[metaslider id="9331"]

PTE Kutatók Éjszakája – online

Az idei év kulturális és tudományos programjai sorra maradtak el, vagy halasztották el őket a súlyosbodó járványhelyzet miatt. Ez alól nem képeztek kivételt a Pécsi Tudományegyetem által szervezett események sem, melyek hiánya szinte megbénította az egyetemi életet. Az egyszer már elhalasztásra került PTE Kutatók Éjszakáját azonban nem törölték el, csupán kicsit másképp, az online térben tervezik megtartani.

A Kutatók Éjszakája több éves múltra nyúlik vissza: a programsorozat még az Európai Bizottság kezdeményezésére indult 2005-ben, majd ehhez Magyarország 2006-ban csatlakozott. A Pécsi Tudományegyetem 2008 óta szervez ennek keretében programokat, melyek köre és témája az évek során egyre bővült. Az esemény célja a kutatói karrier bemutatása, vonzóvá tétele a fiatalabb korosztály számára, de ezen kívül felhívja a figyelmet a kutatások fontosságára, sokszínűségére, illetve a mindennapi életünkre való hatásaira. Az előadások az érdeklődő átlagember számára is elérhető közelségbe hozzák a tudomány világát és annak megismerését, mindezt ingyen, interaktív formában.

A PTE Kutatók Éjszakája az elmúlt években, hagyományosan minden szeptember utolsó péntekén került megszervezésre. Idén azonban a koronavírus második hulláma miatt elhalasztották, így a szokásos időpont helyett november 27-én vehetünk részt a programokon. A szervezők eleinte jelenléti módon tervezték lebonyolítani a rendezvényt, amelyre azonban a rohamosan növekedő esetszámok, illetve a bevezetett szigorítások miatt nincs lehetőség, így csupán online módon lehet szó az esemény megszervezéséről.

A rendkívüli helyzettől eltekintve azonban érdekes és sokszínű programokban idén sem lesz hiány: az idei évben 8 szervező (Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, PTE Általános Orvostudományi Kar, PTE Gyógyszerésztudományi Kar, PTE Klinikai Központ, PTE Közgazdaságtudományi Kar, PTE Természettudományi Kar és PTE Diagnosztikai Központ, PTE Szentágothai János Kutatóközpont) által, 74 szereplő közreműködésével 76 program közül válogathatnak az érdeklődők. Az előadások és bemutatók témái rendkívül széleskörűek, így mindenki találhat számára neki tetszőt. Kifejezetten érdekes témakör például a csillagászat (például: Égi túra a Hold krátereitől az Androméda-galaxisig), vagy az orvostudomány (például: Vérvétel, vérkép, véralvadás és (korona) vírusdiagnosztika; A dohányzás szövődményeinek vizsgálata egérmodellekben), de betekintést nyerhetünk egy laborállat életébe is bemutató formájában, vagy olyan érdekes előadásokat hallgathatunk, mint például a Tények és tévhitek az alkoholfogyasztásról.

A Kutatók Éjszakája szervez különleges, speciális csoportok számára tartott programokat is, melyek egészségügyi pályára készülők, vagy egészségügyben dolgozók számára elérhetők (akár gimnazistáknak is): ilyen például Az érintsd meg az emberi agyat! vagy az Általános anatómia c. előadások.

Az online lebonyolítás következtében azonban nincs lehetőség a kiállítások és tárlatvezetések, kvízek, tornák, workshopok, vagy egyéb kreatív foglalkozások megszervezésére. A legrosszabb helyzetben pedig talán a kísérleti bemutatók vannak, hiszen ezek kapcsán jogosan felmerülhet a kérdés: hogyan lehet élőben látványos kísérleteket kamerán keresztül, számítógépen követni? Mennyit veszítenek ezek a programok így az élvezeti értékükből? Talán emiatt, de a tavalyi évhez képest idén jóval kevesebb, csupán egynéhány olyan bemutatón vehetünk részt, amely látványos kísérletet foglal magában. Ilyen például a Kalandozások a látványos kémiai kísérletek világában, illetve az Itt a piros, hol a piros, avagy az oszcilláló kémiai reakciók érdekes világa – melyeket ugyan csupán online tekinthetünk meg, azonban így is nem mindennapi élményekkel és érdekességekkel szolgálhatnak a résztvevők számára, még ha csak a képernyőn keresztül is.

Ahogy az előző években is, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar is szervezőként vesz részt a Kutatók Éjszakáján, mely programokat szívesen ajánlom elsősorban jogászhallgató-társaim (de bármilyen érdeklődő) figyelmébe is. Többek között az Óriás Nándor Szakkollégium (ÓNSZ) is szervez előadást a rendezvény keretében (A Witcher – jogász szemmel címmel), de egyéb érdekes programokkal is találkozhatunk, mint például: Gyerek terroristák szerepe napjainkban vagy A koronavírus által generált gazdasági válság lehetséges hatásai a bűnözésre című előadások.

A PTE Kutatók Éjszakája legtöbb programja a korlátozott létszám miatt regisztrációköteles. Az online térben való megszervezés egyik előnye azonban, hogy korlátlan számú érdeklődő is részt vehet bizonyos előadásokon, így olyan programokkal is találkozhatunk, amelyek nem igényelnek előzetes jelentkezést. A regisztrációt az érdeklődők a rendezvény hivatalos oldalán tudják megtenni, szintén itt érhetők el a programok részvételi linkjei. A regisztrációt november 26-án, 12:00-ig lehet lebonyolítani.

EnglishGermanHungarian