[metaslider id="9331"]

Nincs Karácsony Kevin nélkül?

Végre elérkezett sokak kedvenc ünnepe, a karácsony. Számos család már hetekkel előtte elkezd ráhangolódni a ház kidekorálásával, mézeskalács készítéssel, vagy ajándékvadászattal. Többeknél azonban már családi tradícióvá válhatott a karácsonyi filmek évről évre történő megnézése. Reszkessetek, betörők! A Grincs, Télapu, Igazából szerelem: ezek a címek valószínűleg mindenkinek ismerősen csengenek. A különböző média platformok újabbnál újabb karácsonyi filmeket készítenek, de egyelőre úgy tűnik, hogy a “klasszikusok” továbbra is verhetetlenek.

Mi a titkuk ezeknek a filmeknek, amiért minden egyes évben műsorra kerülnek, nézettségük pedig moziba kerülésük óta is töretlen?

Elsősorban, ezek a filmek nagyban felelnek a karácsonyi hangulat megteremtéséért. Éreztetik a karácsony közeledtét, jeleneteikkel és mondanivalójukkal szinte észrevétlenül felkészítik szívünket és lelkünket a szeretet ünnepére. Meghozzák azt az érzést, amire az emberek gondolnak, ha meghallják azt a szót, hogy karácsony. Kivétel nélkül minden filmnek van valamilyen magasröptű üzenete a nézők felé, ami miatt meleg szívvel gondolnak vissza azokra, amik a kellemes érzéseket kiváltották belőlük. Az ilyen filmekben biztonságot, megnyugvást talál az ember: ha emellé a megszokott ünnepi hangulat is társul, és már ismeri a történetet (tehát nem áll fenn váratlan, megrázó jelenetek eshetősége), szinte biztos, hogy azt a filmet többször is elő fogja venni az évek során. Ez lehet az egyik oka annak, amiért sok „klasszikus” létezik. A kétségkívül népszerűvé vált karácsonyi filmzenék szerepe is igen jelentős: rengeteg zene lehet ismerős egy-egy filmből, amiket meghallva rögtön az adott filmre/jelenetre lehet asszociálni. Nem meglepő, hogy rengeteg zeneiparban dolgozó énekesnek van karácsonyi lemeze, vagy legalább egy-két száma, ami tökéletesen körüljárja ezt a témát. Ebben az időszakban, de főleg a karácsonyt megelőző hetekben, a rádióállomások szinte megállás nélkül ontják magukból ezeket a zenéket, ami miatt akaratlanul is belopódzik az emberek tudatalattijába a tény, miszerint a karácsony már vészesen közeledik.

Az ünnepkörnek megvan a maga varázslatos, egyedi mivolta. Ennek ellenére ez az időszak egyáltalán nem mondható stresszmentesnek. Megtervezni a karácsonyi menüt, beosztani az időt úgy, hogy mindenre jusson idő, és semmi se maradjon az utolsó pillanatra, emellett figyelni minden apró részletre, hogy a “nagy napon” minden a terv szerint haladjon… Száz szónak is egy a vége: mindezt elég nehéz feladat megvalósítani. Időközben azonban néha muszáj lassítani a tempón, és megállni: eltölteni egy estét mindenféle aggódás nélkül, a család körében. Egy közös mozi est, ahol karácsonyi filmek kerülnek a porondra, mindig tökéletes megoldás lehet erre. Szerencsére rengeteg film közül lehet választani, több tíz évre visszamenőleg. Hétköznapi, életszerű témájuk miatt a nézők sokszor szimpatizálnak a filmben szereplő karakterekkel, pont azok egyszerűsége, és az inspiráló üzeneteik miatt, amiket hirdetnek. Vegyük például a karácsonyi filmek legnagyobb klasszikusát: 1990. november 10-én mutatták be először mozivásznon a Reszkessetek, betörők! című vígjátékot. Azóta is minden idők legjobb karácsonyi filmjének nevezik szerte a világon. Már több mint 30 éves, mégis szinte nincs olyan korosztály amelyik ne ismerné az ikonikussá vált jeleneteket és mondatokat, vagy akár a változatos karaktereket, a nevetés minden alkalommal garantált. Az egész történet egy olyan véletlen eseményen alapszik, ami őszintén szólva, rengeteg szülővel megtörténhet, ha nem is ilyen nagy távlatokban: valahol ottfelejteni a gyereket; óvodában, benzinkúton, zeneiskolában, vagy mint adott esetben, otthon. Még a címszereplő Kevinnel is sokan tudnak azonosulni, hiszen ki ne kívánta volna élete során, hogy bárcsak eltűnne a családja (aztán persze ezt jól meg is bánta)? Sőt, egyes filmek olyan világba repítik a közönséget, ahol elfelejthetik apró-cseprő bajaikat, és ezáltal tényleges értelmet nyerhet a “varázslatos” jelző, ami a karácsonyt kíséri. Ezek a másfél-két órás “kalandok” meglepően pihentetőek és üdítőek tudnak lenni.

2020-ban már képtelenség elképzelni a karácsonyt annak páratlan filmjei nélkül. Lehet az elmúlt évtizedeket elemezni, válaszokat keresni arra a kérdésre, mégis miért tett a világra ekkora benyomást a sok-sok film, miért nézik azokat újra és újra, mintha először látnák… Lehet magyarázni a technikai fejlődéssel, vagy akár az emberek bővülő szükségleteivel és igényeivel; a lényeg akkor is ugyanaz. Mégpedig, hogy az életben csak két dolog biztos: a halál, és a Reszkessetek, betörők! karácsonykor.

 

EnglishGermanHungarian