[metaslider id="9331"]
orvos

Miért szeretjük annyira az orvosi sorozatokat?

Mégis mit tudott nyújtani a Vészhelyzet, a Grace klinika vagy Doktor House, hogy a három sorozat összesen 31 évadot élt meg és emberek millióit szegezte a tv képernyők elé? Elvégre elég lenne annyival összefoglalni őket, hogy orvosok végzik mindennapinak tűnő tevékenységeiket egy kórházban. Ennek ellenére a sorozatok világán belül egy olyan „műfajt” teremtettek meg, aminek gyártása – ha abba valaki belekezd – szinte mindig sikert eredményez.

 

Mi a titkuk?

Úgy gondolom, a legnagyobb előnyük, hogy egy viszonylag zárt, az emberek többsége által nagyra becsült hivatást fednek le. Az epizódok keretein belül a nézőnek lehetősége nyílik mások példáján és tapasztalatain keresztül önmagáról, illetve az emberi testről is tanulni. Ez persze egy nagyon felületes, laikusok számára azonban pont elegendő mennyiségű tudást ad ahhoz, hogy alapjaiban felfogják és értelmezzék a problémát. A szakmaiság mellett ráadásul mindig képesek fenntartani azt az izgalmat és feszültséget, ami az orvosi pálya kihívásaiból ered. Látjuk, milyen akadályokba ütköznek maguk a doktorok és ápolók egy-egy vizsgálat során, mik azok az erkölcsi elvek, amiket be kell tartaniuk,  miféle komplikációk merülhetnek fel a beavatkozások, műtétek során, valamint milyen az, amikor közölni kell a hozzátartozókkal a lehető legrosszabb hírt. Persze a másik oldal, vagyis a betegek és azok családtagjainak helyzete is szívszorító tud lenni, látni a másik szenvedését, majd lélegzetvisszafojtva várni a híreket. Mivel egy munkakör szépségeit, izgalmait, illetve annak kihívásait, fájdalmait is bőven láthatjuk, majdnem mindenki tud azonosulni a szereplőkkel. Reggel bemennek a munkahelyre, lenyomják a műszakot, közben konfliktusba kerülnek egymással, majd kibékülnek, olykor szerelem is szövődik két ember között tehát őket is érik megpróbáltatások mind szakmai mind magánéleti téren. Ugyanazokkal küzdenek, mint mindenki más, csak a tévénéző arra a 45 percre, amíg nézi, megfeledkezhet a saját gondjairól és belemerülhet máséba. 

orvos

Na de jöjjön a feketeleves

Nem is olyan régen hazafelé utaztam a buszon és leült mellém egy lány, aki az orvosin végzett. Elkezdtünk beszélgetni és a sorozatok is szóba jöttek. Megkérdeztem, mik a leggyakoribb tévhitek, amikkel találkozhatunk egy ilyen műsorban és felsorolt egypárat. Az egyik leggyakrabban felvetett probléma ezekkel a műsorokkal kapcsolatban a valóság torzítása. Általános például, amit egyébként sok ilyen sorozat közvetít, hogy az orvosok minden problémára, ha nem is egyből, de tudják a választ. Ha specializálódik valaki, akkor már valóban szélesebb körű látására lehet egy területre, de az, hogy egy általános orvos kardiológus, neurológus és ortopédus, néha meg szülész- nőgyógyász is egyszerre, sőt még műt is ezeken belül az nem túl életszerű. Az ápolók emellett fájóan kevésszer kerülnek képernyőre, pedig a háttérben ők is rengeteget foglalkoznak a betegekkel. Ha a pácienseknek szüksége van valamire, ők értesítik az orvost. Azt sem nagyon akarom elhinni, hogy Gregory House-t korábban nem panaszolták be és bocsátották el a betegekkel és kollégáival szemben tanúsított kiállhatatlan viselkedéséért, a gyógyszerfüggőségről pedig ne is beszéljünk. A Grace klinikának pedig sikerült túlteljesítenie magát, amikor izgalomra és a karakterek sorozatból való kiírására vállalkozott. Úgy hullottak ki az emberek, hogy ha véletlenül bejött egy új szereplő, az ember már nem merte beleélni magát abba, hogy jobban megismerheti őt, mert egyszer csak jött egy indokolatlan repülőgép szerencsétlenség vagy egy fegyveres tag, és már meghalt valaki. 

Miután így kielemeztem a medikus drámák pozitív és negatív ismérveit, ajánlanék pár kevésbé ismert művet azoknak, akiket érdekel a téma és belenéznének valami másba, mint az unásig ismételt klasszikusokba.

The Good Doctor – Doktor Murphy

Egy fiatal, tehetséges és rendkívül nagy tudással rendelkező sebész, Shaun Murphy, rezidens lesz egy elismert kórházban, kollégái azonban eleinte nem nézik jó szemmel a társas kapcsolatokat nem túl jól kezelő fiút, aki ugyanis autista. Shaun pártfogója, Dr. Glassman azonban kitart mellette, és meggyőződése, hogy Shaun életeket fog menteni.

Dokik

Egy amerikai sitcom, ami John Dorian „JD” gyakran bizarr élményeit mutatja be. A fiatal rezidens az orvosi egyetemről kilépve úgy érzi, mindenre felkészült, ami az életben érheti, azonban hamar rájön, hogy ez közel sincs így. Számtalan meglepetés éri őt és legjobb barátját, Turk-öt a kórházban, kezdve a szarkasztikus, mindenkit leoltó, ám a szíve mélyén valahol mégis emberséges főorvostól egészen a gonosz kórházigazgatóig. A nagyszerű, szellemes párbeszédek között bőven kijár a lelkileg megterhelő pillanatokból is, emellett a karakterek is mind egyedi, jól megírt jellemek.

Code Black – Vészhelyzet Los Angeles

Az USA egyik legleterheltebb sürgősségi osztályára érkezik négy új rezidens, akiket a részleg igazgató készít fel embert próbáló feladatuk elvégzésére. A gyakornokok hamar megtanulják, hogyan álljanak helyt a stresszes körülmények között, ahol emberi életek sorsa sokszor csak perceken múlik.

 

Forrás: 1

Képek forrása: kiemelt,

EnglishGermanHungarian