[metaslider id="9331"]

„Sokszínűség”? Kétszínűség – A „kaméleonemberek”

A cím egy kicsit megtéveszthető lehet, mert a sokszínűséget általánosságban véve pozitív értelemben használjuk, de ezek a „színskálát felsorakoztató” emberek is sokszínűnek mondhatók, csak negatív értelemben. Hogy kikről is van szó? A „kaméleonemberekről”. 

Kik is Ők?

A legkönnyebben talán Így definiálhatnánk az ilyen személyeket: olyan emberek, akik megfigyelnek másokat egy adott csoportban és felveszik a szokásaikat, és mint egy álarcot úgy használják ezeket a dolgokat egy-egy adott szituációban, amíg érdekük fűződik az adott személyhez/személyekhez. Ha mindenki belegondol, bizonyára tudna személyes tapasztalatokat hozni a saját életéből is. Ha szerencsés vagy nem túl sokat tudsz megemlíteni, ha pedig úgy gondolod, eddig elkerülted ezt a problémát nem árt figyelni, mert könnyen el tudják adni magukat bárkinek. 

„Az élet egy színpad”

Jogosan merülhet fel benned az a kérdés, hogy „Mi a baj ezzel? Életünk több területén különböző szerepeket veszünk fel.” Pontosan, ahány  szituáció annyi szerep, máshogy viselkedünk a család körében, barátokkal, munkahelyen, ha hivatali ügyeket intézünk, és még hosszan sorolhatnánk a különböző élethelyzeteket, szituációkat, melyekhez más és más szerepet társítunk. De akkor ez miben különbözik? Abban, hogy valószínűleg Te/Ti nem személyes érdekből, hátsó szándékból teszitek azt, amit. Gondolok itt arra, hogy ez természetes, ha egy hivatalos helyen vagyunk, nem engedjük el magunkat úgy, mint a család, barátok és közeli ismerősök társaságában. Az emberi kaméleonok viszont saját magukat elnyomva felveszik az adott csoport viselkedési formáit, hogy könnyebben beilleszkedjenek. Természetesen mindannyian szeretnénk valahová tartozni és beilleszkedni az adott iskolai, munkahelyi vagy bármilyen más közegbe, de náluk ez csak addig tart, amíg nem kapnak meg valamit, ha az adott személy vagy csoport már nincs a hasznára a mosolygás, kedves beszéd megszűnik, s mintha mi sem történt volna tovább is áll és olyanokat keres, akikhez érdeke fűződik. 

Hasonló, de mégsem ugyanaz

Általában gyermekeknél és fiataloknál figyelhető meg hasonló viselkedési forma, amikor annyira tartozni akarnak valahová és be akarnak illeszkedni a vágyott csoportba, hogy képesek egyik napról a másikra teljesen megváltozni stílusban, zenei ízlésben stb. Így elnyerik kortársaik bizalmát és figyelmét. De egy gyermeket ezért nem hibáztathatunk, csak keresik önmagukat és a saját közegüket. Jó esetben ez idősebb korban eltűnik és fontosabb lesz számára, hogy őszintén saját magát adja és olyanokkal próbálja meg magát körülvenni, akik így fogadják el. Természetesen az is előfordul, hogy egy-egy barátunktól, ismerősünktől átveszünk bizonyos szavakat vagy akár az Ő kedvenc zenéje a mi kedvencünk is lesz, vagy belenézünk a kedvenc sorozatába és teljesen függők leszünk, de ezekre a helyzetekre sem lehet ráhúzni a kaméleon jelzőt. Teljesen normális és elfogadható, hogy akikkel sok időt töltünk, veszünk át tőlük bizonyos dolgokat. De ezt nem azért tesszük, hogy jobb színben tűnjünk fel és az adott személy jobban kedveljen minket ellentétben a kaméleon típusú emberekkel. Személyes példával élve én is ismertem olyan embert, akit már így visszagondolva ebbe a kategóriába tudnék sorolni. Adott egy ember, aki átveszi a hobbid, a zenéid, stb. szóval mindent, ami Te vagy. Először imponál, hogy végre valaki, aki megérti, miért őrülsz meg az adott dologért és Őt is ugyanazok a dolgok érdeklik már, amelyek Téged is, pontosabban eljátssza, hogy érdekli. Természetesen ez sem összekeverendő azzal, amikor megismersz egy olyan embert, akivel sok közös vonásotok van. Itt csak azokra gondolok, akik egyik napról a másikra átformálódnak a Ti másotokra. A legnagyobb probléma az, hogy nem feltétlen vesszük észre, ha ilyen ember van az életünkben, ez jobbára, akkor derül ki, ha már nincs szüksége az adott személyre és akkor le is veti az ott felvett álarcot és egy újabb ember képére formálja magát. Ezt mondhatjuk úgy is, hogy szinte személyiség nélkül léteznek, és mindig találnak valakit, akit le tudnak másolni teljes egészében. Párkapcsolatban egy ilyen típusú ember megint csak ideálisnak tűnhet elsőre, folyton rád figyel, azt teszi, amit te is, alkalmazkodik hozzád, a barátaidhoz, de közben nem ismered meg és nem is hagyja ezt túlságosan. Persze később hajlamos lehet arra, hogy azt mondja „Mindig a Te akaratod szerint történik minden!” Ha véletlen le is bukna, hogy valójában milyen is Ő, akkor is inkább megpróbálja mosolyogva kivágni magát a helyzetből, amennyiben még érdeke fűzi az adott személyhez/személyekhez. Az igazi arcukat ritkán mutatják meg, de azt talán már Ők sem tudják milyen is valójában. 

 

EnglishGermanHungarian