[metaslider id="9331"]

Országok és sztereotípiák

Sztereotípia: ha meghalljuk ezt a szót, rögtön számtalan állítás juthat eszünkbe ezzel kapcsolatban. A szó jelentése „Felszínesen általánosító vélemény. Negatív, pozitív vagy semleges elképzelések és előítéletek együttese”. Ugyan számtalan – sőt inkább megszámlálhatatlan sztereotípia kering a világban, ezek közül is az egyik legismertebbek országokkal kapcsolatosak. Magyarországról is megannyi állítást tudnánk felsorolni – például, hogy nagyon szókimondóak vagyunk, ami a szívünkön, az a szánkon, sokat panaszkodunk és rendkívül pesszimisták vagyunk, vagy hogy remek a humorunk. De mi a helyzet a többi országgal? Megkérdeztem négy, különböző országban élő barátomat, hogy osszanak meg velünk pár sztereotípiát, és hogy mennyi az igazságalapjuk.

Norvégia

Kiran: Norvégiát sokan gazdag országként ismerik az olajalapjaink miatt, ami igaz is részben, de egy átlagos norvég nem él luxuséletet. A pénz nagy részét vagy a politikára, vagy a jóléti rendszerünkre fordítják, ellentétben más országokkal. Ennek ellenére a norvég embereket általában nagyon szociálisnak és elfogadónak tekintik, a valóságban viszont meglehetősen idegengyűlölőek vagyunk. Szinte soha nem látsz idegeneket egymással beszélgetni, és azokat, akik mégis ezt teszik, anomáliáknak tekintik. Mindennek a tetejébe az előítéletek tombolnak, ami sajnos nem kevés rasszizmushoz és szélsőséghez is vezet – nagyon ritka esetekben a vallás miatt is. 

Van egy mondás, miszerint a norvégok síléccel a lábukon születtek, és ezzel bizonyos mértékig egyetértek. Mint olyan, aki szereti a téli sportokat, tevékenységeket, úgy gondolom, hogy a síelés az itteni élet egyik csúcspontja, és számtalan ember van, aki már 4 évesen megtanul síelni vagy egyéb téli sportot űzni.

ország

Aztán ott vannak a sajátos halaink és a barna sajtunk – Norvégia nagyon ki van szolgáltatva az óceánnak, a világ egyik leghosszabb partvonalával rendelkezünk, ami természetesen azt jelenti, hogy halász nemzet vagyunk. Az igaz, hogy sok halat eszünk, de vicces, hogy minket leginkább az egzotikus elkészítései érdekelnek, mint például a sushi. Továbbá nem mindenki szereti a barna sajtot, ugyanis könnyen belebetegszik az ember.

Szlovákia

Yuuki: Az első, ami eszembe jut, hogy Szlovákia és Szlovénia ugyanaz az ország. Hello, ez nem így van! Nem, nem egyformák! Bármennyire is hasonlítanak a nevek, az országok teljesen mások. A következő, ami szintúgy ide kapcsolódik, hogy Csehország és Szlovákia ugyanaz. Igaz, hogy testvérek vagyunk, annak tekintjük a másikat, de Csehország és Szlovákia az elmúlt 30 évben különvált. Egyes iskolázatlanok sajnos hajlamosak megfeledkezni Csehszlovákia 1993-as felbomlásáról.

A következő sztereotípia, hogy a szlovákok nagy ivók. Ez részben igaz és egyben hamis is. Az a része igaz, hogy az emberek szeretnek szeszes italt, alkoholt inni, de vannak olyan tények is, amelyek szerint a szomszédos országok sokkal többet isznak, mint a szlovákok.

A szlovákok rasszisták és diszkriminálnak másokat. Ez sajnos nagyon igaz, különösen az idősebb generációra jellemző. A közelmúltban Szlovákiában történt eseménnyel az LMBTQ+ közösséggel szembeni diszkrimináció az egekbe szökött. Végül pedig az emberek kinézete. Sztereotípia, hogy a nők nagyon csinosak, szépek, de a férfiak hozzájuk képest egyáltalán nem számítanak helyesnek. Leginkább az alkoholizmus miatt, ez az, ami rossz benyomást kelt a férfiakról és az öltözködésükről: lusta, hanyag ruházat, bő ruhák, a fiatalabb generációknál pedig megemlítendő a sapka, meg az a nadrág, ami hátul egyáltalán nem a legelőnyösebb – értsd: a hátsójukat nem takarja.

Németország

Gizem: Szóval az egyik legelterjedtebb sztereotípia, hogy a németeknek szőke a hajuk és kék a szemük, ez a tipikus forgatókönyv, hogy így mondjam, ami nyilvánvalóan nem igaz. Németország egy olyan ország, ahol sok a külföldi, így valójában sokkal több a barna hajú, barna szemű ember, mint a tipikus kék szemű, szőke hajú. Ezentúl, ami kicsit meglepő számomra is, hogy az emberek nagy része azt hiszi, hogy a németek agresszívak. Talán a nyelvünk miatt lehet ez, de a valóság természetesen teljesen más: a németek nagyon türelmesek és barátságosak. Soha nem sikoltoznak vagy használnak agresszív szavakat, nagyon ritka az olyan eset, amikor igen.

Anglia

Bella: Nos a legnagyobb sztereotípia, ami eszembe jut velünk kapcsolatban, hogy mikor az emberek a britekre gondolnak, rögtön az ugrik be nekik, hogy mindegyikünknek rosszak a fogai. Mondanom sem kell, hogy ez hatalmas hazugság, mivel az emberek 18 éves korukig ingyenes fogászati ellátásban részesülnek, amit nagy részünk ki is használ, viszont természetesen ott vannak az idősebbek, akiknek nem adatott ez meg gyerekkorukban, mivel egy másik generációhoz tartoztak, más idők voltak akkoriban, szóval ezen a téren viszont igazat kell adnom a sztereotípiának. De az, hogy mindenkinek rossz foga van, így általánosságban egyáltalán nem igaz! A másik pedig az akcentushoz, a hangsúlyhoz kapcsolódik, mivel az emberek fejében él egy kép, hogy milyen „elegánsan”, régimódiasan ejtjük a szavakat, hogy azonnal kitűnünk a tömegből a beszédünkkel. Ez nem igaz, mivel konkrétan senki sem beszél így, csak a nagyon gazdagok és azok, akik hatalommal rendelkeznek, mint például a királyi család, vagy csak szimplán a film kedvéért erőltetik magukra ezt a beszédstílust.

ország

Az elmondottak alapján látható, hogy az esetek legnagyobb részében a sztereotípiák teljesen alaptalanok, szinte ellentétesek a valósággal. Éppen ezért véleményem szerint sosem szabad úgy hozzáállnunk egy másik országból érkezőhöz, hogy a fejünkben ezek az állítások villognak, és ezek alapján már a legelején beskatulyázzuk őket. 

 

Képek forrása: kiemelt, 1,

EnglishGermanHungarian