[metaslider id="9331"]

Mi is volt a Szuperliga?

Az Európai Szuperliga egy tervezett labdarúgósorozat, aminek a következő 12 klub lett volna az állandó tagja: Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Juventus, AC Milan, Inter, Atlético Madrid, Real Madrid, Barcelona. Valamint további három  csapat visszautasította az ajánlatot, úgy mint a Bayern München, Borussia Dortmund és a Paris Saint-Germain. További öt olyan csapat lett volna tagja a sorozatnak, akiknek a tagsága nem állandó, hanem időről időre változik.

Még vasárnap éjjel (április 18-án) jelentették be a Szuperliga megalakulását, aminek elnöke Florentino Pérez (aki egyben a Real Madrid mostani elnöke is). Azért szerették volna létrehozni ezt az új lebonyolítást, mert állításuk szerint az UEFA elég sok pénz vett el a nagycsapatoktól, illetve a koronavírus okozta gazdasági visszaesés, az elmaradt jegybevételek is nagyban megnehezítették a csapatok anyagi helyzetét. Nem maradt el az UEFA válasza sem, mert megfenyegette a Szuperligában résztvevő csapatokat és játékosokat is, hogy kitiltják őket az általuk szervezett versenysorozatokból. Ennek ezek lettek volna következményei: a nyári európa bajnokságon nem játszhatnak a focisták, sőt az idei Bajnokok Ligájából az összes csapatot kizárják, akik csatlakoztak a Szuperligához, így az a PSG nyerte volna a sorozatot, akik először visszautasították a Szuperligához történő csatlakozást. A FIFA sem hagyta szó nélkül a dolgokat, és VB-on sem szerepelhettek volna ugyancsak a játékosok, valamint a csapatokat a hazai bajnokságokban sem indulhattak volna. Florentino Pérez több interjút is adott, amiben többek között azt mondta, hogy: „Nem lesznek kizárva a klubon az idei Bajnokok Ligájából és az országos bajnokságokból sem. Lehetetlen.”Akkor még nem gondolta, hogy két nap után már hat angol klub ki is fog lépni. Másnap az olasz klubok és az Atlético Madrid. Végül csak három csapat, a Barcelona,  a Real Madrid és a Juventus maradt bent a már szétesett Szuperligában, ők is csak formaságból. Pérez azóta is nyilatkozott, és kijelentette, hogy a csapatok, nem tudnak csak úgy távozni a projektből, mert már aláírták a szerződést. 

Rengeteg szurkoló is erősen a Szuperliga ellen volt, és többen is kijelentették, hogy ezzel halt volna meg a labdarúgás. Amilyen gyorsan jött ez a terv, éppen olyan gyorsan is ment el.

EnglishGermanHungarian