[metaslider id="9331"]

Shop small – vásárolj kicsiben idén karácsonykor

Egyre többször halljuk a kifejezést: „shop small”- avagy vásároljunk kicsiben, kiskereskedőktől. Vagyis, válasszuk inkább a – lehetőleg hazai – vállalkozásokat, és ne a multinacionális vállalatokat. De vajon miért jobb, ha az előbbi mellett döntünk?

Globalizált világunkban meghatározó szerepet töltenek be a szupermarketek, bevásárlóközpontok. Ezek a nagy- és megacégek a legtöbb országban megtalálhatók, kifogyhatatlan kínálatukban mindenhol ugyanazokat az árukat találhatjuk meg. Ezek a termékek nem hiába hívogatók: (viszonylag) olcsók, könnyen hozzáférhetők, az élelmiszerek esetében sokszor tartósak. Ez önmagában nem jelentene problémát, azonban a legtöbb esetben előállításuk nem a fenntartható fejlődésnek és etikus gyártási folyamatoknak kedveznek. Ahogy a környezettudatosság egyre fontosabb tényezővé válik, a fogyasztók szemében is felértékelődik olyan termékek megvásárlása, mellyel nem csak magunknak, de Földünknek is jót tehetünk.

A túltermeléssel, olcsó és gyors vásárlással szemben állnak azok a kiskereskedők, akik a rohanó világban is törekednek „zölden”, organikus módon és saját kezűleg előállítani termékeiket. Alapvetően is pozitívum megbízható termelőktől vásárolni, hiszen ezzel a saját egészségünket is megőrizzük (legyen szó ruhákról vagy élelmiszerről), és csökkentjük ökológia lábnyomunkat. Amióta azonban a koronavírus „meghódította” az egész világot, a járványügyi helyzet pedig egyre csak rosszabbodik, még fontosabb, hogy az őstermelőket támogassuk vásárlási szokásainkkal. A vírus rengeteg munkahelyet tönkretett, az egyik legrosszabb helyzetben azonban azok a magánszemélyek vannak, akiknek a vállalkozásuk jelentette a legfőbb bevételi forrást, azonban le kellett húzniuk a rolót, vagy a tönk szélén állnak. Állami támogatás hiányában pedig még nehezebb a helyzetük.

Persze felmerül ilyenkor a probléma: igen, jó döntés lehet kistermelőktől vásárolni, azonban igen drága is. Hiába tudjuk, hogy organikus, hogy kézzel, szeretettel készült, az ár sokszor döntő szempont lehet a „gyors” előállítású termékek választása esetében. Azonban ha belegondolunk, hova is megy a kifizetett összeg, talán mégis jobb helyen van nem egy hipermarket kasszájában: tíz-húszezer forint egy hatalmas vállalatnak semmiség, egy magánszemélynek azonban a heti bevásárlását, számláinak befizetését jelentheti.

A közelgő ünnepek, a karácsony jó alkalom arra, hogy szeretteinket, családtagjainkat valami kézzel készített, személyes ajándékkal lepjük meg. Ha pedig eközben támogathatjuk egy embertársunkat és vállalkozását, mindenki nyert. Ajándékötletek szempontjából érdemes körülnézni az Etsy.com weboldalon, ahol különböző kisvállalkozók áruit vásárolhatjuk meg (bár ezek túlnyomó többségében külföldről érkeznek). A kézzel készített ruhadarabok, ékszerek, festmények mellett szinte minden kategóriában találhatunk nekünk tetszőt. Egy másik megbízható platform a Good On You applikáció, ami egy helyen gyűjti össze a világ fenntartható márkáit, egyfajta garanciát is nyújtva megbízhatóságukra, eredetiségükre. Ha azonban hazai vállalkozók termékeiből szeretnénk válogatni, szintén nem kell sokáig keresnünk. Az Etsyhez leginkább hasonlítható magyar alternatíva a Meska.hu (bár itt nem különböző magánszemélyek árusítanak, hanem egy konkrét vállalkozás áll a darabok mögött), ahol bár szűkebb kínálatból, de még mindig sokféle kreatív ajándékötlet közül választhatunk.

Emellett az interneten néhány kattintással elérhetjük a legtöbb online felülettel rendelkező boltot, ahol válogathatunk többek között fenntartható anyagokból készült ruhák (néhány példa: KELE Clothing, Örökkék, Touch Me Not), vagy akár kézzel készített ékszerek közül (például: Szántó Bogi ékszer, Labirinda), de kiegészítőket, vagy akár cipőt is kaphatunk (Thinwood, NES Shoes, Tender Toes). Ezek a magyar vállalkozások sok esetben nemzetközi díjakat, elismeréseket nyertek, és mind fenntartható anyagokból, bio alapanyagok felhasználásával dolgoznak.

Érdemes tehát szétnézni és jobban utánajárni egy-egy márkának, megismerkedni a vállalkozó termékeivel; hiszen, ha kiskereskedésből vásárolunk akár magunk, akár szeretteink számára, azzal bolygónkat és egy őstermelőt is támogatunk, aki minden valószínűséggel nagy gonddal, szeretettel készíti el áruit.

EnglishGermanHungarian