[metaslider id="9331"]
kando_villamosmernoki

„Sohasem szégyen segítséget kérni…” – Dr. Fábián Adrián nyilatkozata az Óbudai Egyetemen történt tragédia kapcsán

Pár napja az Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán fekete zászló leng. Gy. Péter 24 éves másodéves hallgató a negyedik emeleti labor ablakából vetette magát a mélybe egy híradástechnikai zárthelyi dolgozat megírása után.  A hallgató azonnal belehalt sérüléseibe.

Az Óbudai Egyetem kancellárja, Ormándi Gabriella a Ripostnak elmondta: egy gyászhírt fognak megjelentetni az egyetem oldalán, azt pedig határozottan cáfolják, hogy egy dolgozat eredménye miatt lett volna öngyilkos a tanulójuk.

A lap több szemtanúval is beszélt, valamint a fiú városába is ellátogattak.

Ott voltam, amikor kiugrott. Váratlanul történt, minden előzmény nélkül. Előzőleg dolgozatot írtunk, épp a következő órára vártunk a laborban. Csak annyit láttam, hogy mindenki ablaka zárva volt, csak Péteré nem. Nagyon nyugodtnak tűnt, semmi nem látszott rajta. Hirtelen történt minden, átmászott a radiátoron és gondolkodás nélkül ugrott. Ha tudjuk, mit akar, akkor sem lett volna esélyünk visszatartani – mesélte a portálnak az egyik fiú, aki több társával jelen volt a tragikus pillanatban.

Péter csoporttársa így nyilatkozott: Nem tudok róla, hogy kapott volna valami rossz hírt a dolgozat közben, ami tudtommal jól sikerült neki. Ugyanúgy beszélgettünk, mint máskor szoktunk, semmi sem látszódott rajta.

2009-ben Pécsett, a Szántó Kollégium C épületében egy pécsi ötödéves orvostanhallgató okozott saját magának, olyan súlyos hasi sérüléseket egy késsel, melybe a helyszínen belehalt.

Dr. Fábián Adriánt, karunk dékánját kérdeztük:

A pécsi jogi karon, ha bármely hallgató nehezen tudna megbirkózni a téli depresszióval, esetleg családi gondjai adódnak, vizsgákkal kapcsolatos kételyek gyötrik vagy akár magánéleti nehézségekkel küzd, mit javasol, hogyan cselekedjenek, kihez forduljanak, kihez fordulhatnak segítségért hallgatóink?

Dr. Fábián Adrián

Az Egyetem, a Karrier Iroda által a Khairosz Alapítvánnyal együttműködve, négy pszichológussal áll az egyetemi polgárok, hallgatók rendelkezésére a nehéz helyzetekben. Ezen kívül a Támogató Szolgálat a fogyatékkal élő, sérült egyetemi polgároknak nyújt segítséget. Azokban a magánéleti problémákban, amik az egyetemi élettől függetlenül nehézkednek rá a hallgatókra, kevésbé tudunk segíteni, de nem is merült fel ilyen igény eddig. Ez nem jelenti természetesen azt, hogy nem kell odafigyelnünk egymásra, a közösségünk minden tagjára. Egy jó szó, egy biztatás, egy aprónak tűnő tett nem igényel egyetemi szervezetet, szakértelmet sem, mégis nagyon sokat jelenthet. Én úgy látom, remélem jól, illetve abban bízok, hogy hallgatók a tanulmányaikkal összefüggő nehézségekkel bizalommal fordulnak, fordulhatnak akár az oktatókhoz, hallgatótársaikhoz, a tanulmányi osztály munkatársaihoz, és természetesen a dékánhoz is. Sohasem szégyen segítséget kérni; szégyen az, ha akinek módjában áll, mégsem nyújt segítő kezet. nyilatkozta kérdésünkre a pécsi jogi kar dékánja.

A PTE ÁJK Mentorklubjának oktató- és hallgatómentoraihoz is bátran fordulhat bárki, aki bármilyen nehézséggel küzd! 

Petrás Lilla a she.life.hu oldalon megjelent, a témával foglalkozó tegnapi írásából idéznék:

… kérek minden fiatalt, aki épp a teljes idegi kimerültség határán küzd a tételekkel: ne higgyétek el, hogy ez az Élet!

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el!

PTE KARRIER IRODA – Pszichológiai tanácsadás

BTK  D241 (Ifjúság útja 6.)
Kedd 8:00-10:30
Péter Piroska (Khairosz Alapítvány)
Regisztráció: 70-2780100

Szalay László (UNIV) Kollégium
Szerda 18.00-20.30
Pásztor Attila (Khairosz Alapítvány)
Regisztráció: 20/971-9938

Szalay László (UNIV) Kollégium
Csütörtök 13:00-16:30
Hajdú Szilvia (Khairosz Alapítvány)
Regisztráció: 20/505-6057

BTK  D241 (Ifjúság útja 6.)
Csütörtök 14:00-17:00
Szilágyi Vera (Khairosz Alapítvány)
Regisztráció: 20/912-6839

 

PTE ÁJK Mentorklub

Dr. Pál Emese           pal.emese@ajk.pte.hu
Dr. Szalóki Bence     szaloki.bence@ajk.pte.hu
Dr. Vörös Eszter       voros.eszter@ajk.pte.hu
Androvics K. Balázs androvics.k.balazs@pte.hu
Becze Bianka            becze.bianka@pte.hu
Czudor Alexandra    czudor.alexandra@ajk.pte.hu
Fazekas Cintia          fazekas.cintia@pte.hu
Szkladán Dávid        szkladan.david@ajk.pte.hu

Előző bejegyzésünk:
TANSZÉKEK ÉJSZAKÁJA 2019.

 

Forrás:

ripost.hu

she.life.hu

EnglishGermanHungarian