[metaslider id="9331"]
tört

Öt történelmi film, amit mindenképp látnod kell!

Az ősz beköszöntével egyre kevesebbszer lehet napsütésben tevékenykedni a szabadban, és egyre többször kerül sor egy bögre meleg teával vagy kávéval történő film- vagy sorozatnézésre. Ebben a cikkben a történelem kedvelőinek ajánlok néhány filmet, amelyek híres történelmi eseményeket dolgoznak fel, illetve híres történelmi személyeket mutatnak be. 

A rettenthetetlen

Ez az amerikai történelmi dráma 1995-ben készült, és a William Wallace által vezetett skót szabadságharcot dolgozza fel. A rettenthetetlen jelző a film főszereplőjére, William Wallace-ra utal, aki a 13. századi skót történelemnek a valóságban is létező hősi alakja volt. Sir William Wallace lovag többéves távollét után visszatér szülőföldjére, Skóciába, ahol kaotikus állapotok uralkodnak. A skót király trónörökös nélkül halt meg, ezért angol riválisa, a kegyetlen I. Edward elfoglalta trónját. Wallace-nak hosszú folyamat révén sikerül ütőképes hadsereggé kovácsolnia elfásult népét, annak érdekében, hogy legyőzze a skótokat elnyomó angolokat. Az általános elégedetlenség élére állva egyre nagyobbra növekszik a skótok serege, és jelentős győzelmet arat Stirlingnél. I. Edward fia feleségét, a francia Izabella hercegnőt saját előnyére próbálja felhasználni Wallace ellen. Izabella és Wallace között azonban szerelem szövődik. Mindeközben a skót felkelőre egyre több veszély leselkedik, a politika és az ármány egyre sötétebb hálójába kerül, míg végül árulás áldozata lesz. A film rendezője és egyben főszereplője Mel Gibson, míg Izabella hercegnőt Sophie Marceau színésznő játssza. Az alkotás a 68. Oscar gálán öt díjat nyert el, pl. legjobb film és a legjobb rendező kategóriában Mel Gibson vehette át a díjat.

tört

A király beszéde

A király beszéde című film középpontjában VI. György brit király élete, valamint beszédhibája és annak kezelése áll.  Colin Firth mint VI. György, Geoffrey Rush mint a király személyi logopédusa és beszédtanára, illetve Helena Bonham Carter mint Erzsébet királyné jelenik meg a filmvásznon. V. György királymásodik legidősebb fia, Albert herceg dadogásban szenved, ezért az általa tartott záróbeszéd kínosan sikerül. A herceg elkeseredettségében feladja a reményt, hogy valaha is kigyógyul beszédzavarából, de felesége, Erzsébet hercegnémeggyőzi, hogy keressen fel egy logopédust, Lionel Logue-ot. A logopédus első találkozásukkor többször is megsérti a királyi etikettet, személyes kérdéseket tesz fel, ráadásul családi becenevén, Bertie-nek szólítja a herceget. 1936-ban azonban V. György meghal, így a trónon legidősebb fia, David követi. David-nek eltökélt szándéka feleségül venni Wallis Simpson amerikai asszonyt, azonban az angol egyház fejeként nem vehet el egy elvált nőt, így ezzel a kapcsolatával alkotmányos botrányt okoz és lemond a trónról. Albert így VI. György néven király lesz. A beszédspecialista szokatlan módszereinek, valamint a két férfi között kialakult különös barátságnak köszönhetően György önmagára talál, olyannyira, hogy végül bátran vezeti országát, Nagy-Britanniát a II. világháború zavaros időszakában. A film 2011-ben az Oscar-gálán négy díjat nyert el, többek között a legjobb film és legjobb színész kategóriákban is.

tört

Szövetségesek

1942-ben Max Vatan kanadai kém ejtőernyővel kiugrik Francia-Marokkó fölött, hogy új megbízatását teljesítse. A küldetésre kapott egy társat is, a francia Marianne-t, akivel eljátsszák, hogy házasok, annak érdekében, hogy könnyebben beférkőzhessenek az elit helyekre. Max és Marianne feladata a casablancai német nagykövet likvidálása. A küldetés alatt egymásba szeretnek, így amikor Max visszatér Londonba, Marianne-t is magával hozza és összeházasodnak. A második világháború miatt nagy a bizonytalanság, de Maxék boldogan élnek. Azonban Maxet egy újabb munkára hívják, ami más mint a többi küldetése. Maxszel közlik, hogy a felesége valószínűleg német kém, és ha ez bebizonyosodik, akkor a saját kezével kell majd megölnie. Ha pedig ezt nem teszi meg, akkor felakasztják hazaárulás vádjával. Így 72 órája van, hogy bebizonyítsa Marianne ártatlanságát. Ennek az amerikai filmdrámának a két főszereplője Brad Pitt és Marion Cotillard

tört

Pearl Harbor – Égi háború

A második világháború fordulópontja 1941. december 7., amikor a japán légierő megtámadta Amerika csendes-óceáni flottáját Pearl Harbor térségében. A támadás számtalan áldozattal járt és hatalmas pusztítást vitt végbe. Ez a film a japán támadás és az amerikaiak ellen folytatott küzdelem története, de egyben három fiatalé is. Rafe (Ben Affleck) és Danny (Josh Hartnett) a legjobb barátok, gyerekkoruk óta együtt szeretnének pilóták lenni. Mindketten katonák, akik decemberben Pearl Harborban állomásoznak. A pilóták közötti barátság egy ápolónő miatt megszakadni látszik. A film cselekménye erre a szerelmi háromszögre épül, amelynek a háttéreseményét a Pearl Harbor-i bombázás és az ezzel járó politikai fordulatok alkotják. Ebben a 183 perces alkotásban a történelmi események mellett olyan erkölcsi értékek kerülnek középpontba, mint a barátság, a szerelem, a hazafiasság. A történetet a női főszereplő, Evelyn (Kate Beckinsale) narrációja kíséri.

tört

Midway

Ennek a 2019-ben bemutatott háborús filmnek a főbb szerepeiben olyan fantasztikus színészek remekelnek, mint Woody Harrelson, Luke Evans, Mandy Moore, Aaron Eckhart és Nick Jonas. A film a csendes-óceáni háború alakulását mutatja be, elsősorban Richard Halsey Best bombázó pilóta és Edwin T. Layton, a csendes-óceáni amerikai flotta hírszerzési főnöke szemszögéből. A filmben bemutatott harci cselekmények között szerepel pl. a japánok Pearl Harbor elleni támadása, ami az amerikai haditengerészet csendes-óceáni flottáját fél évre megbénította, és az egyik legnagyobb hírszerzési kudarcnak titulálták a történteket, az első amerikai ellentámadás a Marshall-szigetek ellen, a Doolittle-rajtaütés és a Korall-tengeri csata. A film csúcspontja az 1942. júniusában zajló Midway- szigeteki csata, amely sorsdöntő fordulathoz vezetett: a pilóták győzelme az amerikaiak javára fordította a második világháborút.

tört

Összegzés

A filmrendezők a híres történelmi események bemutatását érdekes cselekményekkel egészítik ki. Az alapvető erkölcsi értékek is megjelennek a filmekben. Az ármány, az intrika ellenére a jók elnyerik méltó jutalmukat: a trónt, egy társat, egy hadjáratot stb. 

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian