[metaslider id="9331"]
madár

Nincsenek is madarak

Képzeljük el azt a világot, amiben ha valaki azt találja mondani, hogy mindent egy amerikai (demokrata) politikusokból álló, kannibál-pedofil embercsempészbanda irányít, az emberek nemes egyszerűséggel legyintenek, elvégre ez ostobaság. Vagy azt az univerzumot, amiben globális konszenzus övezi az állítást, miszerint a Föld lapos. Esetleg azt, ahol az emberek nem várják egy évtizedekkel ezelőtt meggyilkolt amerikai elnök visszatérését, azt ahol nem hisznek a föld alatt élő, invázióra készülő gyíkemberekben, háttérhatalmakban, a világra mérget szóró repülőgépekben, stb. Egy világban, ahol nincsenek balatontagadók vagy Ausztrália létezésében kételkedők, valószínűleg senkiben nem merülne fel, hogy a madarak nem léteznek.

De sajnos, nem sajnos nem ebben a világban élünk: az Egyesült Államokban egy kis csoport évekig népszerűsítette az elméletet, miszerint a kormány az ’50-es években megkezdte a madarak kiirtását, hogy a lakosságot megfigyelő robotokra cserélhessék őket.

„Vizespaplanként terül rám a megfigyelő madarak árgus tekintete” – mondta az Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (IFCN) június végén rendezett Global Fact 9 nevű konferenciáján Peter McIndoe, a Madarak nem léteznek (Birds Aren’t Real) nevű társaság 23 éves vezetője, egyben alapítója.

madár

A szervezet számos tüntetést, megmozdulást tartott az utóbbi években, többek között a Twitter székháza előtt, ahol azt követelték a cégtől, hogy cserélje le a logóját. McIndoe évekig beszélt elméletéről teljesen komoly arccal különféle médiumoknál, amelyek legtöbbször valóban úgy kezelték, mintha tényleg hinné, hogy a madarak valójában gonosz megfigyelőrobotok. Az igazság azonban sokkal egyszerűbb és szórakoztatóbb. Amikor Trump 2017-ben beült a Fehér Házba, több nőjogi tüntetést is szerveztek a nagyobb városokban. McIndoe is elment egyre Memphisben, ahol elgondolkozott, mit kellene kiírnia a táblájára. Végül úgy határozott, hogy egymás mögé rak három random szót, ami egy normális világban nem valószínű, hogy együtt szerepelne bárhol és beállt az ellentüntetők közé. Azt akarta, hogy a táblának semmi értelme ne legyen, mert szerinte így volt hasonlóan abszurd, mint a nőjogi megmozdulást ellenzők üzenetei. Többen is megkérdezték, hogy mit jelent, hogy a madarak nem léteznek, mire McIndoe nem szarozott, hanem lelkesen válaszolt: elmesélte, hogy egy félévszázados szervezet tagja, melynek célja, hogy ráébresszék az amerikaiakat a szárnyasokat övező valóságra. Remekül ötvözte több konteó alapjait egy nevetséges állítással.

madár

A hatáson még ő is meglepődött: először Memphist árasztották el a madárellenes (szerk.: Madártagadó? Nem tudom, mi erre a szakkifejezés.) graffitik, majd más városokban is megjelentek, később az országhatárt is átlépték. McIndoe június közepén Svédországban járt, és még ott is látott madártagadó feliratokat. A mozgalom tagjai öt éven keresztül hülyültek. Rendszeresen tartottak rendezvényeket, amelyeken McIndoe több interjút is adott tévécsatornáknak, újságoknak. A média pedig úgy kezelte őket, mintha a (többnyire egyébként fiatalokat tömörítő) mozgalom tagjai valóban elhinnék, hogy a kormány drónokra cserélte a madarakat. „A sztorinkat úgy raktuk össze, hogy ha két percet rászánsz és utánajársz, rájössz, hogy vicc. Viszont azt vettük észre, hogy sokan nem szánnak erre két percet. Látják néhány másodpercig, és kérdés nélkül igaznak gondolják” – magyarázta McIndoe, hogy 2021 végén miért is lebbentette fel a fátylat hithű madártagadó karakteréről. Szerinte mozgalmának tagjai – tehát akikkel együtt szervezkedtek, tüntetéseket, megmozdulásokat tartottak – tudták, hogy az egész csak egy vicc. Viszont a tüntetések résztvevői! McIndoe egy idő után kénytelen volt tudomásul venni, hogy követői, rajongói komolyan hisznek elméletében és halál komolyan eltakarják az arcuk, ha föléjük száll egy galamb.

A kezdetek

McIndoe-nak nem kellett hosszasan kutatnia, hogy a karaktere bőrébe bújjon. Gyerekkorából merített ihletet, ugyanis az arkansas-i általános iskolájában elmondása szerint pont ilyen kaliberű elméleteket tanítottak tényként, például, hogy a Holdraszállás egy hamisított felvétel, a Föld lapos, a feketék gonoszak, és hogy a demokrata politikusok embert esznek. A Birds Aren’t Real célja az volt, hogy bemutassák a konteók abszurditását. McIndoe még hozzáteszi, hogy a klubjukban az ember belebújhat egy ilyen szerepbe, de ahelyett, hogy elveszne a furcsától a teljes agyrémig terjedő lázálmokban, biztonságosan, humorosan tudja tesztelni, milyen lehet konteóhívőnek lenni. Egy menedék a dezinformációs cunami ellen, mondta McIndoe.  McIndoe azt nyilatkozta továbbá, hogy sokat merített az ultrakeresztény, neokonzervatív közegből, melyben felnőtt. Ő maga nem értett egyet a közeg nézeteivel, kívülállónak érezte magát. Szerinte létezik egy egyértelmű összefüggés a megkérdőjelezés nélküli, imádatra emlékeztető vakhit és az összeesküvés-elméletek között.Egy mélyen vallásos, életét ókori dogmák szerint élő ember világnézetét a megkérdőjelezhetetlen hit határozza meg, amelyben nincs helye kérdések feltevésének, mondta. Az ilyen közösségekben könnyen gyökeret verhetnek teljesen valótlan, mindenfajta értelemtől elrugaszkodott elméletek is, hiszen senkinek sincs elegendő szellemi tőkéje, hogy ezeket megkérdőjelezze.Az összeesküvés-elméletek pont ugyanerre alapoznak: hidd el azonnal, kezeld tényként, ne kérdőjelezd meg. Állítása szerint, amíg be nem vallotta, hogy az egész csak vicc, a konteósok testvérükként – mit testvérükként, vezérükként, pápájukként kezelték. A leleplezés óta viszont már máshogy tekintenek rá: brutálisan abszurd módon azok után se kérdőjelezik meg a madárellenes elméletet, hogy annak alapítója bevallotta, végig szívatta őket: egyszerűen úgy veszik, McIndoe átállt a kormány oldalára.

Végezetül jegyezzük meg: talán elsőre viccesek a szcientológusok meg a (hogy hazai példát hozzak) Kossuth Lajos-tagadók, de nagyon fontos észben tartani: az ilyen embereknek pontosan olyan szavazati joguk van, mint nektek.

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian