[metaslider id="9331"]
film

Oscar-gála – a filmes világ legnagyobb díjátadója

2023. március 12-én ismét megrendezésre kerül a filmvilág legrangosabb díjátadó eseménye, az Oscar-gála. A filmakadémia idén 95. alkalommal díjazza az általa legjobbnak vélt alkotásokat és készítőiket, amelyet ezúttal is élőben lehet majd követni több webes felületen. Következő cikkemben az idei gálához vezető menetrendet, és három meghatározó kategória jelöltjeit mutatom be, amelyek már január vége óta a különböző esélylatolgatások központi témáját képezik. 

Az idei gála

Az Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája 1929 óta részesíti a filmvilág legrangosabb elismerésében az előző év filmjeit és filmeseit, így a 2023-ban megrendezésre kerülő díjátadó ceremónia a 95. a sorban. A helyszín ezúttal ismét a Dolby Színház Los Angelesben, ahol a gála az ottani idő szerinti 17 órakor kezdődik, március 12-én. Magyar időszámítás szerint március 13-án hajnali két órától kezdődik az esemény, melynek házigazdája Jimmy Kimmel lesz, aki immáron harmadik alkalommal vállalta el a showműsor vezetését.  Az Oscar-díjátadót minden évben egy hosszas előkészület előzi meg, amelyben többek között sor kerül a jelöltek kihirdetésére, és a jelöltséget szerzett alkotók ún. ünnepi ebédjére.  A jelöltek ismertetésére idén január 24-én került sor, amikor is lehullt a lepel a 23 kategória ötfős mezőnyéről.  A bejelentés után a szakértők többsége rámutatott, idén egy nagyon erős mezőnyt sikerült kialakítani. Az Oscar-gála az elmúlt évek folyamán jelentősen veszített népszerűségéből, és az Akadémia feltehetően így próbálja visszaszerezni egykori nézőtáborát.  Példaként említhető, hogy a tavalyi műsort is Will Smith „mentette meg”, amikor is a feleségén viccelődő Chris Rockot felpofozta a színpadon.  Idén a felhozatal sokkal színvonalasabb átadót ígér, amelyet a jelölések is kellően alátámasztanak.  A legtöbb nominációt a Daniel Kwan és Daniel Scheinert rendezésében készült Minden, mindenhol, mindenkor kapta, összesen tizenegyet. A Nyugaton a helyzet változatlan  című német háborús film kilenc jelölést kapott, majd az Elvis, A sziget szellemei és a Top Gun: Maverick következik a jelölések száma szerint.  A következőkben az esemény három meghatározó kategóriáját ismertetem. 

filmDolby Színház, a gála helyszíne

Legjobb női főszereplő

A hagyományokhoz kapcsolódva mind a női, mind a férfi színészeket két-két kategórián belül jelölik és díjazzák, mint legjobb főszereplő és legjobb mellékszereplő. A legjobb női főszereplő kategóriában idén Cate Blanchett,  Ana de Armas , Andrea Riseborough , Michael Williams, és Michael Yeoh indulnak. Mivel a gálát egy hosszas díjátadó szezon előzi meg, azok eredményei már jelentősen előrejelzik az átadó végkifejletét. Az eddigi eredmények alapján Cate Blanchettnek és Michael Yeohnak van a legnagyobb esélye díjra váltani jelölését, mindketten megnyerték a Golden Globe-ot, és az Oscar előszobájának számító további elismeréseket is begyűjtötték.  Yeoh győzelme történelmi fordulópontot hozna a díjátadó történetében, ugyanis első malajziai színésznőként vehetné át a rangos elismerést, Blanchett pedig a harmadik szobrocskáért száll harcba, amellyel utolérheti Merly Streepet, és bekerülhet az Oscar-díjas nők elit klubjába. Mellettük Michel Williams is jó esélyekkel indul, idén az ötödik jelölését gyűjtötte be, ezeket azonban díjra még nem tudta váltani.

filmAz Oscar-esélyes Tár című film plakátja

Legjobb férfi főszereplő

A kategória idei különlegessége, hogy mind az öt jelölt karrierje első Oscar-jelölésével érkezik a díjátadó gálára, és a nézők  itt is szoros küzdelemre számítanak.  A díjért Austin Butler, Brendan Fraser, Colin Farrell, Bill Nighy és Paul Mescal versenyez.  A gálát megelőző díjátadó szezon eredményei itt is két jelölt, Austin és Brendan győzelmét jósolják. Austin Butler elnyerte a Golden Globe-ot és a BAFTA- díjat, Brendan viszont megnyerte a SAG-(Screen Actor Guild) díjat,  és számos kritikusok által megítélt elismerést is kapott, többek között az amerikai kritikusok díját is. 

Legjobb film 

A díjátadó legkiemelkedőbb díja, a legjobb film kategóriája, ahol az eddigi öt jelölt helyett tíz alkotás izgulhat az Oscar-szoborért. A szabályt nemrégiben módosították, ezáltal duplára emelve a jelöltek számát.  A gála utolsóként átadott díját kíséri talán a legnagyobb figyelem, ugyanis a korábbi években, pont ebben a kategóriában történt egy kellemetlen baki, amikor is véletlenül rossz borítékot adtak át a díjátadóknak.   A mostani előzetes várakozások a Minden mindenhol, mindenkor vagy a Nyugaton a helyzet változatlan győzelmét várják, utóbbi alkotás diadala esetén nemcsak a Netflix kapna óriási elismerést, de történelmi győzelem is születne. Erre azért is van nagy esély, mert a februárban tartott BAFTA-gálán 14 jelölésből hetet váltottak díjra, köztük a legjobb film címet is megnyerték, ugyanakkor a Daniel testvérek által készített Minden mindenhol mindenkor is remekelt az előzetes díjátadókon.   A kategóriában versenyez még a Sziget szellemei, a Tár és a Top Gun: Maverick című alkotás is, és bár a jóslatok szerint nem közülük fog kikerülni a győztes, az Oscar szavazó bizottságának döntése még bármit megváltoztathat. 

film

A Nyugaton a helyzet változatlan című film plakátja

Az idei győztesek neveire már nem kell sokat várni, március 12-én kiderül, idén kik vehetik át a filmes világ legrangosabb elismeréseit. Minden kategória átadását élőben lehet majd követni, mind Amerikában, mind pedig a világ számos pontján és az internetes felületeken. 

Források: 1, kiemelt kép, kép1, kép2, kép3

EnglishGermanHungarian