maganegyetem-miskolc-prof-dr-horvath-zita-rektor

Magánegyetemmé válik a Miskolci Egyetem – Finanszírozása igazságosabb és kiszámíthatóbb lesz!

A Miskolci Egyetem 2020. augusztus 1-jétől magánegyetemként látja el a közfeladatait. A szenátus rektorjelöltnek választotta Prof. Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár asszonyt.

A fenntartóváltással az intézmény jogállása megváltozik, költségvetési szerv helyett magánegyetemként látja el közfeladatait, és tulajdonba kapja a jelenleg általa használt ingó és ingatlan vagyont. A jogállásváltozás rugalmasabb működést és a versenyképesség növelését teszi lehetővé.

2020. május 19-én fogadta el az Országgyűlés a kormányhatározathoz kapcsolódó, a magánegyetemmé válás előfeltételeit megteremtő törvényeket. Az új rendelkezések értelmében 2020. augusztus 1. napjától az egyetem kikerül az állami egyetemek köréből és nem állami, magánegyetemként működik tovább az állam által alapított Universitas Miskolcinensis Alapítvány fenntartatásában.

A Magyar Állam továbbra is biztosítja az egyetem finanszírozását, hiszen 2022-től az intézménnyel 15-20 éves hosszú távú garanciákat biztosító szerződést, továbbá ennek keretei között 3-5 éves egyedi finanszírozási megállapodásokat köt. Az egyetem jogállásának megváltozása és a Magyar Állammal kötendő finanszírozási szerződések megnyitják a lehetőséget az egy éven túli, közép- és hosszú távú tervek elkészítése és megvalósítása előtt, ami versenyelőnyt jelent az állami egyetemekkel szemben.

A hallgatók jogállása nem változik a modellváltással összefüggésben, mivel a magyar állami ösztöndíjas támogatási forma változatlanul fennmarad számukra, és minden olyan támogatásban is részesülni fognak, amelyeket jelenleg is megkapnak.

A munkavállalók közalkalmazotti jogviszonya a modellváltásra tekintettel viszont munkaviszonnyá alakul át.

A sajtótájékoztatón a rektorjelölt, helyettes államtitkár asszony hangsúlyozta, hogy a modellváltással az egyetem finanszírozása igazságosabb és kiszámíthatóbb lesz a jelenleginél.

 

Ti mit gondoltok a döntésről?

 

Kiemelt kép forrása: Miskolci Egyetem / Flickr

2 thoughts on “Magánegyetemmé válik a Miskolci Egyetem – Finanszírozása igazságosabb és kiszámíthatóbb lesz!

Comments are closed.