[metaslider id="9331"]

Roger Federer visszavonult, megsiratta az egész sportvilágot

Szinte minden sportágnak megvannak a maga emblematikus és meghatározó alakjai. Azok a bajnokok, akik nem pusztán tehetségükkel, hanem akaraterejükkel és kitartásukkal, na és persze kiváló edzőkkel a hátuk mögött emelkedtek vetélytársaik fölé, akik neve még a sportban kevésbé jártas és érdekelt emberek számára is ismerősen csenghet. A tenisz világában az egyik ilyen személy Roger Federer, aki 24 év és több mint 1500 lejátszott meccs után úgy döntött, visszavonul a profi sporttól, ami a szeptemberi Laver-kupán meg is történt.

A kezdetek

Roger Federer 1981. augusztus 8-án született a svájci Bázelben. Fiatalon kezdett el teniszezni, 14 évesen pedig országos junior bajnok lett, 1998-ban a Wimbledon-tornán pedig junior Grand Slam bajnok. A rendkívül jó mozgáskoordinációval, reflexekkel és gyorsasággal bíró Federer a kezdetekkor meglehetősen forrófejű volt, ütőket tört, volt, hogy ki is zavarták az edzésről, azonban később komolyságával és kiegyensúlyozottságával karöltve, természetesen hozzá a megfelelő adrenalinlökettel kifejlesztett egy olyan játékstílust, ami évtizedeken át segített neki eredményesen végigvinni a keményebbnél keményebb mérkőzéseket. Federer sokszínűségéről, szerteágazó tehetségéről és tudatosságáról tesz tanúbizonyságot, hogy 12 évesen abbahagyta a zenét és a focit, majd az iskola befejezése után pár héttel már Wimbledont nyert a junioroknál. Az udvariasságáról és elegáns játékstílusáról ismert svájci klasszis emellett folyékonyan beszél angolul, németül és franciául, így a fentiek alapján egy valóban sokrétű emberről beszélhetünk.

visszaFederer az egyik Wimbledon-tornán nyert kupával

Újra a legjobbak között

Federer már fiatalon is hosszú pályafutásban gondolkodott, és rájött, hogy ehhez elengedhetetlen az a fajta higgadtság és kiegyensúlyozottság, amiben felesége, az ex-teniszező Mirka Vavrinec is folyamatosan segítette. Vele először a 2000-es olimpián találkozott Sydneyben. A húszszoros Grand Slam győztes minden idők 3. legeredményesebb teniszjátékosa a huszonkettő Grand Slam győzelmet számláló Rafael Nadal és a huszonegynél tartó Novak Djokovic után. Azonban Federer összes nagy győzelménél jelentősebb az, hogy milyen mélységekből tudott visszajönni. Végigcsinált majdnem egy egész pályafutást sérüléstől mentesen, ám 2016-ban megkezdte a rehabilitációt térdműtétje után, amely féléves kihagyást és a világranglistán való jelentős visszaesést eredményezte. Ezeken felülkerekedve 2017 januárjában megnyerte az Australian Opent legnagyobb riválisa, Rafael Nadal ellen. A következő négy Grand Slamet pedig ezután folyamatosan ők nyerték felváltva. Így a világ visszakapta imádott svájci klasszisát, aki a legkritikusabb és kilátástalannak tűnőbb helyzetekben is hihetetlen módon össze tudta szedni magát.

Az utolsó mérkőzés

Federer 2022. szeptember 15-én jelentette be hivatalos közösségi média oldalán a visszavonulását. Búcsúüzenetében elmondta, hogy az elmúlt néhány év komoly megpróbáltatásokkal járt és habár minden erejével azon volt, hogy visszatérjen a legjobbak közé, most úgy érzi, eljött az ideje annak, hogy pontot tegyen pályafutása végére. 

“A visszavonulás nem volt többé kétséges. A döntés néhány nap alatt született meg. Amikor július 3-án elutaztam Wimbledonba, hogy részt vegyek a centerpálya centenáriumi ünnepségén, azt mondtam a pályán, hogy reménykedem a visszatérésben még egyszer és ezt őszintén mondtam. Tíz nappal később azonban a térdem még mindig ugyanolyan állapotban volt, nem láttam több javulást. Csináltattam egy röntgent, amelynek eredménye nem volt szörnyű, de akkor megértettem, hogy életemben elérkeztem egy útkereszteződéshez és föl kellett tennem magamnak a megfelelő kérdéseket. Már nagyon vékony jégen haladtam, minek kitartani? Akkor azt mondtam magamnak: ‘Rendben, megértettem, ezennel vége. Tudom, hogy ez a legjobb döntés’. Ez július végén történt, de még három hétig nem tudtam levonni döntésem konklúzióit”. (Roger Federer nyilatkozata a svájci Le Temps újságnak)

A Wimbledonon nyolcszor, az Australian Openen hatszor, a US Openen ötször, míg a Roland Garroson egyszer nyert húszszoros Grand Slam bajnok összesen 103 ATP-tornán diadalmaskosott, szeptember 24-én játszotta élete utolsó profi meccsét Rafael Nadal oldalán, akivel ugyan párban kikaptak az amerikai Jack Sock és Frances Tiafoe ellen, azonban Federernek még ezen a meccsen is sikerült olyat produkálnia, amire 24 éve és több mint 1500 mérkőzése alatt sem volt példa. A háló sarkán ugyanis akadt egy labdányi hely, amin keresztül azt átütve majdnem pontot szerzett, azonban a bíró kiszúrta, ennek ellenére egy emlékezetes és bravúros pillanatot mindenképp adott a közönségnek. Noha a Federer-Nadal páros végül alulmaradt, a svájci klasszis méltó búcsúztatására így is sor került. A ceremónia alatt szem nem maradt szárazon, ideértve Federert és Nadalt is, akik egymás mellett zokogva emlékeztek meg az elmúlt évekről, ahol vetélytársakként és egyben barátokként követték végig egymás pályafutását. 

visszaFederer és Nadal a búcsúztató ceremónián 

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian