[metaslider id="9331"]
Négynapos munkahét

Négynapos munkahét – Szerinted Magyarországon is elterjedtté válthat a bevezetése?

Több országban már aktívan kísérleteznek a négynapos munkahét bevezetésével, vizsgálva annak előnyeit és hátrányait. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a négynapos munkahét bevezetésével javult a termelékenység és a csapatmunka a programban résztvevő vállalatoknál. Munkavállalók arról számoltak be, hogy a több szabadidő növelte az élettel és munkájukkal való elégedettségüket. 

A programban többek között részt vesz Spanyolország, Belgium, Izland és Japán is.

Cikkemben röviden bemutatom, hogy az egyes országoknak hogyan is sikerült megvalósítani a négynapos munkahét gondolatát a gyakorlatban.

Spanyolország

Az országban kormányzati kísérleti programot hirdettek meg, melyben minden 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalat részt vehet, ezáltal bértámogatásban részesülnek, amelynek keretében négynaposra csökkentik a munkahetet, teljes fizetés mellett.

A pályázatba bekerült cégek listájáról majd idén novemberben döntenek.  A sikeres pályázóknak pedig legalább két évig kell működtetniük a kísérletet. 

Valencia városában ezzel párhuzamosan már zajlik a program tesztelése, amely egy hónapig fog tartani. A kísérleti programban tanulmányozni fogják többek között az üzemanyag kibocsátására és az emberek közérzetére gyakorolt hatásokat.

Négynapos munkahét

Belgium

A négynapos munkahét bevezetésének kísérleti reformprogramját 2022 elején jelentette be a belga kormány, majd a törvény 2022 novemberében lépett hatályba. A munkavállalóknak továbbra is ugyanannyi órát kell dolgozni, de azt öt nap helyett négy nap alatt, teljes fizetés mellett. 

Ezt a lehetőséget választhatóvá tették, így egyetlen céget vagy vállalatot sem lehet kötelezni. Ez csupán csak lehetőség számukra, azonban, ha mellette döntenek, akkor kötelesek legalább hat hónapig részt venni a programban. Ezt követően lehetőséget kapnak a négynapos munkahét értékelésére és döntésük szerint vissza is térhetnek a heti öt nap munkához.

A munkaidőn túl nem lehet a dolgozókat munkaügyekkel kapcsolatban megkeresni, zavarni, így nem kötelesek szabadnapjaikon a munkájukkal kapcsolatos e-mailekre sem válaszolni.

Izland

Az elsők között szerepel Izland, ugyanis 2015 és 2019 között indította el a négynapos munkahét tesztprogramját, amelyben közel 2500 ember vett részt.

A kísérletben résztvevők javuló jólétről, a munka és a magánélet egyensúlyáról és magasabb termelékenységről számoltak be.

A program bevezetése az egyéni tárgyalások folytán lassan halad, de az ottani munkaerő 90 százaléka már megkapta a lehetőséget, hogy rövidebb munkahetet kérjenek.

A program arra sarkallta a szakszervezeteket, hogy újratárgyalják a munkakörülményeket más területeken is, és ennek eredményeképpen mára Izland lakosságának túlnyomó többsége rövidített munkahétben dolgozik, ugyanannyi bérért.

Japán

Itt szintén célként jelölték ki az alkalmazottak munka és magánélet közötti egyensúlyának javítását, így 2021-ben elindították a négynapos munkahét bevezetését.  Számos vállalat élt a lehetőséggel, köztük például a Microsoft és a Panasonic. Jelenleg a szigetországban a négynapos munkahetet kínáló vállalatok aránya elérte a 10 százalékot. 

Négynapos munkahét Föld

 A négynapos munkahét előnyei

A kevesebb munkanap arra ösztönzi a dolgozókat, hogy sokkal szervezettebbek legyenek munkájuk során.  Jobban összpontosítanak feladataikra és fontossági sorrendeket állítanak fel a hatékonyabb munkavégzés céljából. 

A kevesebb munka a környezetre is jótékony hatással jár. Tanulmányok kimutatták, hogy az ökológiai lábnyoma és a szén-dioxid kibocsátása is alacsonyabb a programban részt vevő országoknak. Ennek hátterében a kevesebb ingázás és az alacsonyabb energiaigény áll. 

Fontos pszichológiai hatásai is vannak a négynapos munkahétnek. Ahol bevezették, ott a dolgozók sokkal jobb munka- magánélet egyensúlyról számoltak be, ami a teljesítményükben is megmutatkozik. 

Magyarországon már a Telekom tesztelte a négynapos munkahetet

Magyarországon 1984 óta érvényes a 40 órás, 5 napos munkahét, azonban ezt csak az utóbbi időkben kezdték el megkérdőjelezni. 

A legnagyobb cégek közül, 2022 július és október között a Telekom 152 munkavállalója állt át heti öt napról heti négy nap munkára. A program sikerének hála februártól 300 dolgozóval folytatják a kísérletezést. 

Lehet 4?

A dolgozók ugyanolyan mennyiségű és minőségű munkát végeztek, mint korábban öt nap alatt. Azonban a munkavállalók ebben a négy napban sokkal intenzívebben és kevesebb szünettel dolgoznak, így fárasztóbbak a munkanapok, viszont a maradék három nap elegendő számukra a feltöltődéshez és kikapcsolódáshoz. 

A négynapos munkahetet Nyugat-Európában számos vállalat alkalmazza már és könnyen lehet, hogy néhány éven belül az irodai dolgozók körében igen elterjedtté válik. Hiszen pár éve  még elképzelhetetlen volt a home office, mára viszont általános jelenséggé vált. 

Szerinted Magyarországon is elterjedtté válthat a négynapos munkahét bevezetése?

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrásai: 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian