[metaslider id="9331"]
tagfelvetel-orias-nandor-szakkollegium

Ezért (is) érdemes az Óriási Nándor Szakkollégiumhoz tartozni – Interjú Pozsárkó Andrással

2020. február 24-ig lehet még jelentkezni az Óriási Nándor Szakkollégiumba, ahol rengeteg lehetőség várja az új tagokat. A továbbiakban Pozsárkó Andrással, ÓNSZ egyik alelnökével és a Civilisztika Tagozat tagozatvezetőjével készült interjút olvashatjátok.

Media Iuris: Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a megkeresésem az interjúra. Mesélnél kicsit az ÓNSZ-ről és a tevékenységéről?

pozsarko-andrasPozsárkó András (P.A.): Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget. Az Óriás Nándor Szakkollégium célja, hogy az adott jogterület iránt érdeklődő tehetséges hallgatókat bevezesse a tudományos élet világába, a kutatómunka rejtelmeibe, korszerű és magas színvonalú elméleti és gyakorlati tudás megszerzésének lehetőségével hozzásegítse őket a szakmai fejlődéshez.  Szakkollégiumunkban négy tagozat működik, nevezetesen a Bűnügyi Tagozat, a Civilisztika Tagozat, az Elméleti-történeti Tagozat, illetve a Közjogi Tagozat. Ezen kívül 2019-ben létrejött a „Jog és technológia” elnevezésű munkacsoportunk, amely az új technológiák jogi összefüggéseit és kihívásait vizsgálja.

Tevékenységünk különböző szakmai, illetve félszakmai programokból tevődik össze. Bár a félszakmai programjaink is színesek és izgalmasok (gondolok itt külföldi szakmai kirándulásra, vezetett borkóstolókra, pálinkakóstolásra, közös vacsorára stb.), mégis inkább, a teljesség igénye nélkül, a szakmai munkánkról beszélnék. A szakkollégisták minden félév során különböző országos, illetve nemzetközi konferenciákon, versenyeken, pályázatokon vesznek részt, ahol ismertetik kutatási eredményeiket, gyakorolják a szereplést, megjelentetik publikációjukat. A Nemzeti Tehetség Program keretében (amit idén is elnyert az ÓNSZ) oktatókat, ügyvédeket, bírókat, szakértőket, a szakma egyéb jeles képviselőit hívjuk meg, hogy a szakterületükről előadást tartsanak, illetve folytassanak velünk kötetlen beszélgetést. Ebben a szemeszterben például az egészségügy és a jog kapcsolatával foglalkozunk, így a vendégeink között tudhatunk többek között műhibaperes ügyvédet, a Pécsi Törvényszék csoportvezető bíróját, az Igazságügyi Orvostani Intézet intézetigazgatóját – és ez még csak a február-márciusi programunk. Szót kell még ejteni a Pécsi Törvényszékkel köttetett együttműködésről is, amelynek keretében minden félévben sor kerül egy kerekasztal-beszélgetésre ott dolgozó bírókkal, illetve tárgyalásokat látogatunk meg, ami után lehetőségünk van az ott szerzett tapasztalatainkat, valamint észrevételeinket velük megvitatni. Az Óriás Nándor Szakkollégium saját elektronikus jogi szakfolyóirata a Scriptura (http://onszak.pte.hu/folyoirat), amely minden félév végén jelenik meg, főként hallgatói tartalommal. E publikációs platform kiváló lehetőség egy feltörekvő tehetség számára, ugyanis a hallgatók első írásai rendszerint itt jelennek meg, így a jövőben konkrét versenyeknél, pályázatoknál tapasztalatuk miatt előnnyel indulhatnak.

Media Iuris: Milyen versenyeredményeket, pályázati helyezéseket értek el a tagok?

P.A.: A szakkollégisták által elért eredmények listája szerencsére nagyon hosszú, így a tételes felsorolás helyett a csak megemlítenék pár eredményt az elmúlt évből. OTDK I.-II.-III. helyezések, számos különdíj, Országos Nemzetközi Jogi Jogesetmegoldó Verseny III. hely, Országos Jogi Disputa Verseny I. hely, Mailáth György Tudományos Pályázat III. hely. Az országos megmérettetések mellett szakkollégiumunk a nemzetközi mezőnyben is igen sikeresen szerepel. Price Media Law Moot Court médiajogi perbeszédverseny közép- és dél-európai forduló VII. helyezett csapatának döntő többsége szakkollégista, továbbá az Óriás Nándor Szakkollégium csapata nemcsak tavaly jutott ki Franciaországban megrendezésre kerülő Jean-Pictet Competition elnevezésű humanitárius nemzetközi jogi perbeszédverseny második fordulójára, hanem idén is, így február végén mérik össze tudásukat sok más ország indulójával Indonéziában. Ezeken kívül rendszeresen képviseltetjük magunkat nemzetközi konferenciákon is, például Vilniusban és Opatijában is előadtak tagjaink az elmúlt esztendőben.

Media Iuris: Miért éri meg jelentkezni az ÓNSZ-be?

P.A.: A hallgató tagja lehet egy kiváló szakmai közösségnek, amely keretein belül olyan barátságok és kapcsolatok épülnek ki hallgatók és hallgatók, valamint hallgatók és oktatók között, amelyből a tag az egyetemi évei után is kétségkívül profitálhat. Sosem lehet tudni, hogy melyik konferencia előadás vagy akár egy borkóstoló során folytatott beszélgetés fogja meghatározni a jövőben a szakkollégista szakmai karrierjét, ehhez kapcsolódva kihangsúlyozandó, hogy a tagság igen jól mutat az ember önéletrajzában is. Végül, de nem utolsósorban tagság, a publikációk, előadások, versenyeredmények pontot jelentenek a különböző pályázatoknál, ösztöndíjaknál, így nagy eséllyel lehet hozzájutni különböző ösztöndíjakhoz.

Media Iuris: Milyen jelenleg a felvételi eljárás, amely teljesítésével taggá lehet válni?

P.A.: Az Óriás Nándor Szakkollégiumba jelentkezni másodévtől lehet, felvételi követelményként pedig bizonyos tárgyak sikeres teljesítése (pl. Büntetőjog 1. vagy Polgári jog 1. vagy Egyetemes állam- és jogtörténet 2. vagy Alkotmányjog 1. stb.) mellett 4,00-es súlyozott, illetve szintén 4,00-es korrigált kreditindex szükséges. A felvételi eljárás menete két részből áll, egy írásbeli, valamint egy szóbeli részből. Minden tagozat a felvételi felhívás közzétételével egyidőben megadja azokat az esszétémákat, amelyekből a hallgatók választásuk alapján egy maximum 2 oldal terjedelmű pályamunkát készítenek el. Az értékelési szempontoknál prioritást élvez a jogászi gondolkodásmód, az érvelési technika, valamint a problémamegoldó képesség. A szóbeli fordulón a potenciális tagok kötetlen beszélgetést folytatnak a Felvételi Bizottsággal (ami a tagozat tagjaiból, a mentorból és az Elnökség egy tagjából áll) a pályamunkájukkal, illetve egy előre kiküldött szakcikkel kapcsolatban. Az értékelési szempontok hasonlóak az írásbeli fordulóhoz. A felvételi eljárás során összesen 50 pont (25-25) pont érhető el, felvételt pedig az a hallgató nyer, aki legalább 35 pontot kapott. A felvételivel kapcsolatos minden fontos információ megtalálható az Óriás Nándor Szakkollégium honlapján (http://onszak.pte.hu/dokumentumok/7), de kérdéseitekre szívesen válaszolunk személyesen vagy bármilyen más formában.

Előző bejegyzésünk: A Tű a szénakazalban – Könyvajánló

EnglishGermanHungarian