[metaslider id="9331"]
esz

Mit esznek földünk különböző pontjain?

Véleményem szerint az egyik legcsodásabb dolog egy ember életében az, ha új helyeken járhat, új kultúrákat ismerhet meg. Tudásunk és látókörünk ezúton történő bővítése nemcsak rendkívül izgalmas és kalandos, de végtelenül hasznos is. Ha egy új országba látogatunk és megismerjük a helyi szokásokat, sokkal könnyebben szót érthetünk az ott lakókkal, megismerhetjük, hogyan látják ők a világot, ami körülvesz minket. Korábbi cikkemben írtam érdekes és néhol meghökkentő népszokásokról, jelen írásomban azonban a kultúra egy másik fontos elemével, a gasztronómiával fogok foglalkozni.

 

Japán – gazdaságos halfeldolgozás

Sokan nagyon szeretik (és talán ugyanennyien ki nem állhatják) a tonhalat valamilyen formában. Akár pástétomként a pirítósra kenve, akár steakként sütve pirított zöldbabbal, rendkívül egészséges a fogyasztása. A tradicionálisan nagy halfogyasztó Japánban sem hagyható el az étlapról, azonban a távolkeleti ország lakói nemcsak húsát, de szemgolyóját is előszeretettel fogyasztják. Számtalan recept található hozzá az interneten, de egyes japán tematikájú éttermekben, ún. izakaya-ban is fellelhetők.

esz

Kambodzsa – a haspók kifejezés új értelmet nyer

Mi lehet kellemesebb egy váratlan találkozásnál egy tarantulával? Ha a termetes állat kisütve sorakozik a tányéron. Igaz, a tarantulák fogyasztása kényszerből, mintsem kulináris kíváncsiságból kezdődött, hiszen a Vörös Khmer rémuralma alatt sokszor sújtotta éhínség Kambodzsa lakosságát. Azóta azonban meglepően népszerűvé vált, így azóta is gyakorta lehet látni a tányérokon. Sajnálatos módon azonban eltűnőben van ez a különlegesség, köszönhetően az erdőirtásoknak.

esz

Kanada – kocsonya kicsit másképp

Nem éppen a legszokványosabb módját választották régebben a szarvas feldolgozásnak Kanadában. A levágott, főtt, megkopasztott, majd újból megfőzött jávorszarvas orrból készül kocsonya igazi csemegének számít az észak-amerikai országban. Itt megjegyezném, hogy valószínűleg kanadai barátaink is hasonló értetlenséggel az arcukon néznék, hogy mik kerülnek a magyar kocsonyába. 

esz

Skócia – töltött hús… kicsit másképp

Számunkra szokatlan ételekből az Öreg Kontinensen sincs hiány. Skóciában létezik a Haggis nevű étel, amelynek készítése során a birka belső szerveit, szívét, máját és tüdejét belesütik az állat gyomrába. Mindezt finom fűszerekkel és zöldségekkel megspékelve tálalják. Kíváncsi vagyok, hogy készülhet a birkagyomorba töltött birkabelsőség a talán leghíresebb skót Michelin-csillagos séf, Gordon Ramsey konyhájában.

esz

Kína – az ételt nem szabad kidobni… még akkor sem, ha száz éves

A száz éves (mostanában inkább több hónapos) tojásnak komoly hagyománya van Kínában. A rothadó tojást agyaggal, hamuval és sóval konzerválják hónapokon át, amíg a sárgája meg nem feketedik, és fel nem veszi a jellegzetes kénes szagot.

esz

Anglia – csillagvizsgáló

Minden népnek megvannak a hagyományos ünnepi eledelei, nincs ez másképp Angliában sem. A cornwalli Mousehole nev településen, feltehetően éhínség hatására álltak elő a Stargazy pitével. Neve abból ered, hogy a pite alapját képező szardínia feje és farka kilóg a tésztából, és „a csillagok fele néz”. A legenda szerint sok idővel ezelőtt egy kemény tél gyakorlatilag lehetetlenné tette a mousehole-iak számára az átjutást Anglia többi részére, így találékonynak kellett lenniük, hogy tudjanak enni. Egy Tom Bowock nevű halász ezért kihajózott, és a fogását pitébe sütötte. Azóta minden év december 23. napján megemlékeznek a helyiek Tom Bowockról, és elhíresült pitéjéről, amelyet természetesen fogyasztanak is e jeles napon. 

esz

Peru (előfordul más dél-amerikai országokban is) – sült tengerimalac

Főként a perui konyha egyik jellegzetessége a Cuy, a sült tengerimalac. Jóllehet, a helybéliek jeles alkalmakkor fogyasztják, a turisták számára mindig adott a lehetőség, hogy megkóstolják. Sokan úgy gondolják, hogy az íze leginkább a csirkéjére emlékeztet, ezért is közkedvelt a térségben.

esz

A fentebb ismertetett érdekes, számunkra szokatlan ételek kiválóan tükrözik világunk sokszínűségét. Ami nekünk furcsa, az lehet, a világ másik pontján éppoly természetes, mint nálunk például a disznósajt. Azonban minden étel jobban esik, ha valamilyen nedűvel fogyasztjuk, a továbbiakban három roppan érdekes italról olvashattok majd.

 

Távol-kelet – palackba zárt… kígyó

A kígyóborról talán többen is hallottak már. Ez a Távol-keleten jellegzetes alkoholos ital, ahogy a neve is mutatja, egy kígyót is tartalmaz. Kínában óriási hagyománya volt, hiszen úgy vélték, a kígyóméreg, elegyedve a borral, jótékony hatású lehet az emberre. 

esz

Sarkkörön túl – palackba zárt… sirály

Ha valakinek túl sok lenne a kígyóbor, nem kell aggódni, az inuit kultúra szerves részét képezi a sirálybor. A Sarkkörön túl nem sok olyan növény terem, amelyből alkoholt lehetne készíteni, így nem kis kreativitás szükségeltetett ezen ital kitalálásához. Kígyós társával ellentétben azonban itt nem csak az üveget ékesít az állat, hanem abból is készül az ital. Az elpusztult sirályt vízbe rakják, majd kint hagyják a napon erjedni. Egészség!

 

Remélem írásommal fel tudtam kelteni az olvasók érdeklődését a világ gasztronómiai csodáira, és bátorítok mindenkit, hogy komfortzónájából kimozdulva ismerjen meg új ízeket.

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

EnglishGermanHungarian