[metaslider id="9331"]
tör

Sporttörténeti pillanatok

A sport, a vetélkedés szinte egyidős az emberiség történetével, a történelem során pedig ez a fajta szabadidős tevékenység komoly megélhetési forrássá nőtte ki magát. Mára már számtalan tévécsatorna működik kifejezetten a sportesemények közvetítése céljából. Ezeknek hála szinte bárkinek lehetősége van nyomon követni ezen rendezvényeket, ráadásul az idők folyamán jópár emlékezetes pillanatnak lehetett az emberiség szemtanúja, amik közül néhány ugyan már évtizedekkel ezelőtt történt, mégis fennmaradtak az utókor számára, így azokat bármikor újra lehet nézni. Ezek közül szemezgettem párat a teljesség igénye nélkül.

 

Magyarország-Anglia: A híres 6:3-as meccs

Kezdjük is mindjárt egy magyar vonatkozású eseménnyel, méghozzá az 1953. november 25-én a londoni Wembley Stadionban megrendezett labdarúgó mérkőzéssel. Ennek előzményeként szolgál, hogy a magyar csapat 1952-ben megnyerte a Helsinkiben megrendezett olimpiát, majd a közép-európai bajnokságot, ezzel a labdarúgás élvonalába repülve az Aranycsapat által nyújtott teljesítmény meggyőzte az angol szövetség vezetőjét, ezáltal meghívták a magyarokat egy angol válogatott elleni meccsre. Az angol szövetség ezzel kívánta megünnepelni fennállásának 90. évfordulóját. A magyar csapatot nem igazán vették komolyan, noha tisztában voltak azzal, hogy Puskásék méltó ellenfelek, mégis magabiztosak voltak, hiszen az angolok hazai pályán veretlenek voltak 90 éve! A taktikai megbeszélés után a magyar csapat pályára lépett, a többi pedig már történelem. Már az első percben Hidegkúti Nándor gólja meglepődésre késztette az angolokat, akik ugyan Sewell által egyenlítettek, de ez nem tartott sokáig, hiszen Hidegkúti újabb gólja átvette a vezetést, amit Puskás 2 gólja követett. A félidő eredménye 4-2 volt, az angolok második gólját Mortensen lőtte. A második félidő is erősen kezdődött Bozsik József és Hidegkúti góljával, a végeredményt Ramsey állította be 6:3-ra. A legendás meccs nem pusztán a magyar viszonyokat tekintve, hanem az egész világban forradalmasította a futballt, mi magyarok pedig azóta is töretlen büszkeséggel idézzük fel a mérkőzés minden egyes pillanatát.

tör
A legendás Aranycsapat, akiknek tagjait sokan álmukból felkeltve is tudják. Első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula Hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai László

Az első 10 pontos tornagyakorlat a történelem folyamán

Ez a mérföldkő Nadia Comaneci világhírű román tornász nevéhez fűződik, aki mindössze 14 éves volt, amikor az 1976-os montreali olimpián a felemáskorláton bemutatott gyakorlatát maximális 10 pontra értékelték, amire addig nem volt példa. Az 1976-os olimpia sztárja lett a 14 éves lány, akit eredményei miatt a „Szocialista Munka Hőse” kitüntetéssel jutalmazták. Az ötszörös olimpiai, kétszeres világ- és kilenceres Európa-bajnok Comaneci edzői a magyar Károlyi Béla és felesége, Márta voltak, akikről a közelmúltban több tornász is nyilatkozott a velük szemben tanúsított kegyetlen bánásmóddal kapcsolatban. Comaneci helyzetét tovább nehezítette hazájában Ceausescu rémuralma, a fejlett besúgórendszer és a titkosrendőrség. Végül a tornász először Magyarországra, majd Ausztriába végül Amerikába utazott, ahol menedékjogot kért és ott él a mai napig. A nevéhez kapcsolódó esetekről mindig nagyon diszkréten nyilatkozott. 

tör
Nadia Comaneci a montréali olimpián, a felemás korláton mutatja be tíz pontosra értékelt gyakorlatát

Secretariat megnyeri a Triple Crown-t

Sokan talán egyáltalán nincsenek tisztában, mekkora pénz rejlik a lovas sportokban és magában a lóversenyzésben. A futamokon ugyanis rengeteg ember gyűlik össze és tesz olykor irreálisan nagy pénzösszegeket egy-egy lóra, bízva abban, hogy a zsokéval együtt elsőként érnek be a célba. A triple crown (hármas korona) a 3 éves telivérek részére megrendezett verseny, ahol három különböző hosszúságú pályán versenyeznek a lovak. Ez az Egyesült Államokban a Kentucky Derbyvel kezdődik, a Preakness Stakes-sel folytatódik és a Belmont Stakes-sel zárul. Secretariat 1973-ban addig nem látott rekordot állított fel, amit a mai napig páratlannak számít. A Kentucky Derby után a korona második futamát, a Preakness Stakes-et is megnyerte, így mindenki izgalommal várta az utolsó megmérettetést, a 2400 m-es Belmont Stakes-et. Secretariat nem okozott csalódást, ugyanis ezt 31 testhosszal nyerte meg, ami mindenkit megdöbbentett. Kiemelkedő teljesítménye miatt elnyerte a „Horse of the Year” (Az Év Lova), „Champion Three Year Old Colt” (Hároméves Mének Bajnoka), illetve a „Champion Male Turf Horse” címeket is a hármas korona mellett. Ezek azonban mind eltörpülnek amellett, hogy személyében először egy lovat választottak Amerika legjobb sportolójává, aki pályafutása során 131.680.8 dollárt keresett tulajdonosának. Secretariat rendkívül jó adottságainak köszönhetően a versenyzéstől visszavonulva tenyészmén lett 1989-es kimúlásáig.

tör
A Time magazin rendhagyó „Az Év Sportolója” címlapja

Jesse Owens győzelme az 1936-os berlini olimpián

A berlini olimpia sztárja kétségkívül az Egyesült Államokból érkezett afroamerikai atléta, Jesse Owens volt. Négy aranyérmet nyert atlétikában, ami önmagában sem kis teljesítmény, azonban az ő esetében faji hovatartozása miatt a győzelme tüske volt Hitler szemében, hiszen egy afroamerikai gyapotszedő fiaként nem elég, hogy leiskolázta a mezőnyt, de barátságot is kötött a játékok idején a németek nagy esélyesével, Luz Longgal. Az olimpiát ugyanis Hitler fajelméletének igazolására akarta felhasználni, az árja felsőbbrendűségének bizonyítása érdekében, ezzel azonban leleplezve a nácik antiszemita és rasszista politikáját. Jesse Owens azonban fényes győzelmeket aratva aranyérmes lett 100, és 200 méteres síkfutásban, 4×100 méteres váltóban, valamint távolugrásban, ahol 806 cm-t ugrott. Alakja a mai napig meghatározó jelentőséggel bír a sporttörténelemben.

tör
Jessie Owens a berlini olimpiai játékokon távolugrás közben

Michael Jordan utolsó dobása a Chicago Bulls tagjaként

Michael Jordan pályafutásából nehéz lenne pusztán egy emlékezetes pillanatot kiragadni, azonban az 1998. június 14-ei NBA döntő mindenképp ilyen momentum volt. Ekkor lépett a klasszis utoljára pályára a Chicago Bulls mezében.A Utah Jazz elleni mérkőzés végén a Bulls 1 pontos hátrányban volt. Már csak pár másodperc maradt hátra a meccsből, amikor Jordan a Byron Russell elleni támadásával és egy sikeres tempódobással döntötte el a meccs végét. 5.02 másodperc maradt hátra, a Utah Jazz időt kért, és ugyan megpróbáltak fordítani az álláson, végül nem sikerült. A Chicago Bulls 87-86-ra verte meg a Utah Jazzt, ezzel pedig a hatodik NBA-bajnoki címet nyerte meg másodjára zsinórban háromszor. Jordan 45 pontot dobott a meccs alatt, ezzel méltóképpen fejezte be pályafutását a Chicago Bulls-ban.

tör
Michael Jordan utolsó, mindent eldöntő kosara

Források: 1, 2,The Last Dance – Az utolsó tánc dokumentumfilm, Netflix

Képek: kiemelt kép, az Aranycsapat, Nadia Comaneci, Secretariat, Jesse Owens, Michael Jordan

EnglishGermanHungarian