[metaslider id="9331"]
ősz

Őszköszöntő desszertek

Az ősz beköszöntével talán egyre többünknek támad kedve beizzítani a sütőt a konyhában, még akkor is, ha a nyár folyamán egyáltalán nem volt ehhez kedvünk a nagy hőség miatt. Következő cikkem ismét azoknak fog kedvezni, akik szabadidejükben szeretnek valami finomat alkotni. Néhány őszies sütemény receptjét fogom összegyűjteni, amikből szabadon válogathattok. Mitől „őszies”? A desszertek főszereplői az ősz gyümölcsei, mint a szilva és az alma, de ezek mellett nagy szerepet kap a megosztó sütőtök is, ami tökéletesen passzol egy-egy sütihez.

SZILVÁS KEVERT SÜTI 

Nagyon népszerűek a kevert sütik, nem véletlen, ugyanis rendkívül egyszerű az elkészítésük. Ezt a fahéjas-szilvás sütit még akkor is megéri elkészíteni, ha nem feltétlen vagytok oda a fahéj + szilva kombóért, mert a család többi tagja biztosan hálás lesz érte és bónuszként az egész házat át fogja járni ez a finom illat.

Mire lesz szükséged? (22x30cm-es formához)

  • 120 g vaj
  • 145 g cukor
  • 3 db tojás
  • 330 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 300 ml tej
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 db reszelt citrom héja
  • 8 db szilva

Hogyan készítsd el? 

A vajat habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, majd a tejet is. A lisztet elkeverjük a fahéjjal, sütőporral, sóval és a citromhéjjal, majd az egészet a tojásos masszához keverjük. A tésztát kivajazott és kilisztezett tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét. A szilvákat kis szeletekre vágjuk és a tészta tetejére rakosgatjuk, végül 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

ősz

FAHÉJASCSIGA- TORTA

Szintén nagy szerepe lesz a fahéjnak, úgyhogy aki nem kedveli a fahéjas édességeket, tekerjen is tovább! Ez a recept a csigaimádóknak készült! Egy „torta” tele csigával, ami ráadásul almás pite ízű!

Mi kell a tésztához? 

  • 170 ml tej
  • 40 g élesztő
  • 3 csipet cukor
  • 250 g finomliszt
  • 250 g kenyérliszt
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 50 g puha vaj

A fahéjas töltelékhez:

  • 90 g olvasztott vaj
  • 180 g cukor
  • 2 nagy evőkanál őrölt fahéj

Az almás töltelékhez, ami felteszi a pontot az i-re:

  • 4 db nagyobb méretű alma
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 3 teáskanál fahéj

Hogyan készítsd? 

A fahéjascsiga-torta tésztájához:

A tejet megmelegítjük, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig, meleg helyen hagyjuk pihenni. Egy keverőtálba szórjuk mindkétféle lisztet, a tojásokat, tojássárgáját, az élesztős tejet és elkezdjük bedagasztani. Mikor már összeállt a tészta, beledagasztjuk a puha vajat is, majd letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, átgyúrjuk és lisztezett felületen (kb. 40×25 cm-es) téglalappá nyújtjuk.

A fahéjas töltelékhez:

Összekeverjük a hozzávalókat, rákenjük a tésztára, a hosszabb oldalánál szorosan feltekerjük és (kb. 1-1,5 cm-es) szeletekre vágjuk. A csigákat egymás mellé rakjuk, majd egy tortaformába rakjuk a csigák felét. Erre rászórjuk a meghámozott, kockákra vágott almákat, megszórjuk porcukorral, fahéjjal és ennek a tetejére nyomkodjuk a fahéjas csigák másik felét. 

180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük és porcukorral megszórva tálaljuk.

ősz

SÜTŐTÖKÖS MUFFIN

Zárásként ismét egy egyszerűbb recept jön, amiben fontos szerepet kap az ősz egyik nagy slágere, a sütőtök. 

Mire lesz szükséged? 

  • 1 db nagyobb méretű sütőtök (amiből kb. 400 g-ra lesz szükség a sütéshez)
  • 250 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • ½ mokkáskanál őrölt gyömbér
  • ½ mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 100 g barna cukor
  • 100 g cukor
  • 2 db tojás 
  • 120 ml olaj

Hogyan készítsd? 

A sütőtököt félbevágjuk és 180 fokos sütőben puhára sütjük. A lisztet a fűszerekkel (szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg), sóval, sütőporral összekeverjük. A sütőtökből kiveszünk 400 g puha, pürés részt és ezt a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a tojásokat és a kétféle cukrot és elkezdjük keverni, miközben fokozatosan (!) hozzácsorgatjuk az olajat. A masszát papírral bélelt muffin formába (vagy szilikonos formába) adagoljuk és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük őket.

Jó étvágyat a sütikhez! 😊 További recepteket ide kattintva érhettek el!

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian