[metaslider id="9331"]
penzugy-jog

Pénzügyi jog a gyakorlatban, avagy hogyan néz ki egy pénzügyi karrier workshop

A Pécsi Tudományegyetem jogi karán az előző év mintájára idén is megrendezésre került az ELSA Pécs által szervezett Karrier Workshop – Pénzügyi jog a gyakorlatban nevű esemény, amely elsősorban a pénzügy iránt érdeklődő hallgatóknak adott útmutatót.

Esemény előadója dr. Tengölics Márta volt, aki jelenleg a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) dolgozik. Mesélt nekünk arról, hogy amikor pályáját kezdte, akkor nyílt meg újból a Budapesti  Értéktőzsde (BÉT,1990 június 21.), kialakult a magyar részvénypiac. Azt is megtudhattuk, hogy 1995-ig a nyílt kikiáltásos kereskedés (részleges elektronikus támogatással)  működött a BÉT-en.

Az előadás főként a Magyar Fejlesztési Bank működését mutatta be. Az MFB 100%-ban állami tulajdonban lévő hitelintézet, amely viselkedését tekintve sem kereskedelmi bankhoz, sem pedig állami hivatalhoz nem sorolható. Feladatait és tevékenységi körét a 2001. évi XX. törvény határozza meg. Alapfeladata a hazai vállalkozások számára kedvező felépítésű fejlesztési hitelek biztosítása és az állam hosszú távú gazdasági céljainak támogatása. Számos leányvállalata van, mint például a  MFB Invest,  amelynek legfontosabb feladata a tőkebefektetések lebonyolítása Magyarországon.

Az előadás során a szervezők felhívták figyelmünket a hamarosan megrendezésre kerülő ELSA Pénzügyi Esetversenyre. A Media Iuris érdekesnek találta ezt a versenyt, ezért az ELSA Pécs elnökét, Gáspár Zsoltot kérdeztük a részletekről.

Media Iuris: Említettétek az Elsa Pénzügyi Esetversenyt. Pontosan hol és mikor kerülne megrendezésre ez az esemény és hány fordulóból állna?

gaspar-zsoltGáspár Zsolt: Maga a verseny 2 fordulóból áll, melynek első fordulója egy online kitölthető kérdéssor. Azoknak a csapatoknak, melyek ebben a fordulóban tovább jutnak, egy jogesetet kell majd kidolgozniuk és előadniuk a második fordulóban, mely a tavalyihoz hasonlóan az Ybl Palotában kerül megrendezésre, november 8-án.

Media Iuris: Miért érdemes ezen a versenyen részt venni?

Gáspár Zsolt: Úgy gondolom, hogy azon kívül, hogy vesztenivalója senkinek nincsen, van bőven oka indulnia mindenkinek, hiszen neves nemzetközi ügyvédi irodák is vannak a támogatók között, amik előszeretettel válogatják ilyen eseményeken a gyakornokaikat és több tárgyi jutalom mellett ezek a gyakornoki lehetőségek is a díjazás részét képezik. Ezen felül pedig országos versenynek minősül és erről igazolást is tudunk kiállítani, így az ösztöndíjak pályázásakor is számottevő tényező lehet, emellett önéletrajzban is jól mutat.

Media Iuris: Kiknek ajánlod, hogy megmérettessék magukat egy ilyen típusú versenyen?

Gáspár Zsolt: Ajánlom mindenkinek, akit érdekel a pénzügyi jog, a bankszféra és a tőkepiaci jog. Mint ahogyan a verseny felhívásában is olvasható, csak joghallgatók alkothatják a csapatokat.

Media Iuris: Igényel-e komolyabb felkészültséget a verseny, ha igen, mit javasolsz az indulóknak?

Gáspár Zsolt: A verseny maga úgy gondolom nem kifejezetten a lexikális tudásra épít, sokkal inkább gyakorlatorientált módon szeretné ember közelibb helyzetbe hozni ezt a jogágat, így én ajánlanám mindenkinek, aki kedvet kap hozzá, függetlenül attól, hogy milyen mélységeiben sikerült jártasságot szerezniük a pénzügyi jog területén.

A Media Iuris csapata nagyon hasznosnak találta ezt a workshopot, ezért ajánljuk mindenkinek, hogy jövőre jöjjön el, mert sok hasznos információval lehet gazdagabb, amelyeket a későbbiekben pénzügyei intézésekor is fel tud használni.

Akik pedig a fentiek alapján kedvet kaptak a Pénzügyi Esetversenyhez, sok sikert kívánunk!

EnglishGermanHungarian