[metaslider id="9331"]
evil

Resident Evil kedvcsináló – 2. rész

A cikksorozat előző részében bemutattuk nektek a Resident Evil széria első öt jelentős alapművét, azonban a sorozat itt még közel sem ért véget, hiszen hátravan még 5 fejezet, amiknek az elkészülte már időben jóval közelebb áll hozzánk – hiszen a legutóbbi rész éppen tavaly jelent meg! Előkerül-e még Chris Redfield? Ki az az Ethan? Megamycete, tessék? Görgess lejjebb és mindenre fény derül!

Resident Evil 4

Leon visszatér és küldetése, hogy megmentse az elnök lányát, Ashleyt, akit egy kísérteties kultusz elrabolt. Elrepül egy kis spanyolországi faluba, amely tele van furcsa, kultuszt imádó falusi lakosokkal, akiket a Las Plagas néven ismert agyférgek irányítanak. A férfit elfogják és befecskendezik neki a férget, de összeáll Luis Serával, a kultusz egykori kutatójával. Szökésük után Leon elindul megmenteni Ashleyt, akit egy közeli templomban tartanak fogva. A kultusz vezére, Osmund Saddler felfedi tervét: agyférgeket oltott be Ashleybe, és azt tervezi, hogy az elmekontroll segítségével agyférgeket fecskendezzen be az elnökbe. Leon és Ashley egy kísérteties kastélyba rejtőzik el, ami történetesen Ramon Salazar, egy kultuszőrült tulajdona. Salazar csapdáinak köszönhetően a csapat kettéválik. Mindeközben Luis talál egy agyféreg mintát és néhány tablettát, amely lelassítja Leon és Ashley fertőzését. Saddler megöli és ellopja a mintát – de szerencsére Leon még időben megkapja a tablettát.  Leon egy közeli sziget kutató létesítménybe megy, ahol megmenti Ashleyt, majd egy sugárterápiás eszközzel megszabadulnak a férgektől. Ada megjelenik, akinek segítségével megölik Saddlert, de Ada (dobpergés) kettős ügynök: ellopja a mintát és elrepül egy helikopterrel. Leon és Ashley Ada jet-skijével megszöknek a szigetről, ami drámaian felrobban mögöttük.

evil

Resident Evil 5 

Öt évvel a Resident Evil 4 eseményei után Chris Redfield a Bioterrorism Security Assessment Alliance (BSAA) ügynöke, és társával, Sheva Alomarral az afrikai Kijuju városba küldik. Küldetésük: elfogni Ricardo Irving fegyverkereskedőt, mielőtt eladhatna egy különösen csúnya bioorganikus fegyvert (BOW) a feketepiacon. Azonban ismerős ellenfélbe ütköznek: agyférgekbe! A BSAA Delta csapata megérkezik, hogy megmentse főhőseinket, de mielőtt elfoghatnák Irvinget, egy titokzatos csuklyás figurával elmenekül.  Chris és Sheva nyomokat követve egy mocsárhoz érnek, ami elterelés volt Irving részéről, ugyanis közben kiiktatta a BSAA Delta csapat tagjait. Közben Chris megtudja, hogy régi partnerét, Jill Valentine-t halottnak tartják Weskerrel való találkozása óta. A páros tovább kutatja a mocsarat, ahol Sheva mentorával, Josh Stone kapitánnyal találkoznak, valamint megtalálják Irving hajóját. Irving úgy dönt, hogy beadatja magának az agyférgek „unokatestvérét”, ami egy nagy polip szörnyeteggé változtatja. Veresége után egy barlang felé irányítja Chriséket, akik ott virágokat fedeznek fel, amelyeket az Umbrella a vírusok előállítására használ.  Rossz hír azonban, hogy kiderült, hogy a Tricell, a BSAA összes tevékenységét finanszírozó cég átvett egy földalatti Umbrella labort, hogy folytassa a kutatásokat. A Tricell vezérigazgatója, Excella Gionne összetűzésbe került Weskerrel, és azt tervezi, hogy Uroboros rakétákat indít világszerte egy pusztító globális bioterror-támadás során. A pár megpróbál Gionne után menni, de megállítja őket Wesker és a titokzatos csuklyás figura, aki nem más, mint Jill Valentine – kettős ügynök, akit az elmevezérlő eszköz irányít, amit Chrisék sikeresen leszednek róla. Chris és Sheva követik Weskert egy Tricell olajszállító tartályhajóhoz, ahonnan Gionne megint megszökik, de közben elhagy néhány fecskendőt, amit Sheva elrak. Wesker – a kettős ügynök – elárulja Gionne-t, beadja neki Uroborost, és egy iszonyatos szörnyeteggé változtatja. Chris és Sheva legyőzik, majd Valentine-tól hasznos információt tudnak meg: Wesker pontos adagokat szedett be a vírusból, hogy növelje erejét és sebességét – tehát ha elrontja az adagot, akkor megmérgeződik. A csapat utoléri Weskert és megbökik a vírust tartalmazó fecskendővel (amit Sheva korábban elrakott), és régimódi módon legyőzik: lávába dobják. A párost Valentine és Stone helikopterrel menti ki.

evil

 

Resident Evil 6

Albert Weskernek van egy fia, Jake Muller, aki Sherryvel bajban van. Sherry, aki már felnőtt, megpróbálja kivonni őt egy kis kelet-európai országból, hogy vakcinát fejlesszen ki a C-vírus ellen. A párra azonban egy új biofegyver vadászik, az Ustana. Ezzel egyidejűleg a BSAA beveti csapatát, hogy segítsék az ország lakosait egy bioterror támadást követően. A rohamot Chris Redfield vezeti, társával, Piers Nivansszal együtt. Azonban van egy új rosszfiú a városban: Neo-Umbrella, akinek vezetője régi barátjuk, Ada Wong. Ada mindenkit beolt C-vírussal a BSAA-ban, szörnyeteggé változtatva őket. Hat hónappal később az elnök úgy dönt, hogy fel kell fednie a nyilvánosságnak, mi is történt Raccoon Cityvel, mert ezzel talán megakadályozhatja a jövőbeni bioterrorista támadásokat. Téved azonban, mivel támadás éri azt a helyszínt, ahol a beszédét tartja – egyetlen túlélők Leon és Helena Harper titkosügynök. Összefutnak az igazi Ada Wonggal, aki felfedi, hogy Derek Simmons nemzetbiztonsági tanácsadó kettős ügynök (micsoda plot twist), aki a Neo-Umbrella tagja és a támadás feje. Leon és Helena meghamisítják saját halálukat, majd követik Simmonst a kínai Lanshiangba – ami ott van, ahol Jake-et és Sherryt fogva tartják. Chris, Piers és egy új BSAA osztag nem sokkal Leon és Helena után érkezik, majd összefogva üldözik az Ada-szélhámost egy repülőgép-hordozóra, ahol megsemmisítenek egy csomó C-vírus rakétát. Simmons megfertőződik, akit Leon, Helena és az igazi Ada megöl. Chris és Piers megtalálják Jake-et és Sherryt, kiszabadítják őket, majd megakadályozzák egy biofegyver, a Haos támadását. Chris életének megmentése érdekében Piers beinjekciózza magát a C-vírussal, majd egy menekülődobozba löki a férfit és elpusztítja a bázist.

evil

Resident Evil 7: Biohazard 

Ethan Winters titokzatos üzenetet kap feleségétől, Miától, aminek hatására a louisianai Dulvey Parish-ben található Baker tanyára. Az üzenet azért is furcsa, mivel Mia három évvel ezelőtt eltűnt, ezért halottnak nyilvánították. A lány azonba él és virul, aki éppen a Baker család börtönében van, ahonnan Ethan szabadítja ki, de ahogy megpróbálnak kijutni, Mia erőszakossá válik és megtámadja férjét, akinek nincs más választása, mint megölni. Szerencsére egy Zoe Baker nevű nő segítséget nyújt neki, és csodával határos módon feléleszti Miát, aki azonban levágja Ethan kezét egy láncfűrésszel, emiatt ismét meg kell ölnie a nőt. Megjelenik egy hátborzongató idősebb ember, Jack Baker, aki túszul ejti Ethant. Zoe – Jack lánya – képes volt visszarakni Ethan kezét, ám a férfit a Baker család tagjai üldözik nagy és kísérteties házukban. Zoe elárulja, hogy a családja és Mia is megfertőződött, ezért szupererős regenerációs képességeik vannak. Azonban van gyógymód – egy speciális szérum, amelytől mindenki visszatérhet a normális életbe. Sajnos Lucas, Zoe bátyja elfogja a két hölgyet, ami miatt Ethannek egy csapdákkal teli úton kell eljutnia hozzájuk. Zoe képes kifejleszteni két adag mágikus szérumot, de Jack megtámadja őket, mielőtt bármit is kezdenének velük. Ethan megöli a családapát az egyik adaggal, így a játékos választhat, hogy Miát vagy Zoét menti-e meg. Ha megmented Zoet, rossz dolgok történnek, és úgyis mindketten meghaltok. Ha Ethan Miát menti meg, ők ketten egy hajóval elmenekülnek – vagy legalábbis megpróbálnak. Végül találnak egy összetört tartályhajót, és egy ijesztő tengeri szörnyeteg megtámadja őket, aki mindkettőjüket kiüti a csónakból. Mia felébred és Ethant keresi a hajón, de folyamatosan megzavarja egy Eveline nevű kísérteties fiatal lány a látomásaival, aki úgy tűnik, hogy Mia gyermeke. Végül a lány memóriája helyreáll: ő egy kettős ügynök (ó igen, a „váratlan fordulat”) – annak a cégnek, amelyik létrehozta Eveline-t, aki egy biofegyver. Miának kellett volna őt kísérnie a tartályhajón, de ez nem sikerült éppen terv szerint – Eveline kiszabadította magát és elsüllyesztette a hajót, majd megfertőzte Miát abban reménykedve, hogy ezzel rákényszerítheti, hogy az anyja legyen. Mia Eveline genetikai anyagát tartalmazó fiolát ad Ethannek, aki olyan méreganyagot szintetizál, amely képes végleg megölni őt. A férfi beinjekciózza a méreganyagot, és egy nagy, ijesztő szörnyeteggé változik, akit Ethan megöl egy biofegyver-elhárító pisztollyal. Ekkor megjelenik Chris Redfield, aki egy Umbrella logóval ellátott helikopterrel kimenti a párt.

