[metaslider id="9331"]

Siker, pénz, csillogás… – Suits sorozatajánló

Siker, pénz, csillogás… Ki ne akarna egy szeletet az ilyen életből? A Suits (magyarul: Briliáns elmék) pedig pont ezt az életmódot mutatja be, egy irodányi tehetséges ügyvéd szemszögéből.

 2011-ben kezdték el sugározni a 9 évados sorozatot, mely egy new york-i ügyvédi irodáról szól. A látványvilágát luxusautók és egyéb fényűző dolgok teszik lebilincselővé, mindezt New York felhőkarcolói között. Gyakran ezekről a felhőkarcolókról a tekintenek le a szereplők a városra, egyfajta uralmat sugalmazva ezzel. 

A színészekre rátérve, véleményem szerint minden szereplőt olyan ember alakít, akinek nagyon jól áll az adott szerep. Az alakítások hitelesek, és nagyon összeszokottnak tűnik az egész előadói gárda. Emiatt az ember sokszor elfelejtheti, hogy valójában az egész történet fiktív. 

A történet több szálon fut, ezzel téve mozgalmassá a sorozatot. Azonban vannak olyan alappillérek, melyek végig fenntartják a konfliktust. A legfontosabb esemény az, amikor Mike Rosst (Patrick J. Adams), a képzetlen, mégis rendkívül tehetséges és intelligens áljogászt, Harvey Specter (Gabriel Macht), a Pearson Hardman legendás ügyvédje, szárnyai alá veszi és bejuttatja az irodába. Annak ellenére, hogy Mike-nak nincs jogi végzettsége, mégis briliánsan old meg minden neki adott feladatot, amely nem kerüli el a többiek figyelmét. Rögtön ellentétbe kerül Louis Littel (Rick Hoffman), aki, mint az ügyvédbojtárok főnöke, folyamatosan próbál neki keresztbe tenni. Később Mike titkára rájön (a Pearson Hardman egyik névadója), Jessica Pearson is (Gina Torres). A nő ekkor egy hatalmi harc közepén találja magát a másik névadóval, Daniel Hardmannel (David Costabile). Lényegében ez a kettő történeti elem: Mike titka és az irodai hatalmi harc a mozgatórugója az összes többinek.
A szálak akkor csavarodnak meg, amikor ez a kettő elem keresztezi egymást. Miután Daniel Hardmant eltávolítják az irodából, Louis Litt is távozni kényszerül, aki azonban rájön Mike titkára. Ezt az információt felhasználva, pedig egyenesen a megtisztelő névadó partner státuszig meg sem áll az útja, az immáron Pearson Specter Litt névre keresztelt ügyvédi irodában.

A további spoilereket elkerülve, fontos megemlíteni a sorozat másik oldalát is, amely az ügyvédek életét és munkáját mutatja be. Joghallgatóként nagyon érdekes végignézni az összes jogesetet, mely a büntetőjogtól kezdve a polgárjogig szinte minden jogágat felölel. A sorozat után a néző kicsit közelebb kerül az USA jogi kultúrájához. Szokatlan lehet például az (ami a filmben nagy szerepet kap), hogy a legtöbb jogvitát a tárgyalótermen kívül rendezik el. Nem egyszer olyan eszközök használatával, melyek nem feltétlenül egyeznek a jog szellemével. Ezzel a lehetőséggel gyakran élnek is a szereplők, hiszen számukra karrierjük a legfontosabb.

Ez a mentalitás azonban súlyos következményekkel jár. Miután a sorozatban mindenki sikeres akar lenni, ez motiválja őket, számos más területén az életnek nehézségeik támadnak. Miután Mike az irodához kerül, szerelembe esik az egyik jogi asszisztenssel, Rachel Zaynnel (Meghan Markle). Kibontakozó kapcsolatukra azonban árnyékot vet az, hogy Mike nem meri neki bevallani azt, hogy valójában semmilyen képesítéssel sem rendelkezik. Ezzel feláldozza kapcsolatukat azért, hogy titkára ne derüljön fény. Később azonban rájön, hogy fontosabb neki Rachel, ezért felfedi magát a lány előtt, megkockáztatva ezzel azt, hogy lebukik. A szerelmi életén kívül a lelki békéjét is kis híján feláldozza Mike, egészen addig, amíg nem költözik el egy új városba, ahol attól kell rettegnie, hogy el fogják majd kapni. Éppen ezért pályafutása is megakad, hiszen tudják jól az irodában, hogy egy bizonyos beosztás felett érdeklődni kezdenének iránta, növelve ezzel a lebukás veszélyét. Hasonlóan zaklatott magánélete van az iroda többi jogászának is. Legtöbbjüknek (ahogy az a sorozat alatt többször el is hangzik) a munkájuk az életük, amiért képesek szó szerint mindent feláldozni, és aminek az elvesztése fel nem fogható tragédia számukra. Ilyen például Louis Litt magányba vonulása, amikor távozni kell az ekkor már Pearson Specterre keresztelt irodától.

Siker, pénz, csillogás… Valóban csak erről szólna a Suits? Egyáltalán nem. A felszín alatt sokkal mélyebb jelentéstartam lapul. A sportkocsik és drága whiskyk mögött ugyanis egy üres élet áll. A szereplők a siker hajszólása közben elfelejtenek élni, ezt pedig még több munkával próbálják ellensúlyozni. Naphosszat töltenek a munkahelyükön, és amikor elmennek ebédelni együtt (ami gyakori a sorozatban), akkor is csak a folyó ügyekről, stratégiákról beszélnek. Elmondható tehát, hogy a Suits görbetükröt állít azoknak, akik a karrierjük érdekében mindent és mindenkit feláldoznak és a szereplők szemszögéből mutatja be azt, hogy ez az életmód mennyire káros az egyénre.

Amikor elkezdtem nézni a Suitsot, nem gondoltam volna, hogy ennyire mély gondolatokat lehet hozzá társítani. Eleinte csak egy olyan sorozatot szerettem volna nézni, ami szórakoztat esetleg közelebb hoz hozzám egy másik ország jogi kultúráját. Ezt kétségkívül meg is tette. Emellett azonban el is gondolkodtatott sok mindenről. Valóban érdemes mindent ennyire egy lapra feltenni? Érdemes ennyire a sikert, a pénzt és a csillogást hajhászni?

EnglishGermanHungarian