szemináriumra járni, erre is megvan a lehetőség, mégpedig a tömbösített órák révén, melyek közül bemutatok néhányat. 

Ha a polgári jog a kedvenc területed, az alábbi szemináriumok közül válogass

Az ügyészi hivatás napjaink jogéletében – ügyészi eszközök a közérdek védelmében

A kurzus feladata az ügyészi szervezet, hivatás és a modern ügyészi szerep megismertetése, az ügyészi feladat- és hatáskörök áttekintése, valamint az ügyészség közérdekvédelmi, elsősorban magánjogi tevékenységének részletező, jogesetek elemzése útján történő bemutatása. Kiemelten jó lehetőség lehet a tárgy felvétele azok számára, akik úgy látják, hogy a jövőben az ügyészi pályán szeretnének teljesíteni. A szeminárium tömbösített, mindössze 2 alkalommal kerül megtartásra.

Sportjog

Szintén egy tömbösített szeminárium, amelynek célja a sporttevékenységgel kapcsolatos jogi normarendszer elemzése, a sportjogi jogviszonyok rendszerezése, a hallgatók felkészítése a sportjogi jogesetek megoldására. A sportjog megfelelő lehet olyan hallgatók számára, akikhez közel áll a sport világa, mivel  valamely sportágban remekelnek, vagy egyszerűen csak rajonganak egy-egy sportág iránt. 

szem

A Polgári jogi Tanszék által meghirdetett szemináriumokat ide kattintva találod meg!

Ha a büntetőjog felé irányul az érdeklődésed, ezek a szemináriumok illenek hozzád

A nemi erkölcs elleni bűncselekmények

A nemi erkölcs elleni bűncselekmények szabályozásának vizsgálata a kötelező óraszámon felül lehetőséget ad a hallgatóknak, hogy elsajátíthassák azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek hatékony segítséget jelenthetnek majd ezen a területen, a jogalkalmazói munkában. A szeminárium kontakt óra, azaz az előző két tárggyal ellentétben minden héten egy alkalommal szükséges az órát látogatni. Ez biztosan nem jelent problémát, mivel nagyon érdekes témáról van szó, így megéri!

szem

Bűncselekmények számítógépes környezetben (Mire vigyázzunk, amikor böngészünk, vagy a Facebookon posztolunk?)

Ez a szabadon választható tárgy mindenképpen hasznos lehet minden hallgató számára, hiszen manapság szinte mindenki napi szinten használja az internetet, és ezáltal különböző veszélyeknek van kitéve, amikről ezen az órán tájékozódhat. A kurzus célja napjaink 4. ipari forradalmának technológiai kihívásainak bemutatása, megismertetni a hallgatókkal a tipikus számítógépes bűncselekményeket, a Facebook-os átverésektől a zsarolóvírusokig. A tárgy kontakt órák keretében valósul meg.

További, a Büntetőjogi Tanszék által meghirdetett szemináriumokat ide kattintva érhetsz el!

Az alkotmányjog iránt érdeklődőknek a következő tárgy valószínűleg tetszeni fog

Az Alaptörvény a bírói gyakorlatban

A kurzus feladata a bíróságok gyakorlatában felmerülő alkotmányjogi kérdések megismerése, ezen keresztül betekintés a bírói gyakorlatba, egy gyakorló bíró közreműködésével. A tárgy előzetes követelménye az Alkotmányjogi TDK tagság. A szeminárium tömbösített, így összesen két egymást követő napon szükséges megjelenni. Angol nyelven is megtartásra kerül, ezért aki ismeri a nyelvet, az idegen nyelvű órához is csatlakozhat.

A részletes leírást ide kattintva olvashatod el!

A Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék által meghirdetett érdekes tárgyak közül néhány

Totális diktatúrák a huszadik században

Kontakt óra, amelynek keretében a hallgatók ismereteket szerezhetnek a huszadik század totális diktatúráinak kialakulásáról, a kommunista és fasiszta diktatúrák azonosságairól és sajátosságairól. Izgalmas információkat tudhattok meg a Mussolini, Sztálin és Hitler által vezérelt diktatórikus rendszerekről, de középpontba kerülnek többek között az iszlám államok, latin-amerikai, és afrikai államok is. 

Alternatív vitarendezési módok a világ főbb jogi kultúráiban

A szeminárium lehetővé teszi, hogy a hallgatók ismereteiket az alternatív vitarendezés különböző dimenzióval bővítsék, hogy megismerkedjenek az e körben felmerülő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekkel. Kontakt óra lévén heti egy alkalommal szükséges részt venni. 

szem

A Tanszék számos további lehetőséget kínál az érdeklődő hallgatók részére, amelyeket itt nézhettek meg!

Sikeres félévet kívánok minden Hallgatótársamnak, remélem hasznos lesz számotokra ez a cikk.

Forrás: 1

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian