[metaslider id="9331"]
mar

Receptötletek maradékmentésre, avagy ne kerüljön étel a hulladékba

A „zero waste” (hulladékmentes háztartás) lényege, hogy megpróbálunk fenntarthatóbb életet élni, e cél eléréséhez pedig a konyha jelenti a tökéletes kiindulópontot. A pazarlásmentességhez először is kevesebb élelmiszert vásárolunk, másrészt újrahasznosítjuk amit lehet, ezáltal kevesebb hulladékot termelünk. Nem véletlenül tartoznak a zero waste kulcsszavai közé a csökkentés és az újrahasznosítás. A csökkentés itt azt jelenti, hogy nem veszünk többet, mint amennyire szükségünk van. S bár e tekinteteben a tervezés sokat számít, feltételezem, mindannyiunkkal előfordult, hogy több élelmiszert vásárolt, mint amennyit el tudott fogyasztani, mielőtt még megromlana az étel. Ezért  jelentős az újrafelhasználás, amely azt jelenti, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a maradékokból és/vagy a feleslegből, így az nem a kukában végzi. A megmaradt ételekből egy kis inspirációval finom falatokat alkothatunk. Ezzel nemcsak időt (értsd újabb bevásárlás, sorbanállás) és pénzt spórolunk meg, hanem a bolygónak is „kedvezünk”.

Ebben a cikkben négy kreatív, de egyszerű receptet hoztam Nektek, amelyek abban segítenek, hogyan indulhattok el a (konyhai) pazarlásmentesség útján!

Bundás golyók rizsből

A rizs nagyszerű alapot ad a hűtőben található maradékok felhasználására. Kis fantáziával remek fogást tudsz összeütni néhány hozzávalóból. Ha szereted a rizst és az olvasztott sajtot, ezt a receptet mindenképp érdemes kipróbálnod!

Hozzávalók: 

  • 200 g főtt rizs 
  • 30 g morzsolt konzervkukorica 
  • 2 db tojás 
  • 80 g trappista sajt 
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa 
  • 2 kockasajt 
  • só, bors, petrezselyem  
  • a bundához: zsemlemorzsa 

Elkészítés: 

A petrezselymet apróra vágjuk, hozzáadjuk a főtt rizst, a felvert tojást, a kukoricát, a reszelt trappista sajtot és a zsemlemorzsát. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, majd jól összegyúrjuk. Szükség esetén zsemlemorzsával sűríthetünk még az állagán.  Vizes kézzel a masszából gombócokat formázunk és a közepébe egy darabka kockasajtot nyomunk. A golyókat megforgatjuk a zsemlemorzsában, a felesleges panírt lerázzuk.  Olajat forrósítunk, belerakjuk a golyókat és a közepesnél valamivel kisebb lángon megsütjük. Közben óvatosan átforgatjuk. Ha mindenhol szép aranybarna, konyhai papírtörlőre tesszük és lecsepegtetjük. 

mar

Saláta maradék sült csirkével

A „mindent bele saláta” receptek jól ismertek, azonban ha van egy kis megmaradt sült hús a hűtőben, a néhány zöldségből álló keveréket igencsak fel lehet dobni vele. 

Hozzávalók: 

  • sült csirke
  • 1 db kígyóuborka
  • 2 db paradicsom 
  • 1 szál póréhagyma 
  • 1 csokor (vagy néhány darab) hónapos retek
  • 3 darab paprika 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • olívaolaj 
  • 2 szelet rozskenyér
  • 3 dl joghurt 
  • 4 db tojás
  • só, őrölt fehérbors
  • Elkészítés:

A csirkehúst – amennyiben csontos, arról leszedjük – csíkokra vagy kockákra vágjuk. A zöldségeket szintén feldaraboljuk. A joghurtot elkeverjük kevés sóval, őrölt borssal és a fokhagymával. A tojásokat megfőzzük.  A rozskenyeret kockákra vágjuk és kevés átnyomott fokhagymával elkevert olívaolajat csepegtetünk rá, majd sütőben aranybarnára pirítjuk.  A feldarabolt zöldségeket összekeverjük, rácsepegtetjük a maradék fokhagymás olajat. Öntünk rá a joghurtból.  Ráhalmozzuk a csirkehúst és a kenyérkockát. Négybevágott főtt tojással díszítjük. 

mar

Vaníliás, almás kenyérpuding 

Az Angliában igen népszerű kenyérpuding is remek maradékmentő fogás, aminek elkészítéséhez akár kalácsot is használhatsz. Egyszerű recept lévén azok is hozzáláthatnak, akik egyébként nem szívesen sütnek. Téli estéken különösen finom vacsora lehet, de desszertként is megállja a helyét.

Hozzávalók: 

  • 0.5 kg kenyér
  • 100 g mazsola 
  • 4 db tojás
  • 2 dl tejszín 
  • 2 teáskanál fahéj
  • 150 g cukor
  • 2 db alma 
  • 2 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor 

Elkészítés: 

Vágjuk fel a kenyeret kisebb szeletekre vagy kockákra. Ha nem elég szikkadt, tegyük kicsit a sütőbe, vagy hagyjuk elöl néhány órára.  Egy tálban keverjük habosra a tojásokat, a tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Öntsük rá a kenyérkeverékekre és pihentessük 15 percig.  Az almákat szeleteljük fel és rétegezzük a kenyérrel felváltva egy vajjal kikent tepsibe. Szórjuk meg a tetejét mazsolával majd toljuk forró sütőbe.  Süssük 180 fokon körülbelül 35 percig amíg szép aranybarna nem lesz. Tálaláskor kínálhatunk hozzá tejszínt vagy különféle önteteket. 

mar

Tésztamaradékból kreatívan – sült tészta muffinok

Ha van a hűtőben egy kis megmaradt sonka meg zöldség, és több tésztát főztél ki az ebédhez a kelleténél, esetleg felhasználnád a korábbról meghagyott száraztésztát, ez a sült tészta muffin recept kapóra jöhet! Vendégvárónak vagy akár főételnek is kiváló (egy kis salátával) és nem mellesleg nagyon dekoratív is. 

Hozzávalók: 

  • 250 g spagetti (vagy akár más megmaradt tészta) 
  • ½ üveg zöldfűszeres bolognai szósz (ennek hiányában bármilyen más tésztaszósz, esetleg paradicsomszósz egy kis fűszerrel) 
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva 
  • 100 g sonka apró szeletekre vágva 
  • 150 g zöldborsó (lehet fagyasztott is) 
  • 50 g reszelt parmezán
  • 3 db tojás 
  • 2 evőkanál tej
  • só, bors ízlés szerint 

Elkészítés: 

Sós vízben főzzük ki a tésztát, ha száraz tésztánk van. A zöldborsót vízgőz felett pároljuk puhára. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és kenjük ki vékonyan olajjal a muffinsütő formát.  Mikor a tészta kifőtt, öntsük le róla a vizet, keverjük össze a paradicsomszósszal.  Egy tálban keverjük össze a tojásokat és a tejet, majd adjuk hozzá a fokhagymát, parmezánt, sonkát és a borsót. Egy csipet sóval és borssal fűszerezzük. Öntsük a tojásos keveréket a paradicsomos tésztához és alaposan keverjük össze.  Töltsük a tésztát a muffinformákba, tegyük a sütőbe és süssük addig amíg a szélei pirulni kezdenek és ropogósak. 

mar

Remélem ezzel a pár recepttel sikerült ötletet adnom, hogyan hasznosítsd újra a konyhádban lapuló maradék élelmiszereket. Jó étvágyat! 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4 

EnglishGermanHungarian