[metaslider id="9331"]

Nyári egyetem – Kisebbségvédelem Európában

A Kisebbségi Jogvédő Intézet szervezésében 2021-ben immáron 10. alkalommal kerül megrendezésre a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetem, ez évben a járványhelyzet végett újonnan online formában. A program célkitűzése, hogy felhívja azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai tevékenységük során kívánnak a külhoni magyarság jog- és érdeksérelmeivel  foglalkozni.

A nyári egyetem ebben az évben számottevően arra fókuszál, hogy az európai regionális, illetve nemzetközi szintű jog- és érdekérvényesítés megfelelően folyjon, nagy figyelemmel az Európa Tanácsra, melynek elnöki tisztségét május végétől november közepéig országunk tölti be. Előadónak olyan jogászokat, politológusokat, szociológusokat és politikusokat kérnek majd fel, akik a terület elismert szakértői, széleskörű tapasztalattal, tudományos háttérrel rendelkeznek. A képzés elméleti és empirikus jellegű oktatási blokkokat is tartalmaz, nyelve magyar.

Az oktatási modulokon túl, a program egyedülálló lehetőséget ad a fiatalabb hallgatók számára, hogy  a gyakorlati kutatási, előadói kompetenciájukat fejlesszék, játékos feladatokkal színesítve a nyári egyetemet. A célok között szerepel még – akár online formában is – a hosszútávú közösségfejlesztés és a hallgatókkal történő kapcsolattartás, mivel az intézmény a nyári egyetemen túl is számtalan lehetőséget kínál hallgatóinak, így például évente  számtalan gyakornoki programot indítanak, sőt még tanulmányírói pályázatot is hirdetnek. 

“Emellett a Kisebbségvédelem című folyóiratunk egész évben rendelkezésre áll a publikálni kívánó fiatal kutatók és hallgatók előtt. Részleteket itt találja: https://www.kji.hu/folyoirat/“

A Kisebbségi Jogvédő Intézet a nyári egyetem keretein belül is egy olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük adott lesz az egymással, valamint az oktatókkal történő párbeszédre, tapasztalatcserére, emellett elmélyedhetnek a nemzetközi kisebbségvédelemben is. Az előadásokon kívül kiscsoportos online foglalkozásokra és konzultációkra, azaz mentorálásra kerül sor.

A jelentkezéshez szükséges információk:

“Az idei online nyári egyetem július 14. és 17. között kerül megrendezésre. Elsősorban felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók, PhD hallgatók, pályakezdő jogászok és az őshonos nemzeti kisebbségek védelmével már foglalkozó fiatalok jelentkezését várjuk. A tudomány és szakterületek a következők: Jog- és államtudományok, politológia, nemzetközi tanulmányok, esetlegesen egyéb, a kisebbségvédelemhez kapcsolódó releváns területek.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

  1. A Kisebbségi Jogvédő Intézet honlapjáról (www.kji.hu) letölthető regisztrációs ív 
  2. Magyar nyelvű, fényképes szakmai önéletrajz
  3. Motivációs levél
  4. Hallgatói jogviszony igazolása (alap, mester, osztatlan vagy doktori képzésről), végzett jelentkezők esetén a diploma másolata, kisebbségvédelemmel már foglalkozó fiatalok esetén szervezetük megnevezése, esetleg rövid ismertetése”

A pályázati anyagot az jogvedo.intezet@kji.hu e-mail címre kérik elküldeni.

Jelentkezési határidő: 2021. június 15.

A pályázatok elbírálásának menete:

  1. Ha a felhívásban szereplő feltételeknek megfeleltek és hiánytalan pályázati anyagot nyújtotok be, akkor veletek, pályázókkal a nyári egyetemet szervező intézet munkatársai előre egyeztetett időpontban rövid videóbeszélgetést fognak lefolytatni. Ennek célja idézem: “a pályázók szakmai felkészültségének felmérésén túl, az esetleges kérdések megválaszolása, a szervezők és a nyári egyetem részletesebb előzetes bemutatása.” Legyetek felkészültek, az interjúkra várhatóan 2021. június hónap második felében kerül sor. Igény esetén, több alkalmat is biztosíthatnak, tekintettel a vizsgaidőszakra stb.
  2.  Az interjúkat követően megtörténik a nyári egyetemre felvételt nyert pályázók kiválasztása.

A pályázók kiértesítése előreláthatólag június 30-án történik meg.

A pályázathoz mindenkinek sok sikert kívánunk, legyen részetek egy felejthetetlen élményben!

Források:1

EnglishGermanHungarian