[metaslider id="9331"]

Népi hiedelmek, amelyektől kiráz a hideg

Biztosan mindenki ismer néhány népi hiedelmet, ennélfogva pedig sokan babonások is a  mai napig. A különböző elméletek és ezekhez társuló cselekvések, megoldások a hosszú évek során szokásként épültek be az emberek életébe, és mindegy hány év telik el, a mai napig körülvesznek minket. Ilyen a négylevelű lóhere, a patkó, a péntek tizenharmadika vagy a fekete macska. Cikkemben viszont most olyan hiedelmeket és babonákat igyekeztem összegyűjteni, amiket talán kevesen ismernek, és amelyek félelmetes jelentéseik miatt izgalmasak. Lássuk, melyek ezek!

Tükrök

A tükrök, amióta világ a világ, misztikus tárgyaknak számítanak. A tükrökhöz megszámlálhatatlan babona tartozik. Régi korokban úgy vélték, hogy a tükrök valójában az emberi lelket mutatják meg, eleinte azonos volt a neve az élettel. Ennélfogva régen, azok az asszonyok, akik megtehették, hogy tükröt tartsanak otthon, vitték magukkal ezt a tárgyat a sírba is, azzal temették el őket. A legendák szerint a vámpírok  azért nem látszanak a tükrökben, mert nekik nincs lelkük. Több elmélet  szerint e misztikus tárgyat kapunak tekinti a földi, észlelhető világ és egy másik dimenzió, a szellemek világa között. Innen származik az a népi hiedelem is, miszerint ha halott van a háznál, a tükröket fekete kendőkkel le kell takarni legalább két hétig, nehogy a halott visszanézzen rájuk. A babona szerint mem tanácsos a hálószobában tükröt tartani, mivel éjszaka ezen keresztül a szellemek átjöhetnek a világunkba. Ez ellen úgy védekezhetnek a babonás emberek, hogy letakarják a tükröket, akár az egész házban, de a gyerekek közelében mindenképpen, hiszen ők védtelenebbek a nem evilági lényekkel szemben. Ezek a hiedelmek sok-sok horrortörténetnek alapjául szolgáltak. A törött tükrökről biztosan mindenki hallotta, hogy 7 évig balszerencsét hoznak, annak, aki összetörte azt. A nőkre nézve azt is jelentheti, hogy 7 évig nem mennek majd férjhez. A házban lévő tükrök elmozdulása is rossz ómen lehet, más-más helyen különböző jelentéssel bír, van, ahol betegséget jövendöl, van, ahol halált. Érdekesség még az is, hogy a tükrök állítólag képesek megmutatni számunkra a jövőnket is. Nem kell mást tennünk ehhez, mint egy sötét helyen gyújtsunk meg egy gyertyát, és helyezzük a hátunk mögé. Fontos, hogy ez legyen az egyetlen fényforrás. Ezután álljunk szembe a tükörrel, és nézzünk bele. A babona szerint láthatjuk a jövőnket. Ha idősként és békésnek látjuk a tükörben, akkor hosszú, nyugalmas életre számíthatunk.

nép

Mindenszentek

A Mindenszentek egy igazán fontos keresztény ünnep, amikor az elhunyt családja kimegy a temetőbe,  rendbe teszi a sírt,  és gyertyát gyújt szerettei emlékére. Ilyenkor igazán szép látványt nyújt az esti temető, mivel szinte minden síron ég legalább egy gyertya. Így a sírkert ilyenkor nem félelmetes, hanem szép és megnyugtató látvány. Ám ennek a gyertyagyújtásnak jelentős szerepe van. Egyes hiedelmek szerint még veszélyes is lehet, ha valaki nem megy ki a temetőbe, és nem gyújtja meg a gyertyát. Miért szükséges ez? Egyesek szerint ezen a napon a halottak misére mennek, majd harangszóra meglátogatják szeretteiket házaiknál. Vannak, akik  emiatt plusz egy tálat hagynak kint az asztalon étkezésnél benne kenyérrel, vízzel és sóval. A gyertyafény a síron pedig azért szükséges, hogy a halottak éjjel visszataláljanak sírjaikhoz, és ne bolygassák az élőket. Vannak néhányan, akik ennek ellenére nem tudnak vagy nem akarnak kimenni a temetőbe ezen a napon, ők olyankor otthon gyújtanak gyertyát a halott emlékére. A babona úgy tartja, az a családtag fog legelőször meghalni, akinél leghamarabb ég el a meggyújtott gyertya.

Halál

A halált jövendölő, jósoló hidelmekből és babonákból rengeteg van, így szinte lehetetlen mindet összeszedni. Valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy annak idején még egészen nehéz volt az élet, az átlagéletkor sem annyi volt, mint napjainkban, és az sem volt ritka, ha valaki még a felnőttkort sem érte meg. Így az emberek mindenféle előjelekhez kezdték kötni a szörnyű alkalmak bekövetkeztét, igyekeztek valamilyen jóslatot ráhúzni az egyes halálesetekre, így született megannyi hiedelem és babona, ami a témát körül lengi. Régen például úgy tartották, hogy akinek az anyaméhben a nyaka köré tekeredett a köldökzsinór, az akasztás által távozik majd, de ugyanez vonatkozott azokra is, akik áprilisban születtek. Bizonyos cselekvésekhez is kötötték a halál bekövetkeztét, például úgy tartották, a gyermek keresztelője után a keresztelőtakarót a tükörre kell teríteni, mivel, ha a gyermek meglátja magát benne, három napon belül meghal (már megint a tükrök). A házaknál pedig nem illik temetési dalokat énekelni, mivel az az ottlakók valamelyikének eltávozását okozhatja. Álmaink is jövendölhetnek halált, erről már valószínűleg mindenki hallott. Itt bizonyos mindennapi tevékenységek jelenthetnek rosszat, mint a kenyérsütés vagy az árokásás. A foghúzás talán egy népszerűbb álom, amelyről sokan tudják, hogy nem tartogat semmi jót. Érdekesség azonban, hogy ha fájdalmas a foghúzás közeli, ha pedig fájdalommentes, távoli rokont veszítünk majd el. Végezetül pedig egy igen közeli haláljóslatot hoztam, ami nem más, mint az állatok furcsa, különös viselkedése. A  népi hiedelmek szerint a kutya házfalnál kaparása, keserves vonyítása, a denevér kéménybe mászása,  a kuvik, bagoly, halálmadár, táltosmadár ablak előtt elszállása, háztetőre szállása és rikoltása is halált hoz. Néhány kutató megvizsgálta  az állatok viselkedését,  és arra jutottak, hogy az állatok sokszor valóban képesek megérezni a mások és saját halálukat, valamint a természeti katasztrófákat is képesek megjósolni.

nép

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian