[metaslider id="9331"]

Mit üzennék az első vizsgaidőszak előtt álló önmagamnak?

Hihetetlennek érzem, de eljött az a pont, amikor már a záróvizsgák előtti utolsó vizsgaidőszakomat várom. Valahol nagyon keserédes az érzés, hiszen imádom az egyetemi éveket, ugyanakkor alig várom azt, hogy végre végezzek és kilépjek a nagybetűs életbe. 

Soha nem fogom elfelejteni az első vizsgaidőszakomat, a foggal körömmel küzdést, az idegösszeomlásokat, az első bukást, az első csalódásokat pedig főleg nem. Épp ezért, ha visszamehetnék az időben ezeket üzenném önmagamnak: 

Kezzd el időben!

A vizsgaidőszak hivatalosan december 13. napján kezdődik, azonban igazából már sokkal előbb. Ha addig nem kezdesz el tanulni a tárgyaidra, akkor simán lehet, hogy ki fogsz csúszni az időből, mert nem fér bele minden. Szóval már legalább 1-2 héttel előtte állj neki! Komolyan, rengeteget segítesz magadon!

MINDIG kezdj a legnehezebbel/azzal amire épül valami

Soha nem fogom elfelejteni az első sikeres vizsgámat, de azt az érzést se amit utána éreztem. Az első vizsgám egy könnyebb tárgy volt, nem épült rá semmi, és igen, szuper volt, hogy túl voltam rajta. Viszont: utána jött a felismerés, hogy már eltelt másfél hét a vizsgaidőszakból és még mindig csak ez az egy tárgyam van meg a nyolcból. Hiába kapsz ötöst, ha utána minden mással kapkodni kényszerülsz. 

Tervezz és próbálkozz! 

November 15-től már fel lehet venni a vizsgákat, érdemes előtte végig gondolni, hogy mikből kell vizsgázni. Rakj össze egy vizsgaidőszakot és NE PAKOLGASS! Semmi értelme, sok esetben nem múlik semmi azon, hogy 1-2 nappal többet tanulsz a vizsgára (már ha előtte mondjuk már egy hetet tanultál), ellenben ha összevissza pakolgatsz mindent akkor nagyon könnyen káosz lehet a végén. 

Arról nem is beszélve, hogy soha nem tudhatod mit húzol, milyen oktatóhoz kerülsz, mennyire lesz szerencséd. Három vizsgalehetőséged van, semmi nem történik ha elmész és megbuksz esetleg. Senki nem fog lenézni, az oktató se fogja megjegyezni hogy megbuktál, semmi nem történik. Annyi, hogy legalább lesz egy vizsgatapasztalatod, amire következő alkalommal már simán tudsz építeni.

(A zh-kra ugyanez vonatkozik, menj el és próbáld meg! Nincs semmi ha nem sikerül, egy oktató se fog emlékezni rá, hogy ő volt az akinek a zh-ja nem sikerült túl jól. Plusz ha mégis ettől félsz, és annyira nem megy, akkor még mindig megteheted, hogy nem adod be, de ha megpróbálod azzal mindenképp csak nyerhetsz.)

Keresd meg a saját tanulási módszertanod

Az egyetemen az első bukásom azért volt, mert én teljesen úgy próbáltam meg tanulni mint a gimiben. A második pedig azért, mert úgy próbáltam meg tanulni ahogy  a szuper, akkor már harmadéves szobatársaim tanultak. Harmadik bukásom is volt, de az már évekkel később egy számomra nehéz tárgyból. Több bukásom azóta sem volt, mert megtaláltam a saját tanulás módszertanom. Ha ebben segítségre van szükséged keresd bátran a mentor klubbot.

Ne hallgass másokra 

Oké, tudom, ez nagy hülyeségnek tűnik és nem is vonatkozik mindenre, de! Van egy csomó eset, amikor mennek a pletykák, például: Jajj, ez vagy az a tanár akinél nehéz a vizsga nincs decemberben! Menjetek akkor vizsgázni! – spoiler: természetesen ott volt a vizsgán az oktató. És olyan is van, hogy egy oktató mindenki szerint mumus, és jujj csak hozzá ne kerülj, te pedig azt mondod vizsga után, hogy ő a legcukibb tanár a földön. Szóval igen, tapasztald ki te magad a dolgokat, mert nem biztos, hogy mindenről ugyanazt fogod gondolni mint a többiek. 

Időbeosztás

Nem biztos, hogy akkor készülsz fel legjobban a vizsgádra, ha minden nap reggel nyolctól este nyolcig a nyitott könyv felett ülsz. Lehet, hogy sokkal többet haladsz ha csak 5-6 órát tanulsz, viszont közben teljesen kikapcsolod a telefonodat, nem csinálsz közben mást, a fennmaradó időben pedig pihenéssel töltöd az időd, hogy következő nap megint legyen kedved és energiád tanulni. Lehet ez aktív pihenés, vagy csak sorozatnézés, a lényeg, hogy nem ördögtől való az ha kikapcsolódsz. 

És ami a legfontosabb: Ne keseredj el!

Szerintem az egyetemi hallgatók 95%-a legalább egyszer megbukik a vizsgái során. Nincs benne semmi extra, ne keseredj el. Pihenj aznap, majd másnaptól vesd bele magad újra, mert képes vagy rá, meg tudod csinálni!

Ha ezeket a fontos dolgokat annó el tudtam volna magamnak mondani, rengeteg stressztől és álmatlan éjszakától szabadultam volna meg. Így hát ha van kedvetek fogadjátok már meg előre a tanácsaim, és legyetek nyugodtabb vizsgázók!

EnglishGermanHungarian