[metaslider id="9331"]

Scientificus -Békési Gábor: Az ittasság büntetőjogi megítélése a kormányzósértés tükrében

A Media Iuris tudományos rovatában, a Scientificusban az oktatók tudományos munkássága mellett az Óriás Nándor Szakkollégium (ÓNSZ) tagjainak tanulmányait is megismerhetik az olvasók egy ajánló formájában. Ebben a cikkben az ÓNSZ végzős hallgatójával, Békési Gáborral készítettem interjút, aki „Az ittasság büntetőjogi megítélése a kormányzósértés tükrében” című tanulmányáról mesélt nekem.

Miért az ittasság büntetőjogi megítélését választottad a tanulmányod témájának és miért a Horthy-korszak jogesetein keresztül mutatod be ezt a kérdéskört?

Békési Gábor: Az egyetemi éveim alatt sokat foglalkoztam a Horthy-korszak egyik különös bűncselekményével, a kormányzósértéssel.  A bűncselekmény jellegéből fakadóan elengedhetetlen volt az ittasság vizsgálata, tekintve hogy az ember száját a sértő jellegű kifejezések leggyakrabban ittaság okozta bátorság hatására hagyják el.  A kérdésre reflektálva, a két jelenség elválaszthatatlan egymástól. Nem az ittasság büntetőjogi megítélését választottam a tanulmányom témájának, hanem a kormányzósértést a Horthy-korszakban, amit több aspektusból – köztük az ittasság vonatkozásában is – vizsgáltam. A kormányzósértés gondolata pedig – amellett, hogy a Horthy-korszak a maga kétes megítélése miatt mindig is az érdeklődésem központjában állt – Jaroslav Hašek: Svejk. Egy derék katona kalandjai a világháborúban c. regényének olvasása közben vetődött fel bennem (Palivec úr letartóztatása a Kehelyben az ominózus kijelentése miatt).

 

Mennyi időt vett igénybe a tanulmány elkészítése?

Békési Gábor: Erre a kérdésre konkrét választ nem tudok adni. Tekintve, hogy a szóban forgó tanulmány az OTDK dolgozatom – amivel közel egy évet dolgoztam – egyik szegmense. Jóllehet, előbb jelent meg a cikk, minthogy elkészült volna a dolgozat, a kutatás nem csak erre az egy kérdéskörre koncentrálódott. Mindenesetre azt tudom mondani, hogy az alapos kutatómunka – különösen, ha levéltári iratok alapján történik – rendkívül időigényes.

Milyenek a visszajelzések a tanulmányról?

Békési Gábor: A cikkel kapcsolatban konkrét visszajelzéseket nem kaptam, azonban az OTDK dolgozatommal a kari fordulón első, míg az országos fordulón harmadik helyezést értem el. Tekintve, hogy az ittassággal kapcsolatos rész egy viszonylag nagyobb részét képezte a munkának, így ezek az eredmények mindenképp pozitív visszajelzésként tudatosultak bennem.

A tanulmányod megjelent az Óriás Nándor Szakkollégium folyóiratában, a Scripturában. Így utólag visszagondolva van esetleg olyan gondolat, amit máshogy fogalmaznál meg, vagy amivel kiegészítenéd ezt a témát?

Békési Gábor: Ha jól emlékszem, a dolgozatomnak ezt a részét 2018 tavaszán írtam. A kari forduló 2018 szeptemberében volt, így természetesen apróbb változtatások történtek. Másképp nem fogalmaznék meg semmit, annyival egészíteném ki – ami az OTDK dolgozatomban már szerepel –, hogy az ittasság szabályozását érdemes megvizsgálni már a Csemegi-kódex előtti időszakban, illetőleg az érintett korszakban több akkori jogtudós véleménye is figyelemre méltó. A következtetések levonásához ugyan nem, de a teljesség igénye szempontjából szerencsés ezeket is megvizsgálni.

Mit tanácsolsz azoknak a hallgatóknak, akik hasonló témában szeretnének tanulmányt vagy cikket írni?

Békési Gábor: A hasonló témát többféleképpen lehet érteni. Egyrészt hasonló témának minősül már maga a Horthy-korszak bármelyik másik aspektusból való vizsgálata, másrészt az államfősértés kutatása a magyar történelem egy másik időszakában is „hasonló témaként” értelmezhető. A Horthy-korszak egyszerre politikailag kényes, illetőleg elcsépelt téma. Így azt javaslom, hogy aki ezzel az időszakkal kíván foglalkozni, az mindenképp egy olyan oldalról megközelítse meg a témát, amivel eddig még részletesen nem foglalkoztak, illetve ami közelebb viszi az érdeklődőket a Horthy-korszak tárgyilagos megítéléshez.

Köszönöm szépen Gábornak az interjút!

Szerintem ez egy nagyon érdekes téma, úgyhogy ajánlom mindenkinek, hogy ha van egy kis ideje, olvassa el ezt a tanulmányt!

Sok sikert kívánunk a végzős hallgatóknak az utolsó államvizsgához!

Kiemelt kép forrás: https://kep.cdn.index.hu/1/0/718/7189/71893/7189359_104589_89e3249b4b0d9136813ba46d38800c5f_wm.jpg

EnglishGermanHungarian