evil

Resident Evil Village 

Három évvel a Resident Evil 7 után Ethant és Miát Chris Redfield Európába költöztette, hogy új életet kezdjenek újszülött lányukkal, Rosemaryvel. Egy éjszaka Chris és a Hound Wolf osztaga megtámadja a házat, meggyilkolják Miát, és elrabolják Ethant és Rosemaryt. Ethan egy összetört teherautó mellett ébred, és elindul megkeresi lányát, amely során egy közeli faluba ér, amelyet a Lycans néven ismert vérfarkasszerű lények tartanak rettegésben. Ethant elfogják, és a falu papja, Miranda anya és lordjai elé állítják: Alcina Dimitrescu, Donna Beneviento, Salvatore Moreau és Karl Heisenberg. Ethan megszökik a Heisenberg által készített halálcsapdából, és bemerészkedik Dimitrescu kastélyába, hogy megtalálja Rosemaryt, egy titokzatos helyi kereskedő, a Duke támogatásával. Ethan kiiktatja Dimitrescut és lányait, és talál egy lombikot Rosemary fejével. A Duke elmagyarázza, hogy Miranda Rosemary testrészeit négy különböző lombikban helyezte el egy különleges rítus céljából, és hogy helyreállíthatja, ha Ethan visszaszerzi a többi lombikot, amelyet a megmaradt lordok birtokolnak. Miközben megöli Benevientót és Moreau-t a lombikért, Ethan megtudja, hogy a Hound Wolf is a faluban van. Ethan átmegy Heisenberg tesztjén a negyedik lombikért, és meghívják a lord gyárába, ahol Heisenberg javaslatot tesz Miranda közös legyőzésére. Ethan visszautasítja, amint megtudja, hogy Heisenberg fel akarja fegyverezni Rosemaryt, és megszökik. Ethan találkozik és szembeszáll Chrisszel Mia halála miatt, és megtudja, hogy a Mia, akit Chris megölt, Miranda volt álruhában. Chris elárulja, hogy Miranda rendelkezik a mimika hatalmával, és megpróbálta elrabolni Rosemaryt, ami sikerrel járt, amikor a teherautó ütközött. Chris elpusztítja Heisenberg gyárát, míg Ethan egy rögtönzött tankot használ Heisenberg legyőzésére. Miranda szembeszáll Ethannel és megöli őt, miután felfedi, hogy Rosemaryt a magáénak akarja megtartani. Ethan halálának szemtanújaként Chris vezeti Hound Wolfot, hogy kivonja Rosemaryt, miközben a BSAA támadása elvonja Miranda figyelmét. Chris belép a falu alatti barlangba, és felfedez egy Megamycete-t, a penész forrását. Bombát helyez a Megamycete-ra, és megtalálja Miranda laboratóriumát, megtudva, hogy a lány egy évszázadot élt azóta, hogy kapcsolatba került a Megamycete-vel, és mentora volt az Umbrella Corporation alapítójának, Oswell E. Spencernek; Oswell tudását felhasználta a T-vírus kifejlesztésére. Miranda kísérletezett a gombával, hogy megpróbálja feléleszteni lányát, Evát, aki belehalt a spanyolnáthába; a négy lord, Lycans és Eveline sikertelen kísérlet volt. Miranda Ethantől és Miától örökölt különleges képességei miatt megfelelő hordozót talált Rosemaryben. Chris megmenti a bebörtönzött Miát is, valamint megtudja, hogy Ethan még életben van, amikor Mia felfedi férje erejét. Ethan újjáéled, miután a pokol tornácán találkozott Eveline-nel, aki elárulja, hogy Jack Backerrel való első találkozása során meghalt Dulveyben, de a nő penészgombája újjáélesztette, ami regeneráló erőt is adott neki. A Duke elviszi Ethant a rituális helyszínre, ahol Miranda megpróbálja újraéleszteni Evát, de csak Rosemaryt sikerül felélesztenie. A feldühödött Miranda megküzd Ethannel, aki megöli őt, mielőtt a Megamycete kiemelkedik a földből. Ethan, akinek teste megromlott a regenerációs képességeitől, elérte a határt, feláldozza magát, hogy felrobbantsa a Megamycete-en elhelyezett bombát, Chris pedig biztonságba szállítja Miát és Rosemaryt. Mia férje elvesztését gyászolja, Chris rájön, hogy a faluba küldött BSAA katonák szerves biofegyverek voltak, és megparancsolja osztagának, hogy induljanak a BSAA európai főhadiszállása felé. Egy kredit utáni jelenetben egy tinédzser Rosemary meglátogatja Ethan sírját, mielőtt elhívják küldetésre egy titkolt szervezet nevében. Ahogy kísérőjével a távolba hajt, egy ismeretlen alak közeledik járművükhöz.

evil

Végül pedig néhány szót a Netflix adaptációjáról, ami 14-én érkezik a streamingszolgáltató oldalára!

A sorozat két fő cselekményre oszlik: 2022-re és 2036-ra. A „múlt” cselekményvonal a 14 éves félikrek, Billie és Jade küzdelmeit dolgozza fel, akik Dr. Albert Wesker gyermekei, és igen gyanús körülmények között fogantak meg. Életük drámai fordulatot vesz, amikor Albert vezetői pozíciót kap az egykor őt foglalkoztató, küszködő Umbrella Corporationnél – ami miatt New Raccoon Citybe költöznek. A főhősök megismerik a származásuk mögött meghúzódó sötét titkokat és az Umbrella örökségét, miközben apjuk választ keres a T-vírus nevű biofegyver kitörésére. 2036-ban, a „jelenben” a T-vírus 15 millió menekültre csökkentette az emberi civilizációt, akik fallal körülvett városállamokban élnek, körülvéve a hatmilliárd „nullával”, akik elkapták a betegséget és kannibál mutánsok barangoló bandáivá váltak. A Földön megmaradt leghatalmasabb szervezet az Umbrella Corporation, amelyet katonai arzenál támogat, és amely globális hajtóvadászatot folytat Jade ellen.

Véleményem szerint minden bizonnyal lesznek kötődések, utalások a fentebb ismertetett videojáték – már csak Weker miatt is lehet erre következtetni – de szabad azt várni, hogy egy az egyben megjelenítik valamelyik rész történetét a képernyőn (kár).

 

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian