[metaslider id="9331"]
modulok

2019/2020-as tanévtől kezdő hallgatók figyelem! – Minden, amit a modulokról tudnotok kell

Az elmúlt hetekben mindenkinek nagy fejtörést okozott, hogy mi is az a modulos rendszer, valamint az, hogy mégis hogyan működik, így annak érdekében, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, úgy gondoltuk a Media Iurisnál, hogy készítünk nektek erről egy tájékoztató jellegű cikket. Ehhez pedig Szijártó-Szakál Bettit kértem fel segítségül, akinek az útmutatásával elkészítettem nektek az alábbi cikket, amiben igyekeztem minden lényeges és fontos infót leírni a modulokkal kapcsolatban. Azt azért már az elején leszögezném, hogy a modulok csupán azokat a hallgatókat érintik, akik az új mintatanterv szerint haladnak, vagyis akik 2019. szeptembere után kezdték meg jogi tanulmányaikat. Bízom benne, hogy sokaknak segítségére lesz ez a „Modul kisokos”, és hogy ennek köszönhetően mindenki megérti ezek mikéntjét.

Ahogy említettem, az új mintatanterv 2019. szeptemberében lépett életbe, amit itt tekinthettek meg. Az előzőhöz képest az új mintatanterv több változtatást is hozott, ez pedig abban mutatkozik meg, hogy a tárgyak egy részét más félévekben kell teljesíteni, azonban a leglényegesebb változtatást a modulok bevezetése hozta. A modulos rendszer okozta változásról lenne beszélni pro és kontra, azonban tagadhatatlan, hogy van egy nagy előnye, mégpedig az, hogy ha a tárgyakat ugyanabból a modulból teljesítjük majd, akkor a diplománk mellé kapunk egy dékáni aláírással ellátott kiegészítő tanúsítványt arról, hogy szakmaspecifikus ismereteket szereztünk. Ennek tudatában már talán nem is tűnik olyan szörnyűnek a modulok bevezetése, térjünk is rá arra, hogy is épül fel ez a rendszer.

 

A modulrendszer felépítése

Mint az mind tudjuk, összesen 36 differenciált, vagyis kötelezően választandó tárgyat kell teljesíteni. Ebből 6 kreditet az elméleti és történeti tárgyak közül kell teljesítenünk, és mivel egy differenciált tárgy 3 kredites, ezért egy tárgyat az elméleti alappanelből, és egyet a történeti alappanelből kell teljesíteni ahhoz, hogy ezt a 6 kreditet megszerezzük. A mintaterv szerint hivatalosan a történeti alappanel tárgyai közül egyet az első vagy a második félévben, az elméleti alappanelből pedig a másikat a harmadik vagy a negyedik félévben kellene teljesíteni. Ezt nem muszáj a megadott félévben teljesíteni ettől el lehet térni, viszont ezeknek a 9. félévre meg kell lenniük, mivel ezeknek a megléte a modulok felvételének előfeltétele. Tehát kifejezetten az elméleti és történeti panelből teljesített differenciált tárgyakkal nem tudjuk teljesíteni a 36 kreditet, csupán 6 kreditet. Itt biztos sokakban felmerülhet a kredittúllépés kérdése. Azok, akik esetleg már teljesítették előre mind a 36 kreditet, azoknak is csupán 6 kreditet fog számolni a rendszer, hisz a fennmaradó 30 a modulokból jön ki, vagyis nekik plusz krediteik lesznek. Hozzá kell tennem, hogy a modulok felvételének nem csak az a feltétele, hogy meglegyen ez a két tárgy az elméleti és történeti alappanelből, hanem mindegyiknél vannak olyan kötelező tárgyak, amelyeknek teljesítése előfeltétele a modulok felvételének. Ezek a mintatanterv 5. oldalán vannak részletezve.

A fennmaradó 30 kreditet tehát a modulok fogják kiadni, amiket csakis a 9. félévben tudjuk felvenni, korábban nem. Összesen 6 féle modul közül lehet majd választani:

  • bírósági,
  • ügyészségi,
  • közjogi,
  • ügyvédi,
  • nemzetközi és emberi jogi,
  • idegen nyelvű.

A modulok úgy fognak kinézni nagyjából, mint az elméleti és a történeti panel, tehát azokon belül több tárgy, – minimum hat – meg lesz hirdetve, amik közül válogatni lehet. Szóval nem az lesz, hogy kiválasztunk egy modult és azon belül az összes tárgyat teljesíteni kell, hanem lehet közülük válogatni. Összesen 6 magyar nyelvű és egy idegen nyelvű tárgyat kell teljesíteni. Ha több modulban is vannak olyan tárgyak, amik esetleg tetszenek, akkor nem kell kifejezetten egy modult teljesíteni, hanem a 6+1 tárgyat több modulból is összeválogathatod. Ezeknek a kreditértéke úgy néz ki, hogy a magyar nyelvű tárgyak 4 kreditet, az egy idegen nyelvű pedig 6 kreditet fog majd érni. (6×4 kredit+6 kredit =30 kredit)

 

Tanúsítvány szakmaspecifikus ismeretek megszerzéséről

Abban az esetben, ha egy modulból teljesítjük mind a 6 magyar nyelvű tárgyat, a diplománk mellé kapunk egy dékáni aláírással ellátott kiegészítő tanúsítványt arról, hogy a képzés utolsó félévében speciális, szakmaspecifikus ismereteket szereztünk. Ezért talán érdemesebb egy adott modulból felvenni majd a tárgyakat. Az egy idegen nyelvi tárgyat pedig majd értelemszerűen az idegen nyelvi modulból tudjuk majd felvenni.

modulok

Példa

Itt pedig fel is hoznám Betti példáját, aminek révén könnyebben átlátjuk a fent említetteket. Nézzünk tehát egy fiktív példát, hogyan is néz ez ki a gyakorlatban. Példánk főszereplője Bíró Bence lesz, aki hű kíván lenni nevéhez, és a diplomája megszerzése után a bírósági pályán szeretne elhelyezkedni. Már a tanulmányai megkezdésekor kiszemeli magának a bírósági modult, éppen ezért minden tárgyat teljesít, ami ahhoz szükséges, hogy felvegye a modult a 9. félévben. Az első félévben teljesít egy tárgyat a történeti alappanelből, majd a harmadik félévben teljesít egyet az elméleti alappanelből, tehát ő a mintaterv szerint kiírt félévekben teljesíti ezeket a tárgyakat, amit azonban megtehetne legkésőbb a 8. félév végéig. Az alappanel kötelező tárgyait a tanterv ajánlása szerinti félévekben teljesíti (vagy legkésőbb a 8. szemeszter végéig), ami a Magyar alkotmány- és jogtörténet 2., az Egyetemes alkotmány- és jogtörténet 2., a Római jog 2., és a Jog- és állambölcselet 2. Emellett pedig teljesíti a bírósági modul felvételéhez szükséges kötelező tárgyakat legkésőbb a 8. szemeszter végéig, vagyis teljesíti a Büntető eljárásjog 2., és Polgári eljárásjog 2. tárgyakat. Így tehát mivel minden feltételt teljesített, ezért a szükséges kérelem leadását követően fel tudja venni mind a hat darab, a meghirdetett tárgyak közül számára szimpatikus tárgyat a Bírósági modul tárgyaiból, és egy darab Idegen nyelvi modulos tárgyat. A modul sikeres teljesítését, illetve utolsó félévében a záróvizsgái teljesítését követően megkapja a kiegészítő tanúsítványt a diplomája mellé, amellyel így máris előnnyel indul a bírósági fogalmazói állások megpályázásakor.

 

Köszönöm szépen Bettinek a sok segítséget a cikk megírásához, hiszen amellett, hogy útmutatásokkal szolgált a cikk megírásához, még nekem is el kellett magyaráznia a modulok működését, amiért nagyon hálás vagyok! Azt hiszem egy olyan Modul kisokost hoztunk össze, ami lényegre törően és érthetően összefoglalja ezek működését, és bízom benne, hogy minél többeteknek hasznára válik majd!

 

Képek forrása: kiemelt kép, kép1

EnglishGermanHungarian