[metaslider id="9331"]
orias_nandor_szakkollegium_2018

Óriás Nándor Szakkollégium – évértékelő

Gondolkoztál már azon, hogyan fejleszthetnéd tudásodat, illetve szakmai hozzáállásodat a tanulmányaiddal kapcsolatban? Az Óriás Nándor Szakkollégium célja, hogy segítséget nyújtson a hallgatók szakmai fejlődésében, valamint remek közösségi élményekkel gazdagítsa tagjainak életét. Az elkötelezett és lelkiismeretes hallgatók számára nagyszerű lehetőséget jelent az ÓNSZ, mivel a tagok a szorgalmas és kitartó kutatómunkájuk eredményeképp számos ösztöndíjat nyernek el és komoly elismeréseket kapnak.

A szakkollégium működéséről és jövőbeni terveiről Nezdei Mirabellát, az ÓNSZ alelnökét kérdeztem.

INTERJÚ

Media Iuris: Hogyan értékelnéd az idei tanévet az Óriás Nándor Szakkollégium alelnökeként?

nezdei mirabella kitti ónsz
Nezdei Mirabella

Nezdei Mirabella: Az idei tanév szakmailag nagyon gazdag, rengeteg programmal teli volt az Óriás Nándor Szakkollégium számára. Mindkét szemesztert a Nemzeti Tehetség Program keretén belül elnyert pályázatunk megvalósítása határozta meg, amelynek köszönhetően a tagjaink színvonalas előadásokat hallgathattak meg a közelgő európai parlamenti, valamint az önkormányzati és nemzetiségi választásokkal kapcsolatban, továbbá részt vehettek olyan kurzusokon is, amelyeknek segítségével a retorikai és prezentációs készségeiket fejleszthették. Természetesen a jól megszokott programjainkat is folytattuk, ezek közé tartozik a népszerű filmek és sorozatok jogász szemmel való elemzése: a szeptemberi Kutatók Éjszakáján a Star Wars-sal, az áprilisi Jogász Napokon pedig a Marvel Univerzummal kapcsolatos érdekes jogi kérdéseket elemeztek az előadó oktatók és hallgatók. Részt vettünk a Herczegh Géza professzor születésének 90. évfordulójára rendezett országos szakmai konferencián előadóként, valamint az itt elhangzott előadásokból készült kötetben is jelentek meg hallgatói írások. Szokásunkhoz híven az őszi félévben is megjelentettük a Szakkollégium saját elektronikus jogi szakfolyóiratának, a Scripturának az aktuális számát, a tavaszi szemeszterben esedékes számunk megjelenése pedig júniusra várható, ahol az érdeklődő olvasók számos érdekes írást is olvashatnak majd – többek között a Bűnügyi Tagozat nemrégiben megrendezett, a tradíció és innováció kérdéskörére épült konferenciáján előadott prezentációkra épülő tanulmányokat is. Mindezek mellett a hallgatók több nemzetközi és hazai konferencián, valamint versenyen is részt vettek, és természetesen sokan megmérettették magukat az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, ahol nagyon szép ÓNSZ-es eredmények születtek.

Media Iuris: Mik a tapasztalatok a hallgatók vonatkozásában?

Nezdei Mirabella: Mindig nagy kihívást jelent, hogy megfelelő számú jelentkezőt találjunk az egyes tagozatokba, akik azon kívül, hogy rátermettek, szeretnének is tenni szakmai fejlődésük érdekében. Az eddigi évek tapasztalataira tekintettel az őszi félév elején a Szakkollégium Közgyűlése úgy döntött, hogy megváltoztatja a felvételi szabályzatát, és ezáltal még több hallgatónak teszi lehetővé, hogy benyújtsa a jelentkezését az általa választott tagozatba. A korábban megszokott, saját témájú pályamunka helyett a hallgatónak megadott esszétémák közül kell választania, és ezzel kapcsolatban kell kifejtenie a jogi véleményét. Nagy örömünkre a változtatás eredményes volt, a tavaszi jelentkezési időszakban az eddigieket jóval felülmúlta a jelentkezők létszáma, akik pedig felvételt nyertek, jól be tudtak kapcsolódni a folyamatban lévő projektekbe. Reméljük, hogy a lelkesedés ki fog tartani a következő években is, és még több hallgató fog kedvet kapni ahhoz, hogy a Szakkollégium tagja legyen. Amennyiben jelentkezéssel kapcsolatban kérdés merül fel, bátran keressetek akár engem, akár Békési Gábor alelnöktársamat.

TERVEK

Media Iuris: Mik az Óriás Nándor Szakkollégium jövőbeli tervei?

Nezdei Mirabella: Szeretnénk egyfelől folytatni az eddigi programjainkat, mint a korábban már említett népszerű filmek, sorozatok jogász szemmel való elemzése, valamint a Pécsi Törvényszékkel több éve fennálló együttműködés keretein belül is szeretnénk programokat, kerekasztal beszélgetéseket szervezni. A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően lehetőségünk van egy tanulmánykötet kiadására, amelynek témája a különböző választások több megközelítésekből való elemzése lesz. A kötet a nyáron jelenik meg. A következő tanévre is szeretnénk benyújtani az ideihez hasonló pályázatot a Nemzeti Tehetség Program keretében, bízunk benne, hogy ismét pozitív elbírálásban részesülünk majd. Saját konferencia szervezését is tervezzük, de ezen kívül természetesen a következő évre is cél, hogy a hallgatók minél több hazai és nemzetközi konferencián tudják bemutatni kutatási eredményeiket. Összességében remélem, hogy a jövő év is az ideiekhez hasonlóan tele lesz izgalmas szakmai tartalommal, valamint a Szakkollégiumban megszokott közösségi programokkal.

Bízunk benne, hogy minél több hallgató él majd a lehetőséggel, illetve szurkolunk, hogy továbbra is ilyen kiváló eredményeket érjen el az Óriás Nándor Szakkollégium!

Korábbi cikkünk:

👉🏻 Tudja meg többet a helyi önkormányzati választásokról az ÓNSZ-szel!

EnglishGermanHungarian