[metaslider id="9331"]
magy

Országot váltanak a világklasszis magyar gyorskorcsolyázók

2022 kora novemberében jelent meg számos újság címlapján, hogy a többszörös magyar gyorskorcsolyabajnok-testvérpáros, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor országváltást kezdeményeztek. A hír valószínűsíthetőleg mindenkit meglephetett, ugyanis 2022 augusztusában Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó szövetség elnöke akként nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, hogy edzőjük távozása nem befolyásolja azt, hogy a fiúk továbbra is magyar színekben versenyezzenek: “A Liu fivérek magyarok, magyar színekben fognak versenyezni”. Mindezek ellenére az elmúlt napokban megerősítést nyert, hogy a testvérek más ország színeiben folytatják a versenyzést. Ennek jogi vonatkozásaival foglalkozom mostani cikkemben.

A sportoló jogállása 

A 2004. évi I. törvény a sportról a következőképpen rendelkezik: “Sportoló az a természetes személy, aki sporttevékenységet végez”. Sporttevékenységnek minősül a meghatározott szabályok szerint a szabadidő eltöltéseként kötetlenül vagy szervezett formában, illetve versenyszerűen végzett testedzés vagy szellemi sportágban kifejtett tevékenység, amely a fizikai erőnlét és a szellemi teljesítőképesség megtartását, fejlesztését szolgálja.  A 26 éves Liu Shaolin Sándor az olimpiai arany és bronz mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig összesen hatszor diadalmaskodott, két évvel fiatalabb öccse, Liu Shaoang olimpián két aranyat és két bronzérmet nyert, mindezek mellett pedig hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok. A versenyek, amelyeken a fiúk részt vettek/vesznek, sportszövetség(ek) által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyek, ezen feltételek megvalósulása értelmében minősülnek ők versenyszerű sportolónak, azon belül is hivatásos sportolónak. Hivatásos sportoló az a versenyző, aki jövedelemszerzési céllal foglalkozásszerűen folytat sporttevékenységet. 

Mi lesz az olimpiai járadékkal?

Mint már említettem, a világklasszis sportolók egyben olimpiai bajnokok is. Éppen ebből kifolyólag járna is nekik az olimpiai járadék, hiszen a Sporttörvény akként rendelkezik, hogy a harmincötödik életévének betöltését követő hónap 1. napjától kezdődően élete végéig olimpiai járadékra jogosult az a magyar állampolgár, aki a magyar nemzeti válogatott tagjaként akár egyéni, akár csapattagként részt vett téli olimpiai játékokon.  Ahhoz, hogy a testvérpár kínai színekben versenyezhessen tovább, elengedhetetlen a kínai állampolgárság megszerzése, ennek megtörténte esetén a a gyorskorcsolyázók kénytelenek lesznek lemondani olimpiai járadékukról, mivel hazánk és Kína között nem áll fenn kettős állampolgárság. Amint a jogszabályi rendelkezésből is kitűnik, az olimpiai járadékra a magyar állampolgár jogosult. 

magyLiu testvérek a 2022-es téli olimpián

Tudatos döntés? 

A gyorskorcsolyázó fivérek bejelentésének időpontja valószínűsíthetően tudatosan történt. Az Olimpia Charta ugyanis kimondja, hogy az a sportoló, aki állampolgárságot váltott vagy új állampolgárságért folyamodott, részt vehet olimpiai játékon új országának képviseletében azzal a feltétellel, hogy legalább három év eltelt attól az időponttól számítva, amikor a sportoló utolsó alkalommal képviselte korábbi országát. Ezt a kötelező hároméves várakozási időszakot a Nemzeti Olimpia Bizottság Végrehajtó Bizottsága lerövidítheti, sőt amennyiben az érintette esetben arra okot adó körülmények állnak fent, mellőzheti is a NOB és a Nemzetközi Sportági Szakszövetség egyetértésével. Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor az országváltás igényét ez év (2022) novemberében terjesztették elő, ebben az idényben pedig még képviselték Magyarországot a 2022-es téli olimpiai játékokon. A hírek szerint a Magyar Olimpia Bizottság hozzájárulásával, a NOB Végrehajtó Bizottsága két évre csökkentheti a kihagyást. Amennyiben ez így történik, a fiúk mindenképp képviselhetik Kínát a 2026. évi téli olimpiai játékokon Milánóban. 

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség feltételei

Az ISU szabályai szerint több feltétele van annak, hogy egy versenyző egy ország színeiben versenyezzen ISU-versenyen: 

-az adott ország állampolgársága, amely képviseletében a versenyző indulni kíván;

-amennyiben korábban más ország versenyzője volt, 12 hónapnak kell eltelnie a legutóbbi olyan ISU-verseny után, amin a korábbi ország képviseletében indult;

-a versenyző kiadásáról a kérelem alapján az eredeti ország szövetségének döntenie kell, ennek feltétele, hogy minden esetleges fennálló szerződéses vitát rendezni kell a szövetség és a versenyző között.  

magyLiu Shaolin Sándor a 2022-es téli olimpia gyorskorcsolya váltó elődöntőjében

Vajon megússzák fizetés nélkül? 

Az elmúlt évek hatalmas sikereinek, a versenyeken elért eredményeknek köszönhetően a testvérek százmilliókat kaphattak állami és szponzori forrásból, így tehát nem véletlen az, hogy a Magyar Országos Korcsolyázó szövetség bejelentést követő álláspontja szerint csak akkor engedik el a két olimpiai bajnokot, ha visszafizetik azt az összeget, amit a legutóbbi olimpiai ciklus négy éve alatt rájuk költöttek. A magyar sporttörténelmet író fivérek az olimpián elért váltóbeli sikerekért fejenként 28 millió forintot kaptak, míg a magyarok legelső gyorskorcsolyai aranyérméért Liu Shaoang 140 millió forinttal térhetett haza Magyarországra. A világbajnoki aranyérmekért is jár 6,25 millió forint darabonként, amennyiben évente rendeznek vb-t, ha két évente akkor 12 millió, az eb aranyaknak 3,75, illetve 7,5 millió forint a tarifája. Ahhoz persze kétség sem férhet, hogy a fiúk mindezekért vért izzadva, keményen megdolgoztak és ezért ez jár is nekik. Mivel a kifizetésről szerződés is rendelkezik, ezért a testvérpárnak közel 710 millió forintot kellene visszafizetnie a MOKSZ-nak. A Magyar Országos Gyorskorcsolyázó szövetség december 20-án tartott rendkívüli elnökségi ülésen az alábbí döntést hozta: “A MOKSZ Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor,kiváló gyorskorcsolyázóink által előterjesztett országváltási kérelemhez hozzájárul és saját hatáskörében eljárva a 2022/23.évi 15.sz. elnökségi határozatban hivatkozott követelések érvényesítésétől eltekint. A MOKSZ a Liu testvérekkel fennálló jogviszonyát lezártnak tekinti.”

Azt, hogy valójában mi is állhat az országváltás hátterében, csakis Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor tudhatják igazán. Mindenesetre rendkívül elszomorító, hogy két ilyen kiváló sportoló veti le a magyar “mezt” és folytatja pályafutását egy másik ország képviseletében. Mindannyian hálásak lehetünk a fiúknak azokért a sikerekért, amit a magyar nemzet számára értek el, azért, hogy a téli olimpiák történetében először hallhattuk felcsendülni a magyar himnuszt rövidpályás gyorskorcsolya 500 m-es versenyszámában elért első helyezésért, illetve 2018-ban a gyorskorcsolyázók 5000 m-es férfi váltóversenyében elért, szinten első helyezésért. Bár a fiúk most távoznak az országból, de az biztos, hogy egy életre beírták magukat minden magyar szívébe.  

magy2018-as téli 5000 m-es férfi váltó döntőjének megnyerése után Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian