[metaslider id="9331"]
köz

„Mi nem önmagunkért, hanem a közjóért, a közbiztonságért, a közrendért vagyunk.” – interjú Molnár Gábor r. dandártábornokkal

Magyarország egyik legnagyobb állami szerve, a Rendőrség számtalan feladatot lát el. Általános nyomozó hatóságként részt vesz a bűncselekmények elkövetőinek kézre kerítésében, őrzi az ország közbiztonságát, továbbá kiterjedt közigazgatási feladat- és hatáskörrel is rendelkezik. Április 24-e jeles nap a magyar rendőrség számára, ugyanis ekkor, Szent György napján emlékezünk meg azon emberek munkájáról, akik az állampolgárok békéje és biztonsága érdekében fáradoznak nap mint nap. E jeles dátum alkalmából volt lehetőségem Molnár Gábor r. dandártábornokkal, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitányával beszélgetni. Szó esett többek között korunk legnagyobb rendőrséget érintő kihívásairól, a rendőri lét mibenlétéről, és számos egyéb témáról is.

Főkapitány Úr, szeretném mindenekelőtt megköszönni, hogy elfogadta felkérésemet. Első kérdésem a rendőr nappal kapcsolatos, mi Ön szerint a nap jelentősége?

közMolnár Gábor dandártábornok : Azt gondolom, hogy minden szervezetnek szüksége van egy olyan napra, amikor ünnepelhet, kifejezheti a hovatartozását. Maga Szent György is egy hős, heroikus személy volt, aki megküzdött a gonosszal, a sárkánnyal. Szimbólumát tekintve talán ezért is lett Szent György lovag a Magyar Rendőrség védőszentje.

 

 

 

Milyen programokkal készül a rendőrség akár országos, akár megyei szinten?

Molnár Gábor dandártábornok: Az utóbbi időben sok, korábban megszokott programot, ünneplést el kellett halasztani a világjárvány miatt. Természetes az országos rendőrfőkapitány is tart rendőrnapi programokat, illetve mi is, megyei szinten. Ilyenkor jellemzően kivonultunk egy rendőrkapitányságra, ahol gyermekeknek szerveztünk programokat, bemutatókat tartottunk. Legutóbb a Barcsi Rendőrkapitányságon tartottuk a rendőrnapot, sportversenyeket tartottunk, meghívtuk a horvát kollégákat is. A gyermekek körében nagy népszerűségnek örvendett a kutyás bemutató, valamint a mindig népszerű fegyverbemutató is. Ilyenkor az állampolgárokat is bevonjuk az ünneplésbe. Szerencsére sokan megjelentek, iskolások, csoportok. Számukra nyilván nem ugyanazt jelenti ez a nap mint számunkra, de a bemutatókon, baleset- és bűnmegelőzési kitelepüléseken így is sokan részt vettek. Érdekes lehetett az is, hogy kinyitottuk a kapitányságot, filmeket vetítettünk. Ezek az alkalmak azért is fontosak, mert a rendszerváltás előtti kommunista hatalom során fontos hatalmi tényező volt a rendőrség, így igen rossz megítélésű szervezet volt, mára azonban, a felmérések szerint, az egyik legjobb megítélésű szervvé váltunk. A rendőrséget mindig is az erőszak, a titkok, egyfajta misztikum képe lengi körbe, ezért is fontosak az ilyen jellegű rendezvények, ahol az állampolgárok a „Szolgálunk és védünk!” szlogen mellett láthatják, hogy mi is emberek vagyunk, láthatják, hogy hogyan élünk, dolgozunk. A legfontosabb pedig azt, hogy mi nem önmagunkért, hanem a közjóért, a közbiztonságért, a közrendért vagyunk. Természetesen, a külsős rendezvényeken túl, ilyenkor belül is ünneplünk, elismerjük, jutalmazzuk munkatársainkat.

 

Főkapitány Úr az előbb említette a világjárványt. Mennyiben változtatta meg a rendőrség működését, mindennapjait akár a koronavírus-járvány, akár a 2015-ös migrációs válság?

Molnár Gábor dandártábornok: Mi, rendőrök, egy nagyon gyorsan változó társadalomban, gazdaságban kell, hogy éljünk és szolgáltassunk. A 2015-ös válság kapcsán is fény derült bizonyos hiányosságokra, olyanokra, amikre korábban nem is gondoltunk, például a határőrség leépülése a ’90-es években. Majd a Covid-19 kapcsán ki gondolta volna, hogy egy olyan világjárvány tör ki, amelyről legfeljebb a filmekben, könyvekben hallhattunk. Természetesen a rendőrök ekkor sem mehettek home office-ba, kint kellett lennünk a közterületeken, a bűncselekmények ügyében nyomozni kellett, az állampolgárokat meg kellett védeni, fent kellett tartani a vagyonbiztonságot. Részt vettünk természetesen a védekezésben is. Mint már említettem, ahogy a világ gyorsan változik, nekünk is vele együtt kell gyorsan változnunk. Én személy szerint ezért is szeretem a rendőrséget, mert a társadalom pillanatok alatti változásaira pillanatok alatt kell reagálunk, nem merevedhetünk be, nem gondolkodhatunk megszokott sémákban. Természetesen a kérdésben említett helyzetekben is erre a gyors reakcióra volt szükség, amitől elvártak tőlünk. Itt olyan intézkedésekre kell gondolni, mint a határvédelem, a mélységi ellenőrzése megerősítése, a pandémia elleni harcban való részvétel. A rendőröknek rengeteg mindent észben kellett tartaniuk például az idősebbek vásárlási sávjának ellenőrzésekor, hogy igazságos és méltányos döntést hozzanak szabálysértések esetén, hiszen a szankciók a pénzbírságtól egészen a bolt bezárásig terjedhettek. Összességében egy nagyon nehéz, de izgalmas időszak volt. Bebizonyosodott, hogy a szervezet gyorsan tanul, gyorsan változik. Azt még kifejteném, hogy az közel 1600 fős (somogyi – a szerk.) állományból 690 fő betegedett meg ismerten, így kellett a feladatainkat törvényesen és szakszerűen ellátni, a rendet fenntartani, a nyomozásokat lefolytatni a világjárvány alatt. Én nagyon büszke vagyok a kollégáimra, elődeink nem nagyon dolgoztak ilyen körülmények között, veszélyhelyzetben.

