[metaslider id="9331"]
bor

Programajánló: szeptemberi bortúrák

Szeptember elején még ugyan érezni a levegőben valamiféle meleget és kellemeset a nyári napsütésből, de azért már nyilvánvaló, hogy az ősz a nyakunkon van. Nem csak az időjárás szempontjából, de az elkövetkezendő időszak és programok is azt sugallják, hogy jön az ősz. És ha ősz, akkor az egyet jelent a közelgő szürettel. A bor szerelmeseinek ez igen kedvező időszak, és mivel Magyarországon több, mint 20 borvidék van, bőven lehet válogatni a sokak által kedvelt bortúrák, borkóstolók közül. 

borMagyarország azon kevés európai országok közé tartozik, amelyek tradicionális bortermelő országok, már sok-sok évszázada, ezrede. Hála a hazai talajnak és klímának, tulajdonképpen szinte az egész ország bortermő vidék. Ebből következik, hogy Magyarország 22 borvidéken tudhat a magáénak 6 borrégióban. A következőkben pár borrégió kerül bemutatásra, szeptemberi rendezvényeivel. 

Felső-Pannon borrégió

Már évezredek óta szorosan kapcsolódik össze Pannónia, a szőlő és a bor. A tájra változatosság és kulturális sokszínűség jellemző, mely öt borvidéket tudhat a magáénak: a Móri-, a Neszmélyi-, a Soproni-, a Pannonhalmi- és az Etyek-Budai borvidéket. Utóbbi borvidék tipikusan fehérbortermő terület, de pezsgőborgyártása sem elenyésző: a legjobb alapborokat Etyek határában szüretelik.

Etyek-Budai borvidék
Pezsgőkonferencia 2021

A Borkonferencia után végre elérkezett az a pont is, amikor Pezsgőkonferencia kerül megszervezésre. Ugyan Magyarországon van pezsgőkultúra, mégsem olyan nagyságban és mértékben, mint az elvárható lenne; a pezsgőkultúra kiépítésében még bőven van teendő. Ez az elsődleges célja az eseménynek, vagyis az, hogy a hazai és nemzetközi pezsgőkészítők bemutatkozhassanak egy önálló konferencián, és hogy végre ők is megkapják a kellő figyelmet. Előadások, viták, és persze pezsgőkóstoló várja az Etyekre ellátogató vendégeket.
Az esemény IDE kattintva éritek el.

Budafoki Bornapok

Szeptember elején, egészen pontosan szeptember 3-5. között kerül megrendezésre a Budafoki Bornapok rendezvénysorozat, melynek egyértelműen Budafok ad otthont. 

„A Bor udvarban a kerületi borászok és zenei előadók várják az érdeklődőket, míg a Borligetben, a Piactéren és a Szieszta ponton a bor-, pezsgő, gasztronómiai- és kézműves vásár egy hatalmas kerthelyiségként ad lehetőséget a kellemes időtöltésre. Ezen felül nyitott ajtókkal és remek borokkal várja látogatóit többek közt a Barlanglakás és a Magdolna Udvar is.” 
Az eseményt IDE kattintva éritek el.

Őszi Etyeki Piknik Light és sajtmustra

Szeptember 4-5. között az etyeki Gasztrosétány ismét tele lesz! Több, mint 20 borház várja az érdeklődőket a hétvégére, ahol bor- illetve pezsgőkóstolás, ízes gasztronómia, házi lekvárok, szörpök és Sajtmustra lesz terítéken. A Light Piknik lényege, hogy a résztvevő pincék és vendéglátóhelyek összehangoltan tartanak nyitva és vesznek részt a programokban.
Az eseményt IDE kattintva éritek el.

Balaton Borrégió

A hazai borrégiók közül a Balatoni borrégióban van a legtöbb borvidék, nevezetesen a Badacsonyi-, Balatonboglári-, Balaton-felvidéki-, Balatonfüred-Csopaki-, Nagy-Somlói és Zalai borvidék. A „magyar tenger” és környéke rendkívül lenyűgöző. A régió változatos és egyedi felszínének köszönhetően számos bornak ad melegágyat. Az északi- és déli part különbségei, a helyi bortörténelem, a csend és a nyugalom mind hozzájárultak a mesés borkultúra kialakulásához. 

Balaton-felvidéki borvidék
Szent György-hegy hajnalig 2021 – a találkozás

Szeptember 4-én a Szent György-hegy immár negyedszerre várja a kedves érdeklődőket, ami az északi part egyik legnépszerűbb boros fesztiválja! Több, mint 15 pince várja a vendégeket, ahol a finomabbnál finomabb borok mellett zenei aláfestés is biztosítja a jó hangulatot. Szeptember 3-án, a „0. napon” már látogatható a helyszín, ahol kortárs felolvasó est, borkóstoló lesz a program, illetve szeptember 5-én brunch és ebéd várható. A részvétel jegyhez kötött.

Az eseményt IDE kattintva éritek el.

Pannon borrégió

Ehhez a borrégióhoz az ország Balatontól délre fekvő területei tartoznak. A Balatoni-borvidékkel ellentétben, ezt a vidéket már inkább a kékszőlő termesztés jellemzi. A Pannon borrégióhoz 4 borvidék tartozik: a Pécsi-, a Szekszárdi-, a Tolnai- és a Villányi borvidék. Ezen a vidéken – a Balatoni borrégióval ellentétbe – a kékszőlő-termesztés sokkal elterjedtebb, híres a testesebb, tanningazdag vörösborairól. Annak ellenére, hogy ezen a környéken a vörösbort tekintik az uralkodónak, a fehér- illetve vörösborokat adó szőlők száma szinte megegyezik. 

Pécsi borvidék
Mohácsi Szüreti- és borfesztivál

A Mohácsi Szüreti- és borfesztivál szeptember 11-én kerül megrendezésre Mohácson, a Deák téren. Eleinte a Mohácsi Szőlőhegyen kapott helyet a rendezvény, de az évek alatt kialakuló egyre nagyobb érdeklődésnek köszönhetően, átköltözött a belvárosba. Az esemény elsődleges célja a mohácsi borászatok bemutatása és felkarolása; a program mára már a Mohácsi Polgárok Olvasókörének kocsis felvonulásával és szabad tüzű ételek főzésének lehetőségével is bővült a szokásos borkóstoló és kézműves programok mellett.

Az eseményt IDE kattintva éritek el.

Szekszárdi Borvidék
Szekszárdi Szüreti Nyitott Pincék 2021

A borvidék nyitott pincékkel, jobbnál jobb borokkal és remek hangulattal várja az érdeklődőket szeptember 16-19. között a Szekszárdi Szüreti Nyitott Pincéken, ahol 27 pincészet és egy pálinkafőzde látogatható meg. A megszokott kóstolókon kívül igen színes programok is vázolva vannak: ilyen például a részvétel a szüreten, szőlőfeldolgozáson, birtoktúra, parasztreggeli, tematikus kóstoló, élőzene, illetve mulatós este.
Az eseményt IDE kattintva éritek el.

Villányi borvidék
Szüreti Gördülő Dűlők 2021

A Villányi Borvidék szeptember 11-én a Gördülő Dűlők rendezvényére invitálja a kedves érdeklődőket. Több útvonal közül lehet választani, amely alatt a résztvevők felfedezhetik a gyönyörű tájat, melynek 15 vagy 25 km-es távját meg lehet tenni két keréken, vagy akár gyalogosan is. A pincék tetszés szerinti sorrendben látogathatók, természetesen borkóstolókkal teletűzdelve.
Az eseményt IDE kattintva éritek el.

Duna borrégió

A borrégió 2006-ban alakult, a korábbi alföldiként nyilvántartott borvidékekből; ide tartozik a Csongrádi-, a Hajós-Bajai-, illetve a Kunsági borvidék. Bár az Alföldről talán nem mindenkinek a jó borok és a minőség jutnak eszükbe, az idő teltével a helyi borászok azóta is sikeresen próbálják megváltoztatni a kialakult előítéleteket.Duna borrégió

Hajós-Bajai borvidék
Vinalia – Bajai borfesztivál

A fesztivál három napon keresztül, szeptember 10-12. között várja a látogatókat Bajára, a Szentháromságtérre. A rendezvény a bor, a kultúra és a gasztronómia hármasát helyezi előtérbe. Finom ételek és borok várják az érkezőket, így biztosan mindenki megtalálja a kedvére való ételt-italt.
Az eseményt IDE kattintva éritek el.
Források:1,2

EnglishGermanHungarian