Az ősz beköszöntével talán egyre többünknek támad kedve beizzítani a sütőt a konyhában, még akkor is, ha a nyár folyamán egyáltalán nem volt ehhez kedvünk a nagy hőség miatt. Következő cikkem ismét azoknak fog kedvezni, akik szabadidejükben szeretnek valami finomat alkotni. Néhány őszies sütemény receptjét fogom összegyűjteni, amikből szabadon válogathattok. Mitől „őszies”? A desszertek főszereplői az ősz gyümölcsei, mint a szilva és az alma, de ezek mellett nagy szerepet kap a megosztó sütőtök is, ami tökéletesen passzol egy-egy sütihez.
SZILVÁS KEVERT SÜTI
Nagyon népszerűek a kevert sütik, nem véletlen, ugyanis rendkívül egyszerű az elkészítésük. Ezt a fahéjas-szilvás sütit még akkor is megéri elkészíteni, ha nem feltétlen vagytok oda a fahéj + szilva kombóért, mert a család többi tagja biztosan hálás lesz érte és bónuszként az egész házat át fogja járni ez a finom illat.
Mire lesz szükséged? (22x30cm-es formához)
- 120 g vaj
- 145 g cukor
- 3 db tojás
- 330 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 300 ml tej
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 db reszelt citrom héja
- 8 db szilva
Hogyan készítsd el?
A vajat habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, majd a tejet is. A lisztet elkeverjük a fahéjjal, sütőporral, sóval és a citromhéjjal, majd az egészet a tojásos masszához keverjük. A tésztát kivajazott és kilisztezett tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét. A szilvákat kis szeletekre vágjuk és a tészta tetejére rakosgatjuk, végül 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
FAHÉJASCSIGA- TORTA
Szintén nagy szerepe lesz a fahéjnak, úgyhogy aki nem kedveli a fahéjas édességeket, tekerjen is tovább! Ez a recept a csigaimádóknak készült! Egy „torta” tele csigával, ami ráadásul almás pite ízű!
Mi kell a tésztához?
- 170 ml tej
- 40 g élesztő
- 3 csipet cukor
- 250 g finomliszt
- 250 g kenyérliszt
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 50 g puha vaj
A fahéjas töltelékhez:
- 90 g olvasztott vaj
- 180 g cukor
- 2 nagy evőkanál őrölt fahéj
Az almás töltelékhez, ami felteszi a pontot az i-re:
- 4 db nagyobb méretű alma
- 4-5 evőkanál cukor
- 3 teáskanál fahéj
Hogyan készítsd?
A fahéjascsiga-torta tésztájához:
A tejet megmelegítjük, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig, meleg helyen hagyjuk pihenni. Egy keverőtálba szórjuk mindkétféle lisztet, a tojásokat, tojássárgáját, az élesztős tejet és elkezdjük bedagasztani. Mikor már összeállt a tészta, beledagasztjuk a puha vajat is, majd letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, átgyúrjuk és lisztezett felületen (kb. 40×25 cm-es) téglalappá nyújtjuk.
A fahéjas töltelékhez:
Összekeverjük a hozzávalókat, rákenjük a tésztára, a hosszabb oldalánál szorosan feltekerjük és (kb. 1-1,5 cm-es) szeletekre vágjuk. A csigákat egymás mellé rakjuk, majd egy tortaformába rakjuk a csigák felét. Erre rászórjuk a meghámozott, kockákra vágott almákat, megszórjuk porcukorral, fahéjjal és ennek a tetejére nyomkodjuk a fahéjas csigák másik felét.
180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük és porcukorral megszórva tálaljuk.
SÜTŐTÖKÖS MUFFIN
Zárásként ismét egy egyszerűbb recept jön, amiben fontos szerepet kap az ősz egyik nagy slágere, a sütőtök.
Mire lesz szükséged?
- 1 db nagyobb méretű sütőtök (amiből kb. 400 g-ra lesz szükség a sütéshez)
- 250 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ mokkáskanál őrölt gyömbér
- ½ mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 100 g barna cukor
- 100 g cukor
- 2 db tojás
- 120 ml olaj
Hogyan készítsd?
A sütőtököt félbevágjuk és 180 fokos sütőben puhára sütjük. A lisztet a fűszerekkel (szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg), sóval, sütőporral összekeverjük. A sütőtökből kiveszünk 400 g puha, pürés részt és ezt a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a tojásokat és a kétféle cukrot és elkezdjük keverni, miközben fokozatosan (!) hozzácsorgatjuk az olajat. A masszát papírral bélelt muffin formába (vagy szilikonos formába) adagoljuk és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük őket.
Jó étvágyat a sütikhez! 😊 További recepteket ide kattintva érhettek el!

Sziasztok! Tóth Melitta Noémi vagyok, a PTE ÁJK negyedéves jogász szakos hallgatója, és a MediaIuris csapatának egyik szerkesztője. Szeretem a változatosságot, többek között érdekel a gasztronómia, a kriminológia és a sport világa is, így ezekben a témákban biztosan találhattok majd általam írt cikkeket.