[metaslider id="9331"]
gyilkos

Sorozatgyilkosok nyomában – A legkegyetlenebb gyilkosok

Következő cikkemben a leghírhedtebb és legkegyetlenebb sorozatgyilkosokról fogok írni, akik szörnyű tetteikkel beleitták magukat a történelembe, és valószínűleg a legtöbben már hallottatok róluk. De először is tisztázzuk, hogy mitől illetünk valakit a „sorozatgyilkos” megnevezéssel? A definíció szerint sorozatgyilkos az, aki három vagy több embert öl meg különböző időpontokban. A szakirodalom szerint a sorozatgyilkosok a legtöbb esetben teljesen normálisnak és törvénytisztelőnek tűnnek, azonban valójában szociopaták, akiknek zaklatott családi múltjuk van rengeteg negatív emlékkel, gyermekkorukban pedig megaláztatásban részesültek. Az elmúlt évtizedekben viszonylag sok sorozatgyilkost sikerült felkutatnia a rendőrségnek, viszont ez az esetek többségében nehéz feladatnak bizonyul, mert a keresett személyeknek óriási tapasztalatuk és rutinjuk van a nyomaik elrejtésében. Szerencsére általában mégis megfeledkeznek valamiről, és ez vezethet elkapásukhoz.

Nézzük, kik azok, akik a legkegyetlenebb sorozatgyilkos titulust tudhatták magukénak.

Dennis Rader, avagy BTK 

Rader 1954-ben született és 1974-1991 között 10 emberrel végzett Kansasban. Jelszava a „megkötözni, megkínozni, megölni” (angolul bondage, torture, kill) volt, ezért BTK-nak nevezte magát. Rader különös kegyetlenséggel ölte meg áldozatait. Első lépésként megkötözte őket, majd ájulásig fojtogatta, megvárta, hogy magukhoz térjenek, majd elölről kezdte és egészen addig folytatta, míg végül megölte őket.  Rader mindeközben azzal is borzolta a kedélyeket, hogy rendszeresen küldött a médiának és a helyi hatóságoknak is leveleket. Ezen levelek vezették el a hatóságokat Raderhez, akiről kiderült, hogy a kansasi lutheránus egyházi gyülekezet tanácsának elnöki tisztét töltötte be. 2005-ben tízszeres életfogytiglanra ítélték. 

gyilkos

Ted Bundy 

Életében felettébb sármos férfinak tartották, rengeteg nőt vett le a lábáról. Vonzerejét kihasználva csalta tőrbe áldozatait, akik rendszerint fiatal, hosszú, barna hajú nők voltak. 1974 és 1978 között erőszakolta és gyilkolta meg ezeket a fiatal nőket szerte az Amerikai Egyesült Államokban. Több mint tízévnyi tagadás után végül 30 gyilkosságot ismert be, de a tényleges áldozatok számáról nincs pontos adat. Egyes becslések szerint a bevallott gyilkosságok kétszereséért felelős.

gyilkos

Úgy férkőzött a kiszemelt áldozatok közelébe, hogy eljátszotta, hogy valamely hatóságnak dolgozik, a másik taktikája pedig az volt, hogy elhitette, hogy fogyatékkal él, majd megölte őket. Egyik módszere a fojtogatás volt, de volt példa arra is, hogy betört áldozata lakásába és álmában halálra szurkálta. Ha ez még nem lenne elég hátborzongató, a holttesteket megerőszakolta, majd feldarabolta őket, fejüket pedig levágta és emléktárgyként őrizte saját házában. 1989-ben tetteiért villamosszék általi halálra ítélték.

Luis Garavito, avagy a Bestia

Luís Alfredo Garavito, a kolumbiai sorozatgyilkos 189 áldozat meggyilkolásáért felelt a bíróságok előtt. Áldozatait főként iskolákból válogatta, 8-16 év közötti, szegénységben élő gyerekeket választott ki, akiket különböző ajándékokkal csalt a közelébe, majd hosszú sétákra vitte őket, és amikor már nagyon kimerültek, megkínozta, megerőszakolta, majd késsel vagy golyóval meggyilkolta és feldarabolta őket.  1997-ben 36 fiú elásott maradványaira találtak Pereira (Kolumbia) városához közel, majd a nyomok elvezették a hatóságokat a sorozatgyilkoshoz, akit így el is fogtak. Pont időben érkeztek, és ezzel egy újabb, csupán 12 éves áldozatot menthettek meg a biztos haláltól. 835 évnyi börtönbüntetésre ítélték, és jelenleg ő a világ elsőszámú sorozatgyilkosa. 

Aileen Wuornos

Habár a sorozatgyilkosok a legtöbb esetben férfiak közül kerülnek ki, mégis akad nő, aki beállt a sorba.Hasonlóan a többi sorozatgyilkoshoz, neki is rémes gyermekkora lehetett és gyilkosi motivációja feltehetően ebből fakad. Gyakorlatilag szülők nélkül nőtt fel, bátyjával együtt a nagyszüleinél élt, ahol nagyapja rendszeresen molesztálta, bátyja pedig már 9 éves korában árulta a kislány testét. Aileen Wuornos még csak korai tinédzser éveiben járt, amikor teherbe esett nagyapja egyik barátjától, majd ezért családja eldobta magától. Egyes források alapján később beleszeretett egy nőbe, aki mellett prostituáltként dolgozott. Ezen idő alatt hét férfit ölt meg azt állítva, hogy szexuális együttléteik alatt megpróbálták bántalmazni őt. A többi női sorozatgyilkoshoz képest más módszert alkalmazott és nem méreggel vagy fojtogatással ölte meg áldozatait, hanem egy 22-es kaliberű pisztollyal.  2002-ben injekció általi halálra ítélték.

gyilkos

Ha részletesebb információt szeretnétek kapni a fent említett vagy más általam be nem mutatott sorozatgyilkosokról, ajánlom a Netflix „Sorozatgyilkosok nyomában” című sorozatát, amely kivételes részletességgel és hitelesen, az akkori nyomozásokban résztvevő személyek segítségével meséli el a sorozatgyilkosok történeteit. 

 

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian