[metaslider id="9331"]

Szabadidő a vizsgaidőszak alatt – interjú Balogh Mártonnal

A vizsgaidőszak mindannyiunk életében egy stresszes, végeláthatatlan hónap. Ilyenkor a barátok és a bulik helyett a tanulásé a főszerep, ezekben a napokban az egyetemisták órákat töltenek a könyv, vagy éppen a számítógép felett. Igyekszik mindenki megjegyezni azt a hatalmas anyagmennyiséget, ami szükséges ahhoz, hogy sikeresen vizsgázzon. Sokan állítanak maguk elé magas elvárásokat, és vannak olyanok is, akiknek a „túlélés” a céljuk. Mindkét esetben azonban elengedhetetlen, hogy a tanulásra, a készülésre megfelelő időt fordítsunk, hogy elérhessük kitűzött céljainkat. Fontos kérdés azonban, hogy ilyenkor mennyire élhetünk szenvedélyeinknek és hobbijainknak, mennyire befolyásolja felkészülésünket, ha barátainkkal találkozunk. A nehéz napokban is nélkülözhetetlen ugyanis az, hogy a felesleges energiáinkat le tudjuk vezetni, és a könyvek világából, ha csak egy kis időre is, ki tudjunk szakadni. Ezekről beszélgettem Balogh Mártonnal, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának elsőéves hallgatójával.

Márton, neked ugye ez a második vizsgaidőszakod. Hogyan éled meg, mennyivel nehezebb, mint az első?

Balogh Márton: Igen, ez a második vizsgaidőszakom. Ha össze kéne hasonlítanom az előzővel azt mondanám, hogy ez a mostani sokkal nehezebb, hiszen egyrészről már vannak szigorlati tárgyaink, másrészről pedig azért, mert jelentősen megnőtt a tanulandó anyag. Kicsit úgy tűnik, mintha az első egyfajta ráhangolódás lett volna, és a mostanitól indul a megfeszített munka. Természetesen ez, mármint, hogy jóval nehezebb vizsgák és most először három szigorlat is előttem áll, jóval nehezebbé teszi az amúgy sem éppen stresszmentes időszakot.

Mi jelenti számodra a legnagyobb nehézséget a vizsgaidőszakban?

Balogh Márton : A legnagyobb nehézséget talán a saját magam elé támasztott elvárások jelentik. A saját magam felé fennálló teljesítési kényszer, megfelelés azonban arra sarkall, hogy folyamatosan tanuljak, készüljek, hogy minél jobb eredményeket tudjak elérni. Emellett az is némi nehézséget jelenthet, hogy szinte semmi időm sincs kikapcsolódni. Mint már említettem, folyamatosan készülnöm kell, hogy a saját elvárásaimat teljesítsem.

A szorgalmi időszakban mivel szoktad tölteni az idődet?

Balogh Márton: Szorgalmi időszakban sokkal jobban be tudom osztani az időmet, bár nem csinálok sokkal több dolgot, mint most. A vizsgák között nem tudom annyira keretek közé szorítani a teendőimet, hiszen ekkor a tanulás szabja meg a napirendemet. Egyébként szabadidőmben sokat sportolok, emellett olvasni és filmezni szoktam, de természetesen a zene sem maradhat ki az életemből.

Most mennyire tudod csinálni a hobbijaidat?

Balogh Márton: Sajnos most lényegesen kevesebb időm van arra, hogy szenvedélyeimnek hódoljak, főleg a sport és a zene az, amivel ki tudok kapcsolódni. Véleményem szerint azonban ez teljesen megéri, értem ezalatt azt, hogy évente kétszer kell keményebben dolgozni egy-másfél hónapig, utána pedig jóval több szabadidőm van a szorgalmi időszakban. Ha úgy tetszik, szívesen „áldozom fel” ezt az időt a tanulás oltárán, hogy majd később jobban el tudjam engedni magam.

Mi az, amit a legjobban szeretnél csinálni, ha mindenből levizsgáztál?

Balogh Márton: Ha levizsgáztam mindenből egy kiadós alvásnak és egy stresszmentes napnak nagyon örülnék, ezek már nagyon hiányoznak (nevetve). Viccen kívül, most, hogy a szórakozóhelyek kinyitottak szeretnék találkozni a barátaimmal, kicsit beszélgetni, kicsit felzárkózni abból, hogy mi a helyzet velük, mik történetek az életükben. Sokszor hallottam, hogy a joghallgató vizsgaidőszakban magányos állat, eddig nem igazán értettem, hogy ez mit takar, most azonban rá kellett jönnöm a valóságra. Ezek mellett vissza szeretnék majd térni a szorgalmi időszakos napirendemre. Szeretnék minél több dolgot csinálni.

Mit gondolsz, az elsős tapasztalatok mennyi segítséget fognak nyújtani a jövőbeni vizsgaidőszakokhoz? 

Balogh Márton: Szerintem mindenképpen segíteni fognak, már az első, téli vizsgaidőszakom is sok tapasztalattal gazdagodtam, amiből tanulva máshogy tudtam nekiállni a készülésnek. Tavaly a szorgalmi időszakban szinte semmit sem készültem. A szorgalmi dolgozatokat megírtam, de csak a vizsgaidőszakban kezdtem el komolyan készülni a vizsgákra. Ez utólag belegondolva nagy hiba volt, ezért most már jóval korábban elkezdtem tanulni. Sok segítséget kaptam még felsőbb évesektől és az ő tanácsaikkal és az én tapasztalataimmal sokkal jobban tudtam felvenni a dolgokat, összességében könnyebbnek érzem így a vizsgákat.

A magam és a Media Iuris nevében köszönöm Balogh Mártonnak, hogy elvállalta az interjút, továbbá sikeres vizsgaidőszakot kívánok neki és minden hallgatótársamnak.

EnglishGermanHungarian