[metaslider id="9331"]
süt

Sütés nélküli édesség receptek a forró nyári napokra 1.

Nincs is annál rosszabb, mint mikor a tikkasztó hőségben be kell kapcsolni a sütőt a néhány esetben elég szűkös konyhában. Talán a bekapcsolásnál az az egyetlen rosszabb, hogy amellett még ott is kell állni – rosszabb esetben órákig. Az éhségnek pedig nem lehet parancsolni, főleg, ha édességre vágyik az ember. Ha nem akarunk hőgutát kapni tehát a saját házunkban, de nem is szeretnénk minden megkeresett forintunkat a cukrászdában vagy a fagyizóban elkölteni, akkor az egyik legjobb megoldás az lehet, ha felmegyünk az internetre és keresünk pár olyan finomságot, amit a tűzhely nélkül is kiválóan el lehet készíteni. Azért pedig, hogy megkönnyítsem ezt, gyűjtöttem néhány, már általam kipróbált receptet, ami valóban nagyon finom és tökéletes lehet, ha nem dinnyén és jégkrémen szeretnénk élni a nyári hónapokban.

  • Egészséges és finom banános desszert 

Ez talán mindegyik közül a legkönnyebben elkészíthető és mindközül a legprimitívebb, mivel itt semmi másra nincs szükségünk, csupán banánra, mogyoróvajra, zabpehelyre és fahéjra. Ezt a kombinációt a testvérem mutatta nekem a napokban, tehát ez legjobb tudomásom szerint az ő fejéből kipattanó ötlet volt. Semmi mást nem kell tennünk, mint azt, hogy felszeleteljük kis korongokra a banánt, majd megszórjuk fahéjjal és zabpehellyel. Ezután pedig hozzákanalazzuk a mogyoróvajat, jól összekeverjük és kész is. Isteni illata van és nagyon finom. 

  • Epres sajttorta sütés nélkül 

Ez az egyik kedvenc tortareceptem, mivel rendkívül egyszerűen elkészíthető és nem muszáj cukorral, hanem lehet édesítővel, tehát diétásan is összeállítani. Ezt a receptet még két éve találtam az interneten, amikor anyukámnak kerestem szülinapjára egy cukormentes tortát. Azóta is többször kérték, egy barát szülinapján is nagy sikere volt. Itt a kekszes alaphoz nincs is másra szükségünk, mint 20 dkg darált kekszre, vagy ha valamilyen különleges igényünk van ezzel szemben, vehetünk bármilyen kekszet, amit apróra össze kell törnünk. Ehhez a kekszmorzsához hozzáadunk 2 dkg negyedannyi édesítőt, ha viszont cukrosan készítjük, akkor értelemszerűen négyszer annyit kell abból beletenni. A recept szerint, ha ezeket összekevertük, hozzá kell adnunk 8 dkg olvasztott vajat, viszont nekem ennyi még sosem volt elég. Tehát annyit adjunk hozzá, amennyit – ha hozzákeverünk – megfelelően összeáll és nem lesz poros állagú. Előveszünk egy tortaformát, majd ezt a masszát az alján szépen elsimogatjuk. Ezután jöhet az eper, de én idén szezonálisan barackkal csináltam, amit kint szedtem a fáról. Viszont ha eperrel szeretnénk fogyasztani, akkor kettévágunk annyi epret, amivel ki tudjuk rakni a tortaforma oldalát. Tehát az epreket fejjel lefelé fordítva az elvágott felével a forma oldalához ragasztva felállítjuk.

süt

Ha ezzel is megvagyunk, hozzákezdhetünk a krémhez. Ehhez be kell szereznünk 50 dkg mascarponét, vagy ha ezt nem engedhetjük meg magunknak vagy esetleg nem kapunk ilyet a boltban, nyugodtan helyettesíthetjük natúr vajkrémmel is. Szinte semmi különbség nem érezhető. Ehhez hozzáadunk 4 dkg negyedannyi édesítőt (vagy ugye négyszer ennyi cukrot) meg egy nagy teáskanál vanília aromát és jól összekeverjük. Ezt félretesszük egy pár percre. Szükségünk lesz 4 dl habtejszínre, amihez felverés közben hozzáöntünk 40 g zselatinfixet és 2 dkg negyedannyi édesítőt – vagy ugye négyszer ennyi cukrot. Ha megkaptuk a kemény habot, óvatosan összekeverjük a mascarponéval vagy vajkrémmel. Beleöntjük a tortaformába és párszor nekiütjük az asztalnak, hogy rendesen eloszoljon benne a krém. A tetejét simára igazítjuk és a maradék felvágott gyümölcsöt ízlésesen rátesszük. Három-négy órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és kész is van. Isteni finom édesség.

süt

  • Keksztekercs 

Úgy gondolom, ez egy örök klasszikus, amit mindenki szívesen fogyaszt akár ebéd után, akár egy kellemes beszélgetés közben vagy csak egy könnyed film mellett. Ennek is rettentően egyszerű az elkészítése. A kekszes réteghez szükségünk van 50 dkg darált kekszre, 20 dkg porcukorra, 4 dkg kakaóporra és 1 csomag vaníliás cukorra. Ezeket összekeverjük, majd annyi tejet öntünk hozzá keverés közben, amennyitől massza képződik belőle. Ezt ketté vesszük, majd egy-egy folpackot megszórunk kókuszreszelékkel. A tésztákat kinyújtjuk és ezekre ráhelyezzük. Ezután jöhet a töltelék része, ami szintén nem bonyolult, mivel csupán 10 dkg vajra, 10 dkg kókuszreszelékre és 15 dkg porcukorra van szükségünk. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a kókuszreszeléket. Ezt a krémet rákenjük a kekszes tésztánkra és szorosan feltekerjük. Három- öt órára a hűtőbe tesszük, majd kis korongokra vágva fogyaszthatjuk is. 

Remélem kipróbáljátok Ti is ezeket a könnyű kis édességeket és örömötök lelitek majd benne. A későbbiekben láthattok majd ilyen cikket, hogy minél többet és minél könnyebben tudjatok nassolni ebben a nagy hőségben úgy, hogy közben nem sültök oda a konyhába. 

 

Források: 1, 2

EnglishGermanHungarian