[metaslider id="9331"]
ázs

Miért is jó jogásznak lenni? – Interjú Dr. Ázsóth Szilviával a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának végzett jogász hallgatójával

Zajlik a felvételi időszak a középiskolások számára, ezért fontosnak tartom, hogy a diákok időben részesüljenek kellő tájékoztatásban az egyetemi karokról és szakokról, valamint a lehetőségeikről. Az alábbi cikkben a jogászi pálya szépségeire szeretnék rámutatni, illetve bemutatni a PTE ÁJK-t egy végzett jogász hallgató szemszögéből. Dr. Ázsóth Szilviával beszélgettem, aki mesélt a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán szerzett élményeiről, a tanulmányairól, valamint beavatott abba, hogy hogyan alakult az élete a diploma megszerzése után.

 

Mi motivált arra, hogy jogász legyél? Hogy esett a választásod a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karára a célod megvalósításához?

ázsDr. Ázsóth Szilvia: A jogi pálya választásakor az alapvető motivációm a bennem lévő erős igazságérzet miatt a másoknak való segítségnyújtás szándéka volt. Emellett szakmai kihívások, fejlődési lehetőségek is szerepet játszottak a választásomban. Az ismerősök véleménye alapján az oktatás magas színvonala és a jó közösség is amellett szólt, hogy a pécsi egyetemet válasszam. Az egyetem nyílt napján szerzett pozitív tapasztalatok megerősítették döntésemet. 

 

 

 

Ha egy felvételiző középiskolással beszélgetnél a PTE-ÁJK-ról, milyen pozitívumait, fontos tulajdonságait emelnéd ki a karnak?

Dr. Ázsóth Szilvia: Az egyetem jó hírneve, a színvonalas oktatás és a segítőkész, szakmájukban elismert oktatóktól való tanulás lehetősége mind a PTE-ÁJK pozitívumai közé tartoznak. A kar jó hírnevét erősítik a különböző tanulmányi versenyeken a hallgatók által szerzett kiváló eredmények is.

A pécsi jogi kar a munkáltatók körében elismert, ezért az itt szerzett diplomával könnyebb elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Pécs egy egyetemváros, ahol sok közösségi programon lehet részt venni és a jogi karon belül is különféle szakmai és közösségépítő események, lehetőségek várják a felvett hallgatókat. Itt említeném meg példaként a PTE-ÁJK MuzsikáLAW csapatot, amelyben a zenét szerető hallgatók és oktatók közösen, kötetlenebb keretek között alkothatnak és adhatnak elő produkciókat az egyetem, valamit Pécs közösségének. Ezenkívül minden hallgató meg tudja találni a karon belül az érdeklődési körének, habitusának megfelelő csoportot, amelyhez csatlakozhat, és kibontakoztathatja képességeit.

ázs

Van esetleg egy kedvenc emléked hallgatókorodból, amire végzett jogászként szívesen emlékszel vissza?

Dr. Ázsóth Szilvia: Természetesen, igen. Azonkívül, hogy alapvetően jogász vagyok, gyermekkorom óta énekelek. Mint zeneiskolát végzett magánénekes, egyértelmű volt, hogy csatlakozom a MuzsikáLAW csapatához, ahol fantasztikus embereket és tehetségeket ismertem meg. A legjobb emlékeim közé tartoznak azok az események, amikor ebből az oktatókból-hallgatókból álló csapattal közösen, gyakran jótékony céllal koncertet adhattunk. Egyéni eredményeimet tekintve, amire talán a legbüszkébb vagyok, hogy 2013-ban Sólyom László volt köztársasági elnök – aki szintén a pécsi jogi karon végzett – előtt léphettem fel a PTE-ÁJK Jubileumi Hangversenyén.

 

Ha meg kellene fogalmaznod, hogy miért jó jogásznak lenni, milyen szempontokat említenél?

Dr. Ázsóth Szilvia: Úgy gondolom, hogy a jogi munka társadalmilag megbecsült szakma, folyamatos fejlődési lehetőségekkel. Jogászként lehetőségünk van változatos munkaköröket betölteni, több területen kipróbálni magunkat. A megszerzett tudás birtokában a hétköznapi életben is könnyebb eligazodni, illetve másoknak segítséget nyújtani. Az egyetemi tanulmányok alatt lehetőség van kiválasztani azt a szakmai irányvonalat, ami hozzánk a legközelebb áll és amivel a jövőben foglalkozni szeretnénk. Számos továbbképzési lehetőség is nyitva áll, például doktori képzés (Ph.D.), szakjogász képzések, szakvizsga.

ázs

Mesélnél kicsit az utadról, ami a diploma megszerzése után várt rád? Milyen területen helyezkedtél el?

Dr. Ázsóth Szilvia: Az egyetem befejezése után a Pécsi Önkormányzatnál helyezkedtem el jogászként. Azért választottam a közigazgatást, mert fontos számomra a kiszámíthatóság, a stabilitás és a csapatmunka. Úgy érzem, hogy itt megtaláltam a számításomat, a folyamatos kihívások által biztosított a szakmai fejlődés lehetősége. Visszatérve a korábban említett motivációmhoz, teljesült az a célom, hogy jogszabályi keretek között tudok másokon segíteni. Az egyik legpozitívabb talán az, hogy jó a munkahelyi közösség és lehet egymásra számítani, továbbá a kollégák közül többen a PTE jogi karán végeztek.

Emellett az egyetemen szerzett jó tapasztalataimat igazolja, hogy a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskolájában folytatom jelenleg is Ph.D. tanulmányaimat. 

A doktori disszertációmban a téma fontosságára és számos jogi területet átfogó jellegére tekintettel az atomenergetika hazai és nemzetközi jogi vonatkozásait vizsgálom, valamint ehhez kapcsolódó büntető anyagi jogi és büntető-eljárásjogi kutatásokat végzek. Témavezetőim Dr. habil. Nagy Zoltán Ph.D a Büntetőjogi Tanszék egyetemi docense és Dr. Bujtár Zsolt Ph.D. a Pénzügyi Jogi és Gazdasági Jogi Tanszék adjunktusa, akik hatalmas segítséget nyújtanak mind szakmailag, mind emberileg a tanulmányaim sikeres elvégzéséhez.

A Media Iuris nevében köszönöm az interjút!

 

Képek: Pexels

EnglishGermanHungarian