[metaslider id="9331"]
OTDK-interjú-pályamunka

Karunk hallgatója nyerte el az OTDK Európai Jogi Tagozat (2) második helyezését – interjú Holéczy Laura Annával

Április 3-tól 5-ig került megrendezésre az idei, immáron 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (röviden: OTDK) Állam- és Jogtudományi Szekciója Győrben, ahol hallgatótársaink is képviselték egyetemünket. Az egyik legnagyobb sikert a Büntető-eljárásjogi és Kriminalisztikai Tagozatban értük el, azonban az Európai Jogi Tagozat sem maradt le tőlük annyira, amelynek 2. szekciójában Holéczy Laura Anna, karunk negyedéves hallgatója mérettette meg magát, végül pedig a második helyezést érte el. A felkészülésről, a pályamunkáról, valamint az OTDK-s tapasztalatairól kérdeztem.

Először is szeretnék gratulálni az OTDK-n elért helyezésedhez! Tudnál mesélni arról, hogy hogyan történt a témaválasztás és miről szólt a pályamunkád?

LauraHoléczy Laura Anna: Nagyon szépen köszönöm a gratulációt! A konkrét téma kiválasztását egy hosszabb együtt gondolkodás és ötletelés előzte meg a konzulensemmel, dr. Mohay Ágoston Tanár Úrral. Fontos szempont volt, hogy a dolgozat izgalmas kérdésfelvetésre épüljön, ami kellő aktualitással bír. A pályamunkám címe „A tagállami állampolgárság és az uniós polgárság megszerzése és elvesztése három jogrendszer metszéspontjában”. Dióhéjban összefoglalva, az uniós polgárság, mint státusz természetét, illetve annak tagállami állampolgársággal való relációját vizsgáltam. Igyekeztem rámutatni a jogállás jellegének eltérő megítéléséből fakadó ellentmondásokra, górcső alá véve a nemzetközi jog, az uniós jog és a tagállami, nemzeti jog között feszülő ellentéteket. Egyúttal arra is kerestem a választ, hogy milyen feloldási lehetőségek képzelhetőek el, és milyen perspektívákkal bír a státusz.

Mik az előkövetelményei az OTDK-n való szereplésnek?

Holéczy Laura Anna: Természetesen mindenekelőtt egy, a formai követelményeknek megfelelő pályamunkát kell elkészíteni. Az OTDK-részvétel további lényeges előfeltétele az Intézményi Tudományos Diákköri Konferencián való eredményes szereplés, hiszen az ITDK-n nyújtott teljesítmény és a zsűri döntése alapján csupán meghatározott számú dolgozat nyerhet nevezési jogot az OTDK-ra. A sikeres ITDK-részvételt követően már csak a nevezés és azzal járó adminisztratív feladatok vannak hátra.

Március végén kaptátok meg a zsűri írásbeli véleményét és pontozását. Hatottak az ott olvasottak a felkészülésedre?

Holéczy Laura Anna: Alapvetően pozitív értékeléseket kaptam, így ezek a visszajelzések megerősítésként és abszolút motiválóan hatottak rám, végső lendületet adva a felkészülés utolsó fázisában.

Kérlek mesélj arról, hogyan kell elképzelni a szereplést az OTDK „színpadán”!

Holéczy Laura Anna: Valamennyi versenyzőnek egy 15 perces időkeret áll rendelkezésére az előadása megtartására, amiben frappánsan össze kell foglalni a kutatási témát és az eredményeket. Ez egy szigorú időlimit, a túllépése pontvesztéssel, vagy akár azzal is járhat, hogy félbeszakítják a prezentációt.

A 15 perces előadás után 5 percben következik a pályamunka opponenciája. Az opponens szerepét egy másik egyetemről érkező joghallgató tölti be, aki előzetesen megismerhette, elemezhette a teljes dolgozatot. Az ő feladata a rendelkezésére álló pár percben a pályamunka értékelése, annak pozitív vonásainak kiemelése, illetve egyúttal kritikai meglátások megfogalmazása. Ezenfelül az opponens kérdéseket szegezhet a versenyzőnek, amit az előadó lényegre törő reakciója követ. Fontos kiemelni, hogy az opponensek érdeke a minél színvonalasabb és a dolgozat, illetve a témakör mélyreható ismeretéről árulkodó álláspont kifejtése, hiszen valamennyi szekcióban a legjobb opponenst is díjazzák. Számos esetben a zsűri is megfogalmaz kérdést az előadó irányába, sőt akár a hallgatóságnak is lehetősége nyílhat a kérdezésre a témával összefüggésben.

OTDK eredményhirdetés
A 36. OTDK díjátadójának helyszíne

Miután végeztél a felelettel, milyen érzések kavarogtak benned? Számítottál arra, hogy másnap az eredményhirdetésen második helyen fogsz végezni?

Holéczy Laura Anna: Az előadásomat követően megnyugvás töltött el. Azt éreztem, hogy elégedetten tudok tükörbe nézni, akár a pályamunkámra, akár az előadásomra gondolva. Természetesen titkon (vagy kevésbé titkon) valamennyi induló azt reméli, hogy helyezésre érdemes a munkája. Én is bizakodó voltam, és rendkívül örültem, valamint hatalmas megtiszteltetésként éltem meg, amikor az eredményhirdetésen meghallottam a nevemet.

Mit tanácsolsz azoknak, akik fontolgatják, hogy indulnak a következő OTDK-n?

Holéczy Laura Anna: A legfontosabb szerintem a megfelelő attitűd, ami nélkül nem szabad nekiindulni az OTDK-nak és alapvetően a tudományos munkának. Ezt röviden 3 kulcskifejezéssel tudnám összefoglalni: lelkesedés, kíváncsiság, alaposság! Szívből kívánom, hogy találják meg azt a kellő aktualitással bíró témát, aminek kutatása társadalmi-tudományos értékkel bír és egyszerre izgalmat, érdeklődést vált ki belőlük. Egyrészt rengeteg befektetett időt, energiát igényel egy színvonalas, precíz pályamunka elkészítése, a nehéz pontokon pedig csakis a terület iránti lelkesedés és az őszinte kíváncsiság segíthet át. Másrészt ez a szemléletmód elengedhetetlen ahhoz, hogy egy valóban értéket teremtő, és az olvasónak egy (vagy több), racionális érvekkel megfelelően alátámasztott, explicit üzenetet átadni kívánó dolgozat jöhessen létre. Véleményem szerint ez a siker titka. Ha ez a hozzáállás megvan, és ez a szellemiség uralja valamennyi munkafolyamatot, abból csak jó sülhet ki!

Nagyon szépen köszönöm Laurának az interjút és sok sikert kívánok a további tanulmányaihoz!

A hallgatók prezentációs felkészítése és a közös utazás az OTDK-ra, valamint a kari TDK-konferencia az NTP–HHTDK–22–0019 azonosítójú, a PTE ÁJK 2022/2023 tanév diákköri programjaira elnyert pályázat keretében valósult meg, amelynek támogatója a Kulturális és Innovációs Minisztérium, lebonyolítója az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.
NTP KIM

Forrás: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian