[metaslider id="9331"]
scientificus

Scientificus – Kecskés András, Halász Vendel, Bujtár Zsolt: Tőzsdeuniverzum

A Scientificus legújabb számában dr. Bujtár Zsolttal beszélgettünk a Tőzsdeuniverzum című könyvről, melyet két szerző társával dr. Kecskés Andrással, és dr. Halász Vendellel írtak. A könyv az értékpiaci és tőzsdepiaci viszonyok jogi szabályozását tárják fel az olvasónak eddig nem látott részletességgel, nem kevesebb mint 1072 oldalon keresztül.

Interjúnk során olyan kérdéseket feszegetünk mint, hogy kinek ajánlaná a könyvet, vagy milyen visszajelzések érkeztek.

Interjú

Honnan jött a könyv megírásának ötlete, illetve melyik társszerző volt a kezdeményező?

bujtar-zsoltDr. Bujtár Zsolt: Először is köszönöm szerzőtársaim nevében is a megkeresést. A könyvben való részvételre Kecskés András kért fel, aminek örömmel tettem eleget, mert én sem találkoztam még ilyen, a pénz- és tőkepiacokról szóló átfogó gazdasági és jogi könyvvel. Pontosan ez volt az alapgondolat, hogy a tőkepiaci széles körű jogi elemzése (nyilvános kibocsátás, felvásárlások és felelős társaság irányítás) mellett egy közgazdasági kitekintést is adjon a teljes pénzügyi rendszer működéséről.

 

 

Kiknek ajánlaná a könyvet, a jelenleg is a témával foglalkozóknak akik ezt tanulják vagy ebben dolgoznak, vagy inkább a hobbi szinten érdeklődőknek, esetleg a témával most ismerkedőknek? Kérdezhetném, hogy inkább ismertető jellegű vagy inkább tankönyv jellegű írásról beszélünk?

Dr. Bujtár Zsolt: Mindkét célcsoportnak, a laikusoknak egyfajta tájékozódási pontként, térképként; a közgazdasági és jogi szakmával foglalkozóknak pedig az egyes területek mélyebb elemzésével a jelentős mennyiségű feldolgozott szakirodalommal pedig akár további kutatások kiindulási pontjaként is használható a Tőzsdeuniverzum.

Hogyan osztották fel, hogy melyik társszerző milyen fejezetekkel, témákkal járul hozzá a könyvhöz?

Dr. Bujtár Zsolt: Szinte lehetetlen pontosan elhatárolni az egyes területeket és fejezeteket a szerzők szerint. Az egyes kapcsolódó területekhez mindhárman hozzátettük a saját gondolatainkat, tehát egy közös munka volt a könyv.

Milyen visszajelzések érkeztek a kiadvány kapcsán?

Dr. Bujtár Zsolt: A legfontosabb szakmai visszajelzés a Magyar Tudományos Akadémia IX. osztályának 2019. decemberi tudományos ülése volt, ahol meglehetősen pozitív visszhangot kapott a könyvet bemutató előadásunk. Vékás Lajos akadémikus úr fogalmazta meg azt, hogy a könyv elolvasásával a rendkívül bonyolult pénzügyi eszközök is érthetővé válnak mind a jogászok mind a közgazdászok számára.

Miért ezt a publikációt ajánlaná a hallgatóknak?

Dr. Bujtár Zsolt: Olyan sok területre nyújt kitekintést és egyszerre mélyebb elemzést, mindezt gyakorlati példákkal, hogy azok, akik számára a gazdasági jog kissé távolinak is tűnik, találhatnak érdekes témákat akár egy szakdolgozathoz akár a befektetések közötti eligazodáshoz.

Használható a könyv akár TDK dolgozat elkészítéséhez is?

Dr. Bujtár Zsolt: A válaszom határozottan igen. Számos olyan témát ölel fel a könyv, amit korántsem zártak le a szerzők, éppen a hatályos jog vizsgálatával fejezték be a kéziratot és azóta is publikáltak a témában. Példaként említhetem a kriptoeszközök szabályozását.

Milyen vezérmotívumok, alapvonalak mentén íródott a könyv?

Dr. Bujtár Zsolt: A célunk azt volt a könyv írásakor, hogy egyszerre mutassa be a jog és közgazdaságtan szempontjából is a pénz és tőkepiacok működését nemcsak a téma kutatói, de a téma iránt érdeklődő szélesebb közönség számára is. Ezért fontos vezérfonal volt a gyakorlati példák minél szélesebb körű használata és elemzése, valamint a vonatkozó jogelméletek bemutatása egyaránt.

Volt valamiféle cél a kiadvány kapcsán, akár megnyert díjak, eladott példányszám, vagy hivatkozás szám tekintetében? Ha igen, elérték már ezeket a célokat?

Dr. Bujtár Zsolt: A szerzők számára már önmagában jelentős eredmény egy több mint ezer oldalas könyv elkészítése és egy ilyen széles körű terület több oldalról történő tudományos, ugyanakkor közérthető feldolgozása. Ezt tűztük ki célként és reméljük sikerült is teljesíteni, de ezt ítélje meg az olvasó.

Köszönjük az interjút Tanár Úrnak.

A Media Iuris sok szeretettel ajánlja nektek a Tőzsdeuniverzumot.

 

EnglishGermanHungarian