[metaslider id="9331"]
bipolaris-zavar

A bipoláris zavar, avagy az érzelmi hullámvasút – a Napos oldal film kapcsán

A film, melyet azért ajánlok, mert egy remek színészgárdával felépített vígjáték, ahogy a címe is jelzi a vidám vetületét: Napos oldal. A film mottóját a jelenlegi életszituációnkra is rá lehet vetíteni: „Ha megfelelő a hozzáállásunk, akkor nem létezik lehetetlen. Csak gyakran kerülünk a negativitás hálójába és az brutális méreg.” – mondja Pat Solatano (Bradley Cooper) a film egyik főszereplője, aki elveszítette állását, feleségét, vagyonát és kénytelen volt a szülei házába visszaköltözni.

Cselekmény

tiffany es patPat szeretné az életét rendbe hozni, teljes mértékben optimista, hiszi és vallja, hogy egy stratégia által, melyet felépít, helyreállíthatja az életét a régi kerékvágásba. Megszállottan „üldözi” a volt feleségét, sötét gondolatai lassan tisztulnak, de addig sem tétlenkedik, nekivág a céljainak. Ám a céljai bonyodalmakba ütköznek, mikor megismerkedik barátja feleségének a húgával. A lányt csupa titok veszi körül, rengeteg problémával küzd akárcsak Pat, de Tiffany (az Oscar-díjas Jennifer Lawrence) úgy véli a problémáik és érzéseik hasonlóak és talán együtt megoldhatják. Természetesen Pat szülei is hangsúlyos szerepet kapnak, különösen Pat apját alakító Robert De Niro. De Niro alakításai mindig zseniálisak, viszont ebben a vígjátékban igazán más oldalát ismerhetjük meg a színésznek. Teljesen azonosulni tud a filmbeli karakterével, eljátszva a szülőt, aki keresi önmagában is a hibát, keresi a megoldást a „gyermeke” problémájára. Közben több mellékszereplő is feltűnik, Pat barátja az elmegyógyintézetből, akit Chris Tucker alakít.

A bipoláris zavar

A bipoláris zavart, mellyel Pat is küzd, más néven mániás depressziónak is szokták nevezni. Általában az emberek többsége leragad a depresszió kifejezésnél és vagy túl általánosítva közelíti meg a témát: „jaj, ugyan én is voltam már depressziós”, vagy a másik tábor, akik ismerik a betegséget és elítélik „viselőjét”. A zsenik betegségének is nevezik a bipoláris zavart. Kétpólusú hangulati betegséget jelent az egyén életében: lehangolt (depressziós) és felhangolt, pörgős, mániás epizódok váltakoznak.  Beszélhetünk a ciklotímiáról is, mely a bipoláris depresszió enyhébb változata és könnyebb a gyógyítása. Kisebb mértékben, de ott is jelen vannak a mániás tünetek. Hogy meddig tart az egyik és másik szakasz, az minden egyes egyénnél más. Vannak, akiknél hónapokon át tart a depresszió és azt követi a „jobb” időszak, valakiknél naponta, vagy napszakonként változó. Kívülről szemlélve azt mondanánk: őrült, elmebeteg, túlpörgött, esetleg neveletlen kamasz. Nos, melyek is ezek. Látszólag tünetmentes az egyén, akár évekig sem derül ki a diagnózis, de egy hosszantartó stressz, vagy váratlan traumatikus életszituáció kiválthatja.  Főként azoknál mutatkozik meg, akik több lelki traumán mentek keresztül és frusztrációjukkal nem fordultak időben szakemberhez. Hogy Pat betegsége, hogy alakult ki és meggyógyul-e, kiderül, ha megnézitek a filmet. Számos híresség is szenvedett a bipoláris zavarban, ilyen volt R. Schumann híres zeneszerző, aki aktív (mániás periódusaimban) idejében alkotott, majd a depressziós, lehangolt szakaszban alkalmatlanná vált a komponálásra.

Tünetek

Nem szabad összetéveszteni, sőt ki kell hangsúlyozni, hogy a bipoláris zavar nem egyenlő a skizofréniával, ugyanis utóbbinál súlyos hallucinációk és téveszmék lépnek fel. A mániás depresszióban az egyén, mint individuum mindig ugyanaz marad, a célok, a motivációk és a tevékenységek köre módosulnak az életében. Ez azt jelenti, hogy a lehangolt szakaszban az életkörülményeit megnehezíti a betegség, a gondolatai lassulnak, a koncentrációja nehézkessé válik, így hajlamosak demensként, vagy memóriazavarosként kezelni az egyébként bipoláris zavarral küzdő egyént.  Amíg „fent” érzik magukat, akkor a határ a csillagos ég, bármit, bármikor megalkotnak, létrehoznak és fáradhatatlanok. Számukra nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Hatalmas vágy él bennük a céljaik megvalósításában. Így az életben ezek az egyének sikeresek is lesznek, ha megtalálják a számukra kedvező terápiát, munkahelyet és pártkapcsolatot. Aztán hirtelen egyik napról a másikra eltűnik minden. Fáradtak lesznek, antiszociálisak, dekoncentráltak és kibírhatatlanok. Ilyenkor nagyon fontos a család megértése, támogatása és együttműködése. Itt egy átmeneti állapotról van szó, amikor az egyén épp lefelé utazik azon a bizonyos érzelmi hullámvasúton, melyre nem váltott jegyet. Végül Pat üzenete mindenkinek: „A világ apró darabokra töri össze a szíved az egyszer biztos, napestig sorolhatnám hogyan, ahogyan azt is mennyi őrültség van bennem és mindenki másban.”

Az alábbi linkeken elérhetők a bipoláris zavar tünetei, illetve a Napos oldal című film előzetese.

Bipoláris zavar – mániás fázis tünetei

Bipoláris zavar – depressziós fázis tünetei

Filmajánló, előzetese

A Media Iuris csapata bátran ajánlja nektek a Napos Oldal című filmet, ha egy elgondolkodtató, mély mondanivalójú filmet kerestek.

 

 

EnglishGermanHungarian