[metaslider id="9331"]
ncis-helyszinelok-ajanlo

Krimi, dráma, akció, avagy az NCIS helyszínel!

Két zh között néznél egy jó sorozatot, de nem tudod mi legyen az? A Media Iuris szerkesztősége ezen a héten is segítségetekre lesz! Egy újabb sorozatot mutatunk be, ami világ szinten óriási siker volt évekkel ezelőtt és ez a mai napig is kitart. Az NCIS: Tengerészeti helyszínelők című sorozat ajánlóját olvashatjátok, ami remélem, ugyanannyira megfog titeket, mint engem, amikor megnéztem az első részét.

A helyszínelők műfaját tekintve, krimi is, dráma is és akciófilm is.  A széria premierje 2003. szeptember 23-án volt, a magyar fanok 2005. október 17-étől láthatják Gibbs csapatát. A népszerű sorozatnak már a tizenhatodik évada fut, amit 2019 szeptemberében kezdtek vetíteni az Amerikai Egyesült Államokban. A 23-24 részből álló évadok részről-részre egyre izgalmasabb világot tárnak elénk. Megismerhetjük egy bűncselekmény teljes felderítését egészen a nyomozásától, majd a helyszínelésen keresztül általában az elkövető börtönbe juttatásáig, mindamellett a szereplők magánéletébe is betekintést nyerhetünk, megfigyelhetjük a személyiségfejlődésüket is.

Leírása röviden

Az NCIS – Tengerészeti helyszínelők elit csapata a haditengerészethez köthető bűncselekmények után nyomoz Leroy Jethro Gibbs, különleges ügynök vezetésével, aki valaha maga is a tengerészetnél szolgált. Gibbs éles eszű nyomozó, aki a bizonyítékok mellett megérzéseit is sikerrel használja az ügyek megoldásában. Csapatában dolgozik Tony DiNozzo ügynök, a nőfaló mókamester a baltimore-i gyilkossági csoporttól; Ziva David, volt Mossad tiszt; Timothy McGee, az informatikazseni ügynök, Abby Sciuto, a briliáns laboros gót lány, aki szokatlan stílusa ellenére Gibbs kedvelt munkatársa, továbbá Dr. Donald (Ducky) Mallard kórboncnok, a rejtélyes halálesetek specialistája.  A szervezet főhadiszállása a Washingtoni Navy Yar. A csapatot gyakran bízzák meg kiemelten jelentős ügyekkel, úgymint az elnök nukleáris fegyverekért felelős emberének halála, bombaszituáció az USA hadiflottájának hajóján, egy valóságshow-szereplő halála az USA Tengerészeti Testületének bázisán, vagy például terroristafenyegetések és emberrablások esetében. Ugyanakkor bármilyen olyan bűneset megoldására is kijelölik őket, ami a hadiflottához vagy a tengerészeti testülethez kötődik.

Okok, amiért mindenképp nézd meg…

Évadok száma miatt hosszútávú szórakozásra számíthatsz. 2003 óta a mai napig sugározza a tévé a sorozatot, így ezt azoknak a sorozatkedvelőknek ajánlom, akik szeretik, ha a sorozatuk nem ér hamar véget.  Az összes részben rendkívül érdekes bűnügyeket tárnak elénk. Természetesen nem maradhat ki a szerelmi szál sem, azonban ez csak későbbiekben derül ki, hogy kik között történik mindez.

Színészek, a színészgárda a 17 évad alatt cserélődnek, azonban a főbb színészek végigkísérnek minket a sorozaton.

Főbb szereplők: Leroy Jethro Gibbs (Mark Harmon), Anthony DiNozzo (Michael Weatherly) Abigail Sciuto (Pauley Perrette), Timothy McGee (Sean Murray), Dr. Donald „Ducky” Mallard (David McCallum)

ncis

Érdekességek

A sorozat duplarészes pilotjában, ami a JAG- Becsületi ügyek c. sorozat 8×20 és 8×21 részeként került adásba, négy későbbi NCIS-szereplő tűnik fel: Gibbs, Tony, Abby és Ducky.

Néhány színész hasonlóságot mutat szerepével. DiNozzo ügynök és Michael Weatherly apja is svájcibicska-importőr.

Az első évad 2006-ban megjelent DVD-változatán lévő ‘a kulisszák mögött’ kisfilm szerint McCallum elvállalta, hogy a törvényszéki tudományok szakértője lesz, annak érdekében, hogy jobban játszhassa dr. „Ducky” Mallardot, s így megjelent orvosi fővizsgálói konvenciókon is. A sorozat producere,

A producerek némelyike régi rajongója az X-aktáknak. Az NCIS megemeli kalapját ezen sorozat előtt az első évad Az igazság odaát van című részével, mely egy rejtélyes gyilkosság körül bonyolódik, amihez köze van X-akták írói után elnevezett tengerészeknek is.

Sean Murray is feltűnt 6 rész erejéig az NCIS anyasorozatában, a JAG-ben, de nem McGee-t, az NCIS-beli karakterét alakította, hanem Denny Waldent.

Címadás

Amerikában az első évad alatt a sorozat a Navy NCIS néven futott. Mivel az „N” az NCIS-ben a „Naval” (tengerészeti) szót jelöli, a Navy NCIS cím technikailag fölösleges elemet tartalmaz. Ezen név használata mellett jelentések szerint a CBS döntött azon okokból kifolyólag, hogy:

Új nézőket szerezzenek, akik nem feltétlenül vannak tisztában az NCIS mozaikszó jelentésével.

Különbséget mutassanak a hasonló témájú és hasonló kiejtéssel bíró sorozattól, a CSI-tól és spin-offjaitól.

Spin-off

A CBS csatorna két spin-offot csinált, az NCIS Los Angeles-t és az NCIS New Orleans-t. Az NCIS Los Angeles sorozattervét és a szereplőket egy NCIS dupla epizódban mutatták be. Gibbs és McGee Los Angelesbe ment, mert az akkori ügyükben ott volt nyom. A sorozat 2009 őszén jelent meg Amerikában. Az NCIS New Orleans 2014 őszén indult el.

Összegezve, amióta elkezdtem nézni a sorozatot, teljesen a rabja lettem. Számomra ez a világ, amit lassan 2 évtizede a rajongók elé tárnak, nagyon izgalmas, olyan, mintha én is nyomozó lennék. Ajánlom azoknak a figyelmébe, akik elsősorban szeretik az ilyen műfajú világsikereket.

Első évad előzetese:

 

EnglishGermanHungarian