 

Bár részben már érintette Főkapitány Úr a témát, mégis megkérdezném. Ön szerint mik a XXI. század legnagyobb, a rendőri szervezet előtt álló kihívásai?

Molnár Gábor dandártábornok: Valóban kicsit előre szaladtunk e kérdésben. Mint már említettem, rendkívül gyorsan változó világunkban nekünk is gyorsan kell alkalmazkodnunk, változnunk. Ezek lehetnek politikai, gazdasági, társadalmi változások, a megoldásukhoz pedig komplex gondolkodás szükséges, valamint folyamatos tanulás. Az a sztereotípia, ami ezzel kapcsolatban a rendőrökkel szemben korábban megvolt mára már egyáltalán nem igaz. Kollégáim nagyon tanultak, magas értelmi és érzelmi intelligenciával bírnak. Ez egyértelmű, hiszen azon túl, hogy a társadalom változik, a beáramló ifjú rendőri állomány is változik, így nem csak kifelé, de befelé, a szervezet felé is állandóan meg kell felelnünk. 

 

Szó esett az előbb a rendőri szervezetről, mint egészről, most azonban a rendőrről, mint személyről szeretnék kérdezni. Ön szerint mit jelent rendőrnek lenni a XXI. században?

Molnár Gábor dandártábornok: Hogy mit jelent rendőrnek lenni? Elsősorban szolgálatot. Emellett lemondást, fegyelmezett életmódot, kitartást, de mindezt egy magasztos lét eléréséért. Véleményem szerint nekünk, rendőröknek a fő feladatunk az ország közbiztonságának fenntartása, hiszen ha ez nincs, akkor nincs gazdasági prosperitás. Én személy szerint a civil pályáról érkeztem 25 éve a rendőrségre, mérnöki és közgazdaságtani végzettséggel, ugyanakkor nem tudnám magamat máshol elképzelni. Sokat kaptam a rendőrségtől, bajtársiasságot, kihívásokat, tanulási lehetőséget. Kinek ajánlom? Alkatilag igazából mindenkinek, nincs kifejezetten ilyen embertípus.  Annyira sokszínű a rendőri munka, hogy mindenki megtalálja a helyét. Vannak olyan munkakörök, amik inkább a humán beállítottságú emberekhez állnak közelebb, gondolhatunk például a kihallgatásokat végző kollégákra, a nyomozókra, vizsgálókra. Azon kollégák, akikhez a műszaki tudományok állnak közelebb a bűnügyi technika terén teljesedhetnek ki. Ha valakit érdekel a pedagógia, a pszichológia, annak ott a bűn- és balesetmegelőzés. Akik katonásabb beállítottságúak, azok a közrend védelmét látják el az utcákon. Minden típusú ember megtalálja itt a helyét, de véleményem szerint rendelkeznie kell azokkal a pluszokkal, amiket korábban említettem, mindez kiegészülve hazaszeretettel. A rendőrségen emberéletekről van szó, itt a fegyelmezetlenség, a rossz értelembe vett lezserség nem fér el. Ellenben aki szívesen van itt, tanul, és keményen dolgozik, a rendőrségi szervezet meghálálja.

 

Végezetül pedig, ajánlaná-e joghallgatóknak a rendőrségi gyakorlatot, munkát?

Molnár Gábor dandártábornok: Véleményem szerint nagyon sokat ad a rendőrség elsősorban azoknak, akik a büntetőjog iránt érdeklődnek. Később, ha ezek a fiatalok az ügyészségre, bíróságra, vagy akár az ügyvédi világba kerülnek, és ott büntetőjoggal akarnak foglalkozni, meglátják, hogy végtére is a rendőrségen indulnak meg a folyamatok. Nagyon sok olyan impulzus, inger éri itt a fiatal joghallgatókat, amelyet a jövőben hasznosítani tudnak majd. Egyébként számos jogász kolléga dolgozik és lesz sikeres a rendőrségen. Én mindenkit buzdítok, aki érdeklődik a büntetőjog iránt, hogy jöjjön el a rendőrségre is, hogy belelásson az itten folyamatokba.

 

Főkapitány Úrnak köszönöm a lehetőséget a Media Iuris nevében.

EnglishGermanHungarian