[metaslider id="9331"]
houston

Mi áll a siker mögött, avagy Whitney Houston élettörténete az új film alapján

Whitney Houston nemcsak korszakának kiemelkedő és meghatározó hangja volt, hanem a későbbi nemzedékek világhírű tehetsége is. Mindene megvolt, amiről egy egyszerű ember csak álmodhat: siker, pénz, hírnév, de ez mégsem elegendő a teljes boldogsághoz. A 2022. december 22-én debütáló legújabb Whitney Houston-film többek között ezekre is rávilágít.

Fiatalkor 

A film elején megismerkedünk a Houston családdal, akiknek az élete fontos elemét képezte a zene. Az édesanyja, Cissy Houston gospel énekes és az east-orange-i kórus vezetője volt. Cissy két idősebb fia is a zenélésből keresték meg mindennapi kenyerüket, de egyikük sem vált akkora tehetséggé, mint Whitney. Épp ezért az édesanyja nagy gondot fordított a lánya hangjának fejlesztésére: folyamatosan gyakorolt vele,  és a kórusnak is szerves tagját képezte. Cissy egyik önálló estjén Whitney-nek lehetősége volt fellépni és megmutatni tehetségét. Ez volt az első önálló fellépése, és kétségtelen, hogy elnyerte a közönség tetszését. Ekkor figyelt fel rá későbbi menedzsere, Clive Davis, aki Whitney életében meghatározó személyiség volt. 

Sikerek

A Clive Davisszel való szerződéskötés után a fiatal énekes sikert sikerre halmozott, és az egész világ számára ismertté vált Whitney Houston neve. Az első szóló albuma 1985-ben jelent meg, és az első Grammy-díját 1986-ban nyerte meg, mindössze 23 évesen. Ezen kívül még 5 Grammy-díjat és 2 Emmy-díjat vehetett át. A legtöbbet díjazott női előadó, lemezeiből a világon több, mint 200 millió darabot adtak el. A megszámlálhatatlan koncert és fellépés közül az egyik legkiemelkedőbbnek az 1991-es Super Bowlt említhetjük. Karrierjének egyik legnagyobb sikerét a hármas dalfűzérrel érte el, amely három balladát (I Loves You, Porgy; I am Telling You, I Have Nothing) magába foglaló tízperces előadása volt. A balladákat szünet nélkül kellett előadnia, ehhez széles hangterjedelem és technikailag fejlett tudás kellett. Az elmondottak alapján azt is bátran kijelenthetjük, hogy ezen előadása a világon mai napig egyedülálló. 

Whitney nemcsak az éneklésben jeleskedett, hanem a színészkedésben is. 1992-ben az ő és Kevin Costner főszereplésével jelent meg a Több, mint testőr című film. Az alkotásra elkészített dalok közül több világslágerré vált: az I Will Always Love You, az I am Every Woman és az I Have Nothing. Sokan mai napig szívesen látják a filmet a televíziók képernyőjén.

houston

Magánélet és a problémák kezdete 

A film betekintést enged Whitney magánéletébe is. Férje Bobby Brown, énekes és dalszerző is megjelenik a filmben. Az énekesnő  Bobbyt 1989-ben ismerte meg egy díjátadó gálán. Viszont a férfi nem a helyes cselekedeteiről volt híres: többször is letartóztatták erőszakos cselekedeteiért és kábítószer fogyasztásért. Ezek tudatában Whitney mégis feleségül ment hozzá, és 1993-ban megszületett közös gyermekük, Bobbi Kristina. Sokan úgy gondolják, hogy Whitney lecsúszására leginkább Bobby volt hatással. Maga a házasságuk is mérgező volt, a férfi többször is erőszakos bántalmazásban részesítette nejét. Emellett családja is felszínes törődést mutatott iránta, valójában a megélhetést keresték általa. Ezt bebizonyító jelenet a filmben, mikor Whitney édesapja, John halálos ágyán is pénzt követelt, amit elmondása szerint lánya nem fizetett ki neki. És ha ez mind nem lett volna elég, az emberek megvádolták, hogy fekete előadóként a fekete zenéket illene énekelnie. Egy rádióműsorban próbálta magát megvédeni: számára nem létezik „fehér és fekete” zene, ő olyan dalokat ad elő, amelyben jól érzi magát, és ki tud bennük teljesedni. 

A teljes lecsúszás 

A magánéleti problémák, a támadások és a cseppet sem támogató családi háttér hatására az énekesnő többször nyúlt a droghoz. Az egyre csak súlyosbodó állapotot menedzsere, Clive vette észre, csak ő volt, aki Whitney mellett állt ekkor. Így hát a nő elszánta magát, rehabilitáción vett részt, és beadta válókeresetét is. Lánya,  Kristina Whitney teljes gondnoksága alá került. Látszólag úgy tűnt, hogy az énekesnő élete újra egyenesbe jött, hiszen a nagy kihagyás után újra voltak fellépései. Viszont a pénzügyi csődből nem sikerült kilábalnia. Talán ez volt az  egyik kiváltó oka, hogy 2012-ben Beverly Hills-ben a  Grammy-díjak kiosztása előtt egy fürdőkádban találtak rá holttestére. A boncolás során kiderült, hogy Whitney Houston drogtúladagolásban halt meg. 

Összegzés

A Kasi Lemmons által rendezett dokumentumfilm nekem azért  nyerte el a tetszésemet, mert Whitney tehetsége és hatalmas hírneve mellett bemutatja az énekesnő magánéleti problémáit. Az énekesnőt, akinek csupán az volt a kívánsága, hogy a zenének élhessen. Úgy gondolom, a főszereplőt alakító Naomi Ackie tökéletesen meg tudta testesíteni ezt a szerepet, és meg tudta idézni számunkra az egykori világsztárt. Azonban a dalok nem az ő hangján szólaltak meg, hanem Whitney hangja csendült fel. Szóval, ha másért nem is, a dalokért érdemes megnézni a filmet, hiszen Whitney Houston énekhangja garantáltan egy felejthetetlen élményt fog nyújtani. 

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Képek: kiemelt kép, 1

EnglishGermanHungarian