[metaslider id="9331"]

Resident Evil kedvcsináló – 1. rész

Itt a nyár közepe és te már szinte az összes sorozatot végignézted? Vagy esetleg csak görgeted a listát és nem találsz semmi izgalmasat? Akkor a legjobb helyen jársz, ugyanis július 14-én fog érkezni a Netflixre a Resident Evil nyolcrészes horror akciósorozat. Ismerős lehet a cím? Talán már hallottad, olvastad valahol? Nos, ez nem véletlen: a Resident Evil franchise viszonylag nagy múlttal rendelkezik – főként nem a tévéképernyőn.

A Resident Evil egy régóta futó túlélőhorror-videojáték, amelynek a fejlesztője a Capcom – aminek ez a sorozata hozza a legnagyobb bevételt. Olyannyira, hogy a sorozat a világ 20 legnagyobb bevételt hozó videojáték-franchise közé tartozik. 1996-os debütálása óta más platformokra is kiterjedt, beleértve a filmeket, sorozatok, animációs filmeket, regényeket, képregényeket, hangoskönyveket stb.

Az alapsorozat 10 játékot foglal magában, ezen kívül három jelentősebb remake-et lehet megemlíteni – hamarosan négyet, hiszen idén nyáron jelentették be, hogy a Resident Evil 4-ből is készül már a felújított, modernebb verzió. A 10 alapmű (kronologikus sorrendben) pedig a következő:

  1. Resident Evil (1996)
  2. Resident Evil 2 (1998)
  3. Resident Evil 3: Nemesis (1999)
  4. Resident Evil – Code: Veronica (2000)
  5. Resident Evil Zero (2002)
  6. Resident Evil 4 (2005)
  7. Resident Evil 5 (2009)
  8. Resident Evil 6 (2012)
  9. Resident Evil 7: Biohazard (2017)
  10. Resident Evil Village (2021)

De miről is szól a történet?

A legjobb – vagy egyesek számára a legrosszabb –, hogy a játékok kötődnek egymáshoz: vannak tehát visszautalások, olyan karakterek, akik más részekben is feltűnnek, jelentősége van a korábbi eseményeknek stb. Tehát ha valaki a teljes képet szeretné megkapni, nos neki mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen mindet végig kellene játszania. Hogy időt spórolhassunk, összefoglalom nektek részletesen, hogy mit is kell tudni dióhéjban az egyes részekről.

Resident Evil 1

Üdvözöljük Raccoon Cityben, ahol a köd gyakori jelenség, az épületek omladoznak és az emberek… nos, lehet, hogy zombik. A játékos karakterének (Chris Redfield vagy Jill Valentine), a Special Tactics and Rescue Service (STARS) Alpha tagja, egy sor gyilkosságot kell kivizsgálnia, amely során még a kannibalizmus is előkerül. Egy sor igen különös esemény (pl. egy falka gonosz kutya megöli az Alpha Team egyik tagját, a pilóta pedig ki tudja hova rohan) a város szélére sodorja a főhőseinket, és arra kényszeríti a csapat megmaradt tagjait, hogy egy hátborzongató közeli házban keressenek menedéket – de ez a hely sem biztonságos: történetesen ugyanis rémisztő lényekkel van megfertőzve.

Ahogy a történet halad előre kiderül, hogy az Umbrella Corporation orvosbiológiai cég titokban kísérleteket végzett a ház személyzetén, kitéve őket a T-vírusnak (egy mutagén biológiai hatóanyag), amely miatt szörnyekké változtak át. Időben tovább haladva rátalálunk egy titkos földalatti laborra, amely tele van kísérteties Umbrella-kísérletekkel – valamint Albert Weskerrel, az Alpha Team egyik tagjával, akiről kiderül, hogy kettős ügynök. Felfedi azon szándékát, hogy felhasználja a Tyrantet (egy félelmetes humanoid szuperkatonát), hogy megölje egykori csapattársait. Természetesen a játékos által irányított karakter megállítja és megöli Albertet, legyőzi a Tyrantet és önmegsemmisítésre állítja a labort. A játéknak több befejezése is létezik, de a legjobbnál Chris, Jill és egy másik STARS-tag helikopterrel szökik meg, miközben a labor drámaian felrobban mögöttük.

evil

Resident Evil 2 

Két hónappal a Resident Evil eseményei után Raccoon City lakóinak nagy részét a T-vírus zombivá változtatta. A vadonatúj rendőrtiszt, Leon Kennedy, valamint Claire Redfield (Chris nővére) rájönnek, hogy a város rendőrségének nagy részét brutálisan megölték. Chris (Claire bátyja) Európába repült, hogy az Umbrella főhadiszállását kivizsgálja, így Leon és Claire maguknak kell kievickélni a városból, miközben túlélők után kutatnak. Miközben a kiutat keresek, egy kislányra, Sherry Birkinre és egy Ada Wong nevű nőre találnak, aki a párját, Johnt keresi – történetesen az Umbrella egyik kutatóját. 

Brian Irons korrupt rendőrfőnök korrupt módon eltitkolja az Umbrella legújabb kutatását: a G-vírust, amelynek célja, hogy az emberi testet biofegyverré változtassa. Irons megpróbálja megölni Claire-t, de végül egy G-vírus mutáns áldozatává válik a férfi, ami után Claire és Sherry a csatornába indulnak, de elkeverednek egymástól. Ada elválik Leontól, és megtalálja Sherryt, valamint egy titokzatos arany medált, amelyet Sherry a szökése során veszített el. A medál nem marad sokáig rejtély – Sherry Umbrella tudós anyja, Annette Birkin jóvoltából a G-vírus mintáját tartalmazza. Sherry apja, William Birkin véletlenül megalkotta a G-vírust; hogy megvédje a munkáját, beadta magának, ami a vártnak megfelelően ment – szörnyeteggé változott, és most a lányára vadászik.

Hőseink eljutnak egy újabb szigorúan titkos Umbrella laborba – az út során azonban William megtámadja őket és Ada súlyosan megsebesül. Leon segíteni akar neki, de Annette megzavarja, aki elárulja neki, hogy Ada valójában kettős ügynök – valójában egy kém, akinek az a küldetése, hogy ellopja a G-vírust egy rejtélyes szervezet számára. Természetesen megjelenik ismételten a Tyrant, aki Leont üldözi, de Ada megmenti a férfi életét. Annette ismételten felbukkan, de William halálosan megsebesíti – halála előtt azonban elmondja Claire-nek, hogyan készítsen olyan vakcinát, amely megmenti Sherryt valami furcsa embrió dologtól, amit az apja ültetett belé. A főhőseink az utasítást követve megmentik a lány életét. Leon szembeszáll a mutáns Szuper Tyranttel, de Ada ismételten képbe lép és megmenti a helyzetet, azonban megszökik a G-vírus nyaklánccal, Claire kivételével a többiek is követik példáját.

evil

Resident Evil 3

24 órával a Resident Evil 2 eseményei előtt indul: Jill megpróbál elszökni Raccoon Cityből, és kifelé menet beleütközik egykori csapattársába, Brad Vickersbe. Az öröm nem tart sokáig – a férfit megöli egy újfajta szörny, a Nemesis T-Type, egy bioorganikus fegyver, akinek a küldetése, hogy megkeresse és megölje az összes megmaradt STARS tagot. Jill szökése után új barátokra tesz szert: Carlos Oliveirára, Mikhail Viktorra és Nyikolaj Zinovjevre. A trió az Umbrella Biohazard Countermeasure Service (UBCS) egykori tagjai, akiknek menekülési terve végén az óratoronynál egy mentőhelikopteres kimentés szerepel. Jillnek egyedül kell eljutnia oda, azonban amikor megérkezik a Nemesis is megjelenik – aki természetesen elpusztítja a helikoptert és megfertőzi Jillt a T-vírussal. Carlos megmenti Jillt, majd a közeli kórházban egy oltást ad be neki, amitől a lány jobban érzi magát és a Raccoon Parkba indul. Találkozik Nikolaival, aki felfedi, hogy ő egy kettős ügynök – ó igen, kedves Olvasó, ismételten ez a csavar. A küldetése nem más, mint az Umbrella biofegyvereinek harci adatainak összegyűjtése. Jill megküzd vele, majd egy közeli elhagyott gyárban újra találkozik Carlossal, aki elmondja, hogy az Egyesült Államok kormányának terve van a város zombiproblémájának megszüntetésére. A rossz hír pedig, hogy a nukleáris rakéta már úton van. A játék végén Jill és Carlos helikopterrel megszöknek a városból – ahogy elrepülnek, a város drámaian felrobban mögöttük. 

evil

Resident Evil – Code: Veronica 

Három hónappal Raccoon Cityből való szökése után Claire még mindig bátyját, Christ próbálja megtalálni. Betör egy párizsi Umbrella létesítménybe, azonban a biztonsági szolgálat hamar elfogja és bebörtönzi a Rockfort-szigeten. Raboskodása nem tart sokáig, ugyanis a szigeten is kitör a T-vírus. Egy rabtársával sikerül egy hidroplánt irányítania szökésük során, de a börtönfelügyelő, Alfred Ashford követi őket, és robotpilótára kapcsolja gépüket, elrepítve őket az antarktiszi Umbrella létesítménybe – amely szintúgy vírussal fertőzött. Alfreddal való összecsapás során a férfi halálosan megsérül, de halála előtt kiszabadítja ikertestvérét, Alexiát a kriogén alvásból, amiben azért volt, mert beinjekciózta magát a kísérleti T-Veronica vírussal. 

Mindeközben Chris megérkezik Rockfort Islandre Claire-t keresve. Miközben próbálja megtalálni testvérét beleütközik Albert Weskerbe (az egyik kettős ügynökbe), aki most már inkább független vállalkozó és a T-Veronica vírus mintáját keresi. Rájönnek, hogy az Antarktisz az ő helyük, ezért odautaznak, ahol végre újra találkozik a testvérpár, de amikor Claire rabtársát keresik, rájönnek, hogy beoltották a vírussal. Megpróbálja megölni a lányt, de sikerül visszanyerni az önuralmát és Alexiát akarja megtámadni, azonban balul sül el az akció és halálos sebet kap. Chris és Wesker legyőzi Alexiát, majd megszöknek a szigetről – Chris testvérével, Wesker a rabtárs, Steve holttestével, és a létesítmény felrobban mögöttük.

evil

Resident Evil Zero

Az eredeti Resident Evil előzménye – 24 órával az első játék eseményei előtt játszódik. Az Umbrella tulajdonában lévő Ecliptic Expressen piócák hemzsegnek, amelyek megtámadják az utasokat és a személyzetet, miközben egy távoli, titokzatos alak figyeli őket. Néhány órával később a STARS Bravo csapatát az Arklay-hegységbe küldik. Küldetésük, hogy vizsgálják meg a kannibál gyilkosságok sorozatát (ami az első játékban volt). Útközben a csapat helikoptere lezuhan az erdőben, ahol a játékos karakter és a Bravo Team tagja, Rebecca Chambers felfedezi a már álló Expresszt. A vonat azonban tele van zombikkal, Rebecca pedig egy másik játszható karakter, Billy Coen segítségével felfedezi a járművet.

Mialatt Rebecca és Billy a vonaton nyomoznak, pár Umbrella katona átveszi az irányítást és újraindítják a járművet, hogy elpusztíthassák. Szerencsétlenségükre piócák megölik, a vonat irányítását pedig a csapatunk veszi át. Leszállva egy elhagyott Umbrella kiképző létesítményhez érkeznek, ahol megtudják, hogy a cég társalapítója, Dr. James Marcus még a ’60-as években felfedezte az általa „Progenitor vírusnak” nevezett vírust, és kombinálta a pióca DNS-ével, hogy biológiai fegyverré alakítsa át. Wesker úgy dönt, hogy végzett az Umbrellával, és azt tervezi, hogy csatlakozik egy rivális vállalathoz, és azt akarja, hogy William Birkin jöjjön vele – a férfi azonban ezt visszautasítja. Rebecca beleütközik a Bravo Team kapitányába, aki egy menő kastélyról mesél neki, ahol mindenki találkozik, és ahol biztosan nincsenek zombik, sem egyebek. Rebecca azonban nem akarja otthagyni Billyt, ezért úgy dönt, hogy később találkozik Bravo barátaival. Amikor a kapitány elmegy, Rebeccát megtámadja a Tyrant, akit legyőzve ismét találkozik Billyvel. A pár egy titokzatos figura nyomára bukkan, aki láthatóan a piócákat irányítja – ő a Piócakirálynő, azaz Dr. Marcus utolsó kísérlete. Bonyolult, de: Marcust társalapítója, Oswell E. Spencer gyilkolta meg; a Piócakirálnyő átvette testét és újraélesztette, és most már képes alakítani és irányítani az összes piócát. Billy és Rebecca legyőzi a szörnyet és megszökik a létesítményből, ahogy Birkin elindítja az önmegsemmisítőt. Az épület drámaian felrobban, Rebecca pedig ezután egyedül indul el a kastélyba, hogy találkozzon a csapat többi tagjával, de ez rosszul sül el…

evil

De hogy hogyan folytatódik a történet, azt a következő cikkben megtudhatjátok!

 

